Trump volt tanácsadóját 3 év 4 hónap börtönbüntetése ítélték hazugságaiért

Publikálás dátuma
2020.02.20. 19:53
Roger Stone az ítélethirdetés után
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az ügyészek még 7-9 év kiszabását kérték rá, de maga az elnök avatkozott be Roger Stone érdekében, aki az orosz befolyás vizsgálata alatt falazott neki.
3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadóját, Roger Stone-t csütörtökön - írja a Reuters. Összesen hét rendbeli bűncselekményben - azaz valamennyi, ellene felhozott vádpontban - mondták ki bűnösnek Stone-t tavaly novemberben, amiért
a 2016-os amerikai választásba történt orosz beavatkozás vizsgálata során vallomásban hazudott a törvényhozóknak.

Stone a Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során kerültek az érdeklődés homlokterébe. Beidézték a kongresszus elé is, a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt nem mondott igazat. Stone a 2016-os amerikai választások előtt igyekezett megszerezni azokat az e-maileket, amelyeket oroszok tulajdonítottak el a Demokrata Párt szervereiről, és ezeket továbbította a WikiLeaks nevű kiszivárogtató portálhoz. Rendszeresen tájékoztatta erről Donald Trumpot, aki akkor még csak elnökjelölt volt.
A republikánus tanácsadó ítélete messze alulmúlja azt a 7-9 éves börtönt, amit eredetileg az ügyészek javasoltak. A javaslatot Trump egy tweetjében szégyenletesnek minősített, majd az igazságügyi tárca enyhítést kérve be is avatkozott az ügybe. A négy eljáró ügyész, aki a javaslat megfogalmazásakor az érvényes büntetési irányelvekből indult ki, azonnal visszalépett. Veterán ügyészségi vezetők szerint az Egyesült Államokban emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a politika ilyen nyíltan nyúlt volna bele büntetőügyekbe. A történtek miatt az amerikai igazságügyi tárca több mint 1100 egykori ügyésze és jogásza követelte hétfőn nyílt levélben William Barr igazságügyi miniszter lemondását.
Az ítélethirdetéssel még nem zárult le az ügy, a végrehajtásra csak Stone perújrafelvételi kérelmének elbírálása után kerül sor. Stone addig óvadék ellenében szabadlábon maradhat.
Szerző
Frissítve: 2020.02.20. 21:01

Késelt egy férfi a legnagyobb londoni mecsetben, a müezzint akarhatta megölni

Publikálás dátuma
2020.02.20. 18:08

Fotó: Ilyas Tayfun Salci / AFP/Anadolu Agency
Szemtanúk szerint a késelő fehér férfi londoni akcentussal beszélt, áldozata pedig a müezzin volt.
Késelés történt csütörtökön a brit fővárosban, a London Central Mosque nevű mecsetben. A legnagyobb londoni mecsetben elkövetett támadás áldozata a Scotland Yard délutáni beszámolója szerint egy 70-es éveiben járó férfi. Őt a helyszíni ellátás után kórházba szállították, állapota nem életveszélyes.
Gyilkossági kísérletként kezelik az ügyet.

A Sky News ugyanakkor azt írja, a londoni rendőrség terror-ellenes egysége is megvizsgálja a körülményeket. A támadó a felvételek alapján egy fehér férfi. A képeken az látható, hogy egy feltűnő, piros pulóverben és farmerben volt a rendőrök által letepert illető, valamint nem volt rajta a cipője - ez utóbbi a mecsetek esetében előírás. Szemtanúk szerint a férfi londoni akcentussal beszélt, áldozata pedig a müezzin volt. A müezzin az iszlám vallásban a mecsetnek az az alkalmazottja, aki az imára hívó szöveget elénekli.
Később a mecsetet fenntartó iszlám kulturális intézmény is megerősítette, hogy a müezzin volt a támadás célpontja. Bár súlyosan megsérült, de nincs életveszélyes állapotban, írták. A közlemény szerint a támadót a mecsetben imádkozók fogták le a rendőrök érkezéséig.
A gyanúsított 29 éves, és a mecsetet egy ideje rendszeresen látogatta

- derül ki a Scotland Yard csütörtök esti tájékoztatásából. A mecset közösségének tagjai a BBC-nek szintén azt mondták, hogy a támadó hónapok óta látogatta a mecsetet és részt vett az imákon. Az egyik szemtanú szerint a késelő csütörtökön a müezzin közelében imádkozott, majd odament az idős férfihez és a vállán megszúrta. A nyilatkozó elmondása szerint a támadó az incidens alatt végig szótlan volt.
Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök esti Twitter-bejegyzésében mélységes szomorúságának adott hangot a londoni mecsetben történt késelés miatt és együttérzésről biztosította a sérültet.
A németországi Hanau városban csütörtökre virradóra követett el egy férfi szélsőjobboldali terrortámadást, legalább 9 embert megölve. Áldozatai többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók vagy bevándorló családban születtek. Többen kurd vagy török nemzetiségűek, írja a Kon-Med németországi kurd szervezet, valamint a török nagykövetség közlése nyomán a BBC.
Témák
késelés London
Frissítve: 2020.02.20. 20:01

3 millió cigarettát, hasist és fegyvert foglaltak le - spanyol cigarettahamisító üzemben razziázott az Europol

Publikálás dátuma
2020.02.20. 17:23

Fotó: JORGE GUERRERO / AFP
Az illegális gyárat egy istálló alatt, 4 méter mélyen alakították ki.
Egy föld alatt kialakított cigarettahamisító üzemet számolt fel a rendőrség Spanyolországban - jelentették be a hatóságok csütörtökön. A spanyol rendőrség és az Europol akciója során
húsz embert - brit, ukrán és litván állampolgárokat - vettek őrizetbe.

A cigarettagyárat négy méteres mélységben, egy istálló alatt alakították ki tavaly, a bejáratát egy konténerrel fedték el a dél-spanyolországi Málaga tartományban. A gyárban
kifejezetten veszélyes körülmények között dolgoztatták a munkásokat, akik kísérő nélkül nem hagyhatták el az üzem területét.

A cigarettahamisító bűnbanda tagjainak többsége brit állampolgár, az egyik - szintén brit - vezetőjét még keresik a hatóságok. A múlt hét végén végrehajtott akcióban a hatóságok 3 millió cigarettát, valamint hasist, marihuánát és néhány fegyvert is lefoglaltak.
Frissítve: 2020.02.20. 17:37