közpénz;szállodák;NER;

2020-02-21 08:47:00

NER-csillagok

Milliárdos magánvagyonok keletkeznek közpénzből, most épp a magyar szállodaiparban. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program keretében 300 milliárd forintnyi közpénzt fog elkölteni a következő években, ebből az első 50 milliárd már ki is reppent a kincstárból. A közmondás szerint a kutya is oda tesz, ahol nagyobb a rakás – ehhez azt kell a XXI. század elején hozzátenni, hogy az sem árt, ha NER-közeli az illető. 

Ugyanis a Kisfaludy-program felülről nézve nem más, mint a NER-milliárdosok újabb fejőstehene: nem baj, ha nincs idegenforgalmi múltad, de ha a bandához tartozol, kaphatsz 1-3 milliárd forintot szállodaépítésre. Így jutott támogatáshoz Hernádi Zsolt, a Mol milliárdos vezére és több más NER-milliárdos, de már Tiborcz István is bejelentette, hogy tőzsdei cége közpénzből újítaná fel a birtokába került Club Aligát. És ha majd megkapja a pénzt (és miért ne kapná meg egy ilyen tehetséges fiatalember), az új szállodára kirakhatja a négy-öt NER-csillagot, mindnyájunk örömére. Így ha két-három év múlva leugrunk a Club Aligába, vagy épp a szántódi Balaland Hotelbe egy hosszú hétvégére, olyan lesz, mintha a közös nyaralónkba térnénk be: hiszen együtt építettük. 

Mert a szálloda az új stadion. De a hotel még a stadionnál is jobb üzlet. Egyrészt, mert értékes, bármikor eladható magánvagyon épül a közpénzből, másrészt mert ezt akár még nyereségesen is lehet üzemeltetni. Vagyis akár teljesen legitim is lehetne a MTÜ programja, hisz munkahelyek keletkeznek, új szolgáltatások jelennek meg a Balaton partján vagy a Dunakanyarban. Egy apró probléma van: hogy a pályázatok kiírása, elbírálása és az eredménye sem átlátható – egyszóval a szokásos NER-vircsaft. 

A vagyon az övék, a számla a miénk, de majd Polt Péter rendet tesz. Ebben bízhatunk. Esetleg 2022-ben.