Orvosok figyelmeztetnek: veszélyes készítményt reklámoznak csalók a nevükben

Publikálás dátuma
2020.02.21. 17:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Magyar Kardiológusok Társasága a helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával.
Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken. A közlemény szerint
a készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl.

A szerek - a reklám szerint - általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek - például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások - megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon - mint írták -
hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar - nemzetközileg elismert és országos - intézményeket is, akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat. A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak - tették hozzá.
A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.
A Magyar Kardiológusok Társasága nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban és kizárólag szakmai és laikusoknak szóló honlapján keresztül juttat el hiteles és mérvadó ismereteket a bizonyított és biztonságos kezelési lehetőségekről - olvasható a közleményben.
Frissítve: 2020.02.21. 19:56

Oettinger állítja, napokig nem is tudta, hogy Orbán már ki is nevezte a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács élére

Publikálás dátuma
2020.02.21. 16:43
Günther Oettinger
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Arról, hogy a volt uniós biztos elvállalhatja-e a pozíciót, az Európai Bizottság dönt majd.
Kedden jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszterelnöki határozat a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjainak kinevezéséről. A testület társelnökének Günther Oettingert, az Európai Bizottság volt biztosát nevezte ki három évre Orbán Viktor. A német politikust a Euronewsnak sikerült telefonon elérnie, nekik pedig arról nyilatkozott: arról csak csütörtökön hallott, hogy a neve megjelent a Magyar Közlönyben, mint a tanács társelnöke. Beszélt arról is, hogy
egyelőre csak elviekben állapodtak meg a kormánnyal arról, hogy szeretne szerepet vállalni a tanácsban, de szerződést még nem írt alá.

Az elviekről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel konzultált. Aláírni viszont, mint nyilatkozta, még azért sem lehetséges, mert a volt biztosokra vonatkozó etikai szabályok alapján a szerződés aláírását jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak egy két hónapos átmeneti időszak után. Emellett ő maga is további egyeztetéseket szeretne a posztról, hogy világos legyen a feladatkör. Ezek során derülhet majd ki, hogy kap-e majd juttatást; vagyis egyelőre nem tudja, hogy pénzért, vagy ingyen vállalja-e a posztot. 
Ennek az ügynek nincs köze a korábbi biztosi tevékenységéhez, így a Paks 2 projekt jóváhagyásában játszott szerepéhez sem

- állította továbbá Oettinger. Azt is hozzátette, hogy az atomenergia és a tudományos élet kérdése "távol áll egymástól". Arra a felvetésre, hogy hamarosan éppen egy olyan folyamat közepében találja majd magát, ami sokak szerint az akadémiai szabadság megtöréséről szól, azt mondta: ennek az elemzése az olyan független intézmények dolga, mint amilyen az Európai Bizottság.
Oettinger és Orbán kapcsolata akkor került a reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy az uniós biztos 2015-ben az oroszok legismertebb lobbistájaként számon tartott Klaus Mangold magángépén utazott Budapestre, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozzon. Oettinger akkor azzal védekezett, hogy nem volt megfelelő menetrend szerinti járat a kérdéses időben Budapest felé.
Szerző

13 fok lehet szombaton, valamennyit még a nap is süthet

Publikálás dátuma
2020.02.21. 16:29

Fotó: Shutterstock
A pénteki hidegbetörést melegadvekció váltja fel.
A péntek éjféli órákra túlnyomórészt mindenütt kiderül az ég és megszűnik a csapadék. Szombat reggeltől nyugat felől frontális felhőzet vonul át az országon mind a fátyol-, mind a gomolyfelhők szintjén, emellett szűrt napsütés valószínű. Számottevő csapadék nem lesz, de estefelé északkeleten futó zápor előfordulhat. Az erős, időnként viharos északnyugati szél, éjszakára fokozatosan veszít erejéből. Szombaton élénk lesz a nyugati, délnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 7 és 13 fok között várható, nyugaton lesz a melegebb.

Másodfokú riasztást adtak ki, viharos szél várható pénteken

Másodfokú riasztásokat is kiadtak több járásra a viharos szél miatt pénteken délelőtt, a vészjelzés Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét érintően érvényes.
Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős szél miatt.
Emellett Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében a zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól délre markáns ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere még az Atlanti-óceán felett található, de melegfronti felhőzete már elérte a Brit-szigeteket, és a térségben sokfelé fúj viharos szél. Ugyancsak ciklon található Skandinávia északi része felett, ezért arrafelé is változékony, szeles, gyakran felhős és csapadékos az időjárás. Hidegfrontja dél felé húzódik az Alpokon át egészen a Pireneusi-félszigetig.
Ez a front érte el a Kárpát-medencét pénteken, de szombaton már a fent említett melegfronti felhőzet is eléri térségünket. A pénteki hidegbetörést akkor már melegadvekció váltja fel.
Témák
időjárás