Günther Oettinger;Paks 2;Nemzeti Tudománypolitikai Tanács;

2020-02-21 16:43:35

Oettinger állítja, napokig nem is tudta, hogy Orbán már ki is nevezte a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács élére

Arról, hogy a volt uniós biztos elvállalhatja-e a pozíciót, az Európai Bizottság dönt majd.

Kedden jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszterelnöki határozat a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjainak kinevezéséről. A testület társelnökének Günther Oettingert, az Európai Bizottság volt biztosát nevezte ki három évre Orbán Viktor. A német politikust a Euronewsnak sikerült telefonon elérnie, nekik pedig arról nyilatkozott: arról csak csütörtökön hallott, hogy a neve megjelent a Magyar Közlönyben, mint a tanács társelnöke. Beszélt arról is, hogy

Az elviekről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel konzultált. Aláírni viszont, mint nyilatkozta, még azért sem lehetséges, mert a volt biztosokra vonatkozó etikai szabályok alapján a szerződés aláírását jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak egy két hónapos átmeneti időszak után. Emellett ő maga is további egyeztetéseket szeretne a posztról, hogy világos legyen a feladatkör. Ezek során derülhet majd ki, hogy kap-e majd juttatást; vagyis egyelőre nem tudja, hogy pénzért, vagy ingyen vállalja-e a posztot. 

- állította továbbá Oettinger. Azt is hozzátette, hogy az atomenergia és a tudományos élet kérdése "távol áll egymástól". Arra a felvetésre, hogy hamarosan éppen egy olyan folyamat közepében találja majd magát, ami sokak szerint az akadémiai szabadság megtöréséről szól, azt mondta: ennek az elemzése az olyan független intézmények dolga, mint amilyen az Európai Bizottság.

Oettinger és Orbán kapcsolata akkor került a reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy az uniós biztos 2015-ben az oroszok legismertebb lobbistájaként számon tartott Klaus Mangold magángépén utazott Budapestre, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozzon. Oettinger akkor azzal védekezett, hogy nem volt megfelelő menetrend szerinti járat a kérdéses időben Budapest felé.