Megvannak a hivatalos eredmények, Sanders nyerte Nevadát

Publikálás dátuma
2020.02.25. 07:51
Bernie Sanders az előválasztási győzelem estélyén, New Hampshire-ben, 2020. február 11-én
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP or licensors
A Nevadában szombaton tartott demokrata párti jelölőgyűléseken (caucus) a hétfőn délután nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint is Bernie Sanders vermonti szenátor győzött.
A nevadai Demokrata Párt közleménye szerint a jelölőgyűléseken valamivel több mint 105 ezer választó vett részt. Ez az arány nagyobb a 2016-os választási részvételnél, de kevesebb, mint a 2008-as választások rekordja, amikor 118 ezren vettek részt a jelölőgyűlések nyíltszíni vitáin, majd voksolásain.
A közlemény szerint valamennyi választókerület adatainak feldolgozása után Bernie Sanders a választók 46,8 százalékának támogatását nyerte el. A második helyen Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke végzett a voksok 20,2 százalékával, a harmadik pedig Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere lett, ő a szavazatok 14,3 százalékát szerezte meg.

A demokraták szombati jelölőgyűlésein 48 delegátusról döntöttek, közülük 36 küldöttet a caucusok eredményei alapján majd a tagállam pártvezetése „oszt szét” az elnökjelölt-aspiránsok között. A gyűlések egyébként úgynevezett zárt caucusok voltak, vagyis csakis az előzetesen a pártnál regisztrált szavazók vehetnek részt rajtuk. A republikánusok nem tartottak Nevadában jelölőgyűlést. A Republikánus Párt ugyanis egyhangúlag úgy döntött, hogy Donald Trump elnöknek ítéli az országos elnökjelölő konvencióra küldendő 25 delegátust. Will Sexauer nevadai pártigazgató már korábban jelezte, hogy egyetlen republikánus elnökjelölt-aspiráns sem jelöltette magát a tagállamban. Valójában egyetlen republikánus politikus van még versenyben Trump mellett, mégpedig a 74 éves William Weld volt massachusetti kormányzó, aki az iowai jelölőgyűléseken elért eredményével egy delegátust nyert. Joe Walsh, Illinois állam volt republikánus képviselője már korábban, az iowai caucusok után kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. A Republikánus Párt az előválasztási folyamat következő állomásán, Dél-Karolinában sem tart előválasztást, hanem - másik elnökjelölt-aspiráns híján - Donald Trumpnak ítéli az összes delegátust ott is. A demokraták e héten szombaton választanak Dél-Karolinában. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a mérsékelt tábor ereje túl sok jelölt között aprózódik fel. 

Conte: Nem látjuk előre, milyen irányban terjed a kór

Publikálás dátuma
2020.02.25. 07:38

Fotó: Manuel Romano / AFP/NurPhoto
Az olasz kormányfő szerint rendkívül erős hatása lesz a koronavírus-járványnak a gazdaságra.
Vélhetően rendkívül erős hatása lesz a koronavírus-járványnak az olasz gazdaságra, de nem lehet előre látni, hogy mennyire lesznek súlyosak a következmények - mondta hétfő este újságíróknak Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.  Kifejtette, e pillanatban még nem lehet megjósolni, milyen negatív hatással lesz a gazdaságra a járvány, hiszen még nem ismerni a vírus terjedése elleni intézkedések hatékonyságát. 
- Nem látjuk előre, milyen irányban terjed a kór

  - fűzte hozzá.  A hétfő esti jelentések szerint Olaszországban eddig hét halálos áldozata van a koronavírusnak. A legutóbbi négy elhunyt személy mind idős ember volt, aki előrehaladott betegségben szenvedett. Mind a négy haláleset az északi Lombardia tartományban történt. A fertőzöttek száma 222, ebből 173-at Lombardiában, 33-at Venetóban tartanak számon. Emilia Romagnában 18, Piemontban 3, a közép-olaszországi Lazióban ugyancsak 3 megbetegedésről tudnak. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon. A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik, a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással. Ezzel kapcsolatban Conte egy hétfői rádióinterjújában emlékeztett arra, hogy Olaszországban az egészségügyi rendszer a tartományok kompetenciájába tartozik, ezért rendkívül fontos az intézkedések szigorú, országos szintű koordinációja. 
- Ha nem sikerül összehangolni a lépéseket, a kormány kilátásba helyezheti a tartományi kormányzók hatáskörének korlátozását a járvány kezelésének terén

- tette hozzá. Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés okozóját keresik, több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két északolasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között. A kormányfő az említett interjújában az egyik észak-olasz kórházat hibáztatta amiatt, hogy nem tartotta be az adott esetekre vonatkozó orvosi protokollt, s emiatt két fertőzési góc kialakulását tette lehetővé az országban. Vasárnap óta az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat. A térségben leállították a tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol további embereket tudnak karanténba helyezni. Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjszaka jelentette be a rendkívüli intézkedésekhez szükséges törvényerejű lépéseket.

Donald Trump 2.5 milliárd dollárt kért a vírus elleni harcra

Donald Trump amerikai elnök 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra - jelentette be hétfőn este a Fehér Ház.  Közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további összeget pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költik. Az Indiában tárgyaló Donald Trump hétfőn az egyik Twitter-bejegyzésében - reagálva az egyes tőzsdei részvények értékének a koronavírus terjedésével indokolt zuhanására - azt írta, a koronavírus ellenőrzését „nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban”. Hozzáfűzte még, hogy szerinte „a tőzsde éppen most kezd nagyon is jónak látszani”. Mark Esper amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Dzsong Kjong Du hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott Washingtonban. Esper bejelentette, egyetértettek abban, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt fontolóra veszik a közös kiképzések csökkentését. A sajtótájékoztatón a dél-koreai védelmi miniszter közölte, hogy országában a haderő soraiban 13 koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A tárcavezető szerint Dél-Koreában súlyos a helyzet. Az országban egyébként keddre virradóra újabb 60 megbetegedést jelentettek, s ezzel 893-ra nőtt a koronavírusos tüdőgyulladással ápoltak száma.

Washington Post: Az amerikai titkosszolgálatok új vezetőjének tanácsadó cége pár éve nagyrészt Magyarországnak dolgozott

Publikálás dátuma
2020.02.25. 07:30
Richard Grenell
Fotó: Shutterstock
A lap szerint a cég a Magyar Alapítványtól kapott megbízatásokat, amelyeket szinte teljes egészében Orbán Viktor kormánya finanszírozott.
A Washington Post szerint az amerikai titkosszolgálatok új, ideiglenes vezetőjének tanácsadó és PR-cége pár éve javarészt Magyarországnak dolgozott. Egészen pontosan a Magyar Alapítványtól kapott megbízatásokat, amelyeket szinte teljes egészében Orbán Viktor kormánya finanszírozott – írja a lap. A cikkben kiemelik: normális körülmények között ennek a munkának fel kellett volna keltenie az igazságügyi tárca figyelmét, mivel az felelős azért, hogy bejelentkezzenek a vonatozó törvény hatálya azok, akik idegen hatalmaknak dolgoznak ügynökként. Ám nincs jele annak, hogy indult volna ilyen vizsgálat. Ugyanakkor az biztos, hogy a politikus nem tett eleget az előírásnak. Ügyvédje szerint azért nem, mert a megbízó nonprofit alapon működött. Min írják, a Capital Media Partners már nem létezik, mert Richard Grenell felszámolta, amikor berlini nagykövet lett. Jogi képviselője azonban most azt állította, hogy főnöke a demokrácia megrögzött híveként sosem írt pénzért olyan véleményt, amely valamely más ország álláspontját tükrözte volna. De azért 4 éve többször is cikkben védte meg Moldovát a korrupciós vádakkal szemben, külön is kiemelve azt a politikust és üzletembert, aki azután tavaly nyáron elmenekült az országból, miután pártja elvesztette a hatalmat. Plahotniuc a Trump-kormányzat döntése értelmében családjával együtt nem léphet be az USA területére. Az indoklás szerint a személyéhez kötődő vesztegetési ügyek aláásták a jogállamot és lejárattak független intézményeket a volt szovjet tagköztársaságban. A Washington Post felidézi: a Magyar Alapítvánnyal a kapcsolat 2016-ban jött létre és az elején abból állt, hogy a cég segített sajtókapcsolatokat létrehozni a megbízónak. Ezért az első évben jó 100 ezer dollárt kasszírozott. Akkoriban mutatta be azt a tanulmányt, amelyet egy amerikai egyetemi tanár készített, és amely szerint Magyarország úttörő lesz a nyugati politikai korrektség alapjainak megkérdőjelezésében. Mégpedig annak az Orbán Viktornak az irányításával, aki gyakran átveszi a Kreml véleményét, és aki lecsap a szólásszabadságra, valamint a polgári szabadságjogokra – írja a lap. Jo Anne Barnhart, aki szintén a magyar érdekekért lobbizott, mielőtt a Magyar Alapítvány elnök-vezérigazgatója lett volna, azt jelölte meg az érdekképviselet feladataként, hogy még szorosabbak legyenek a kétoldalú kapcsolatok. Ehhez 4 éve gyakorlatilag a teljes összeget a magyar állam adta, ami 2,1 millió dollárt jelentett. Grenell ügyvédje azidőtájt szintén igazgatósági tag és tanácsadó volt az alapítványnál. Szerinte főnöke akkoriban abban segített, hogy a médián keresztül népszerűsítsen több magyar programot. A Fehér Ház egyik illetékes ugyanakkor azt mondta, hogy azért nem kellett bejelenteni a kapcsolatot, mert a szerződő fél nem egy másik ország volt. A kérdéskört jól ismerő ügyvédek viszont úgy nyilatkoztak, hogy a washingtoni Igazságügyi Minisztérium általában nagyon is oda szokott figyelni, amikor más kormányok kemény pénzeket nyomatnak az államokban működő szervezetekbe. Érdekes egybeesés ugyanakkor, hogy Grenell konzultánsként dolgozott Finkelsteinnek, ám ügyvédje most az állítja, hogy csupán általános külpolitikai tanácsokat adott a szakembernek, de nem állt kapcsolatban annak ügyfeleivel. Azt sem tudta, hogy kik azok. Sosem fogadott el semmiféle felkérést külföldi kormányoktól, illetve politikusoktól, sem pénzért, sem ingyen.
Szerző
Frissítve: 2020.02.25. 10:57