Előfizetés

Több mint 230 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki Nigerben

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 21:54
Fotó: Shutterstock
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt, a legfiatalabbak 10 évesek.
A nigeri rendőrség 232 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadított ki bűnözők markából egy nagyszabású akció során a nyugat-afrikai ország fővárosában, Niameyben - közölte az Interpol szerdán.
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt - a legfiatalabbak tízéves lányok -, akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra.

A fiatalok jelentős része nigeri állampolgár.
Száznyolcvan ghánai férfit pedig az interneten meghirdetett állásokkal kecsegtették a bűnözők, amikor azonban megérkeztek Nigerbe, elvették irataikat, megfosztották őket szabadságuktól és kényszermunkára fogták őket.

Voltak olyanok is, akiket családjuktól ragadtak el és arra kényszerítettek, hogy buszmegállókban és piacokon alamizsnát kérjenek.
A rendőrség 18 feltételezett embercsempészt is őrizetbe vett. A Sarraounia fedőnevű műveletben - január végén tíz nap alatt végrehajtott sorozatos rajtaütésekben - több mint száz rendőr vett részt - ismertette a nemzetközi rendőri szervezet, amely közreműködött az akcióban.
- Észben kell tartanunk, hogy azért akartak munkát találni, hogy családjaikat támogassák, de aztán hirtelen rabszolgasorba kerültek

- mondta Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri szolgálatának vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek. - A Sarraounia művelet különböző bűnszervezeteket és csempészútvonalakat tárt fel - közölte Barka Dankassoua nigeri rendőrfőnök. Niger forrása és egyben tranzitországa az afrikai emberkereskedelemnek az országon áthaladó nagyszámú migráns miatt. Niamey 2016-tól az Európai Unió nyomására keményen fellép az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében. Szakértők szerint mindez a kizsákmányolás fokozottabb veszélyének teszi ki a migránsokat, akik rá vannak kényszerülve, hogy titokban - embercsempészek segítségével - keljenek át az országon.

Nincs kivétel, minden beutazó testhőmérsékletét megmérik az ukrán határokon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.26. 21:18

Fotó: STR / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto
Eddig egy fertőzést sem diagnosztizáltak az országban.
Megmérik a testhőmérsékletét minden beutazónak az ukrajnai határátkelőkön annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus-fertőzés átterjedését az országra - jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség a határőrségre hivatkozva.
A közlemény szerint azokat az ékezőket, akiknél lázat és a betegség más kezdő tüneteit észlelik, haladéktalanul további orvosi megfigyelésre irányítják. Az ellenőrzést folyamatosan, napi 24 órában végzik.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint eddig egy fertőzést sem diagnosztizáltak az országban. A hírportál ugyanakkor rámutatott arra, hogy most télen már 48-an haltak bele influenzavírus-fertőzésbe, közülük tizen a múlt héten. A múlt héten evakuáltak a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt, akiket a kelet-ukrajnai Poltava megyében lévő Novi Szanzsari település szanatóriumában helyeztek el kéthetes megfigyelésre. A helyi lakosok - tartva a fertőzéstől - heves tüntetéssel fogadták az evakuáltakat, barikádokat gyújtottak fel, kövekkel dobálták meg a Kínából érkezők buszait, és összecsaptak a rendfenntartókkal. A támadást egy hoax váltotta ki, amely azt állította, hogy a busszal szállított emberek már megfertőződtek a koronavírussal. A szanatóriumban lévő evakuáltak már hetedik napja vannak megfigyelés alatt, eddig egyiküknél sem észlelték jelét annak, hogy megfertőződött volna koronavírussal.

Koronavírus: újabb embernél mutatták ki a fertőzést Horvátországban, Észak-Macedóniában és Grúziában is megjelent a betegség

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 19:47

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A litván kormány országos rendkívüli állapotot rendelt el, Donald Trump pedig „koronavírus-cár” kinevezését tervezi.
Újabb esetben, egy harmadik embernél is kimutatták a koronavírus jelenlétét Horvátországban – közölte a helyi sajtó szerdán. A férfi a szicíliai Palermóban dolgozott, jelenleg a fiumei kórházban van karanténban. Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves férfi, aki egy hete Milánóban járt. Ikertestvéréről szerdán derült ki, hogy elkapta a vírust. Mindketten a zágrábi fertőző betegségek klinikáján vannak karanténban, tüneteik enyhék. Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb délutáni ülése után elmondta: eddig 87 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye. Nyolc esetben még várják az eredményeket, köztük az első fertőzött barátnőjéét is, akinél megismételték a vizsgálatot. Szigorú ellenőrzés alatt tartanak további 64 embert. Ők otthoni megfigyelés alatt vannak, és naponta kétszer kell jelentkezniük a járványügyi szolgálat munkatársainál. A válságstáb tagjai – Drazen Bosnjakovic horvát belügyminiszter vezetésével – naponta kétszer üléseznek, majd sajtótájékoztatót tartanak a legfrissebb fejleményekről.

Rendkívüli állapot

litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára országos rendkívüli állapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt. A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést. Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket. 

Észak-Macedóniában is megjelent a vírus

Eközben Észak-Macedóniában is azonosították az első koronavírus-fertőzést. A Vesti. mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött egy nő, aki Olaszországból tért haza. „A beteg teszteredményei pozitívak lettek. Ő az első koronavírus-fertőzött az országban” – közölte az egészségügyi tárca vezetője. Hozzátette: a nő kisbusszal érkezett Olaszországból Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e. A miniszter azt is közölte, hogy a délelőtti órákban hárman jelentkeztek a szkopjei kórház fertőzőosztályán influenzás tünetekkel, de csak az Olaszországból hazatért nőnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Észak-Macedónia fokozott ellenőrzést vezetett be a határain, hogy kiszűrje az esetleges megbetegedéseket. Akinél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy elvégezzék nála a szükséges vizsgálatokat.

Grúziában és Norvégiában is kimutatták a fertőzést

Grúziában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza – jelentette be Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter. Giorgi Gaharia miniszterelnök emiatt úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal – közölte a kormányhivatal sajtószolgálata. Az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet – áll a közleményben. A beteg egy grúziai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol pozitív eredménye lett a vírustesztnek. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincs ok, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott grúz földön, jelenleg a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, ahonnan a vírus továbbterjedésének veszélye minimális. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival. Norvégiában is kimutatták egy embernél a fertőzést – közölte szerdán este a közegészségügyi hivatal. A beteget elkülönítve otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.

Őrizetbe vételek Iránban

Iránban 24 embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy „rémhíreket” terjesztenek az országban szerdáig hivatalosan 19 emberéletet követelő járványról, egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet pedig azzal vádolja Teheránt, hogy eltitkolja a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat. A múlt hét óta a hivatalos adatok szerint 139 megbetegedésből 19 eset végződött halállal. „Huszonnégy embert vettek őrizetbe és adtak át az igazságszolgáltatásnak, 118 internetezőt pedig kihallgattak és elengedtek”, miután figyelmeztetést kaptak – közölte Vahíd Madzsid, a rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője az ISNA fél-hivatalos hírügynökség szerint. Az őrizetbe vételeket egy különleges egység hajtotta végre, amelyet „a koronavírus iráni terjedésére vonatkozó álhírek elleni harc” jegyében állítottak fel – közölte Madzsid. Haszan Róháni iráni elnök azzal vádolta meg szerdán országa esküdt ellenségét, az Egyesült Államokat, hogy „félelmet terjeszt” az új koronavírussal kapcsolatban, miután előző nap Mike Pompeo külügyminiszter felszólította Iránt, hogy „mondja meg az igazat” a járvány kapcsán. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerdán azzal vádolta meg Iránt, hogy eltitkolja a járvánnyal kapcsolatos értesüléseket, és megtorlást alkalmaz a független információkat közlő újságírók ellen. A hatóságok azt állítják, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, de nem hajlandók közzétenni a fertőzöttek és a halottak pontos számát – vélte az RSF.

„Koronavírus-cár”

Donald Trump amerikai elnök „koronavírus-cár”, vagyis a koronavírus elleni küzdelmet irányító vezető kinevezését tervezi – jelentette szerdán a Politico. Az amerikai lap megjegyezte, hogy egy ilyen vezető kinevezése nem lenne újdonság: az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején, az ebolajárvány 2014-ben történt kirobbanásakor, Ron Klaint, Joe Biden akkori alelnök tanácsadóját nevezték ki a járvány elleni küzdelmet összehangoló vezetőnek. A Politico értesülései szerint az új megbízatásra Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi vezetője a legesélyesebb. Az indiai látogatásáról washingtoni idő szerint szerda hajnalban visszaérkező amerikai elnök szerdán délelőtt jelezte, hogy a koraesti órákban sajtókonferenciát tart a terjedő járvány ügyében. Elemzők szerint várhatóan akkor jelenti be a „cár” kinevezését is. Az amerikai külügyminisztérium szerdán közleményben figyelmeztette az amerikaiakat az olaszországi, iráni és mongóliai utazások veszélyeire. Olaszországban és Iránban több koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a Kínával szomszédos Mongóliában egyelőre nem terjed a vírus, de az országban utazási és közlekedési korlátozásokat vezettek be. Az iráni utazások veszélyeire figyelmeztetve a külügyi közlemény megemlítette azt is, hogy Iránban a külföldi látogatónak emberrablással és letartóztatással is szembe kell néznie.

Szerdán hazaküldte dolgozóit a londoni irodájából a Chevron, miután két munkatársuk a nyaralásukról hazaérve a koronavírus tüneteit mutatta – írja a BBC, a hírt az Index vette észre. A dolgozók otthonról végezhetik el a munkát, amíg ki nem derül a két alkalmazottról, hogy koronavírussal fertőződtek-e meg. A cég szóvivői azt is közölték, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a munkavállalóik egészségügyi állapotát, és a helyi és nemzetközi hatóságok figyelmeztetéseit. A BBC későbbi híre szerint több olyan cég is hazaküldte a dolgozóit, akinek szintén ebben az épületben van az irodája, majd az egész épületet evakuáltak.