„Ha a gyerek hízni kezd, lépni kell!”

Publikálás dátuma
2020.02.27. 15:15

Fotó: Roos Koole/ANP / AFP
Az elhízás súlyos egészségügyi következményeinek megelőzését akkor kell elkezdeni, amikor a folyamat elindul. A megállításához az egész családnak változtatnia kell.
 A gyerekkori elhízás mértéke a világon, és Magyarországon is jelentősen megnőtt, a kamaszkorúak több mint 20 százaléka olyan mértékben elhízott, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is kórosnak tekinthető. Állapotuk általában betegséggel még nem jár, mert a szövődmények kialakulásához több idő kell, de akár már fiatal felnőttkorukban komoly egészségügyi problémáik jelentkezhetnek. A folyamat visszafordítására gyerekkorban van esély, ha ez nem történik meg, elhízott felnőttekké és potenciális betegekké válnak – mondta Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Népszavának. Hozzátette: 
„egyszerűbb lenne megelőzni.

Ehhez persze észlelni kell a problémát: amikor a gyerek kezd hízni, lépni kell, amihez szükség van arra is, hogy a család hajlandó legyen változtatni.”

Ördögi a kör

Egészséges gyermeknek nem kell fogyókúráznia, nem javasolt a divatdiéták, de a vegetáriánus étrendek követése sem. Jelentős túlsúly esetén azonban kalóriamegvonással lehet elérni a normál testsúlyt. Ehhez életmódváltásra van szükség, ugyanis az elhízás első számú oka a fölösleges kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód. Ennek hátterében azonban sokszor családi probléma; válás, egyik szülő „lelépése”, iskolai nehézségek, egyéb pszichológiai okok állnak. A gyerek ilyenkor édességgel, nassolással próbálja pótolni azt, ami a boldogságához hiányzik.
A bevitt kalória csökkentésével és a rendszeres mozgás bevezetésével akkor is lehet fogyni, ha lelki okai vannak a gyerek hízásának, de az kérdés, hogy a diéta befejezése után mennyire tudja megtartani az eredményt. Ha a hízás újra elkezdődik, könnyen kialakulhat az úgynevezett jojó-effektus, aminek hatására akár nagyobbra is nőhet a súlya, mint amennyiről elindult. Ahhoz, hogy ezt el lehessen kerülni, a lelki problémát is meg kell oldani – hangsúlyozta a professzor. 
Egy elhízott gyerek nehezen is sportol, fájhat a lába, túlterhelődnek az ízületei, nem is nagyon bírja. „Ráadásul be se veszik a focicsapatba. Egy lassú, kövér, ügyetlen kisfiúért nem versengenek a többiek és olyan egyesületbe se veszik fel, ahol az eredményesség a fontos, nem pedig a mozgás.” Akár ez is okozhatja azt a pszichés terhet, ami tovább rontja a helyzetet, a gyerek evéssel próbálja megszerezni azokat a boldogsághormonokat, amelyeket a többiek a mozgással, játékkal termelnek meg. 

A genetika nem ment fel

Az elhízás hátterében örökletes okok is állhatnak. Van olyan genetikai tényező, ami hajlamot hordoz; ha több kalóriát visz be, mint amennyit lemozog, a gyerek szinte biztosan elhízik, ha azonban odafigyelnek, nem feltétlenül. Létezik viszont olyan génhiba, amelynek esetén „akármit csinálunk”, túlsúlyos lesz a gyerek, ahogy a családtagjai is. „A genetikai meghatározottság nem jelenti azt, hogy nem kell vele foglalkozni. Lehet javítani az állapoton, mert nagyon nem mindegy, hogy valaki 90 vagy 160 kiló.” Azt, hogy egy teljes család túlsúlyos, nem biztos, hogy genetikai hiba okozza, valószínűbb, hogy rossz étkezési szokások következménye. Ha sok cukros ételt, üdítőt fogyasztanak, nassolnak a tévé előtt, nem mozognak, a gyerek ezt látja, és ezt is szokja meg, így szinte biztosan kövér lesz. Ilyen esetben a szülőkkel is foglalkozni kell – jegyezte meg Szabó András. 
„A hozzánk fordulókban legalább már megvan a szándék, ilyenkor tudunk is olyan segítséget adni az életmódváltáshoz, de akár a pszichológiai problémák kezeléséhez is, amelyek eredményre vezethetnek. A gyerekek lefogyasztása azonban nem tartozik a legsikeresebb orvosi beavatkozások közé, mert nem tarthatjuk őket hónapokig kórházban, csak tanácsokat adhatunk. Ha már itt vannak, meg is vizsgáljuk őket; ellenőrizzük az elhízás következtében kialakuló leggyakoribb szövődmények állapotát. Megnézzük például a cukorbetegség 'előszobájának' tartott inzulinrezisztenciát és a vérnyomást is, mert ha magas, bár sokáig nem okoz panaszt, akár már tíz-tizenöt éven belül súlyos vese- és szívproblémákat idézhet elő. Ha ezeket a folyamatokat időben elkapjuk, a későbbi szövődmények kialakulását akkor is lehet csökkenteni, ha fogyást nem is sikerül elérni” – hangsúlyozta a professzor.
A témáról bővebben a Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén lehet hallani, amelyen előadásokkal, állapotfelmérésekkel hívják fel a figyelmet a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésére. A március 7-i programok ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. 
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 16:38

Pánikba esés helyett még mindig a kézmosás a „tuti” vírusmegelőző tipp

Publikálás dátuma
2020.02.26. 15:20

Fotó: Henglein and Steets/Cultura Creative / AFP
A koronavíruson kívül a különböző ijesztgetések, „tuti” tippek is gyorsan terjednek a közösségi oldalakon, a legtöbbnek nincs vagy legalábbis ellenőrizhetetlen az igazságtartalma, a megelőzés legjobb módja még mindig a józan ész megőrzése és az alapvető higiéniai szabályok betartása.
Már Európában is terjed a koronavírus, a szomszédos országokban is betegedtek meg emberek, ez alkalmat ad az ijesztgetésre, pánikkeltésre, amire a közösségi oldalak ideális terepet biztosítanak. Pillanatok alatt mindenkihez eljutnak a különböző nagy „megmondások”, figyelmeztetések, tanácsok, „tuti” tippek, amelyeknek legtöbbször nincs vagy legalábbis ellenőrizhetetlen az igazságtartalma. A legújabb, villámgyorsan keringő körlevél egy olasz orvosnak tulajdonít megbízható (gyanús, ha ez le is van írva) forrásból származó tanácsokat. 
Bár kétségtelenül – egyelőre – nincs pontos információ az új vírus megjelenési formáiról, viselkedéséről, tüneteiről, és mivel a „rendes” influenzajárvány kellős közepén is vagyunk, nem kell pánikba esni akkor sem, ha hirtelen nem érezzük jól magunkat. Nem tudni, van-e igazság abban, hogy ha náthásak vagyunk, nincs ok az aggodalomra, mert a koronavírus száraz köhögéssel jár, tüdőgyulladást okoz, orrfolyást nem. Arról is megoszlanak még a szakértői vélemények, hogy az új vírus elpusztul-e magas hőmérsékleten vagy direkt örül neki, de a keringő okosságban megelőzésként ajánlott napozás, meleg víz vagy tea fogyasztása legalább biztosan nem árt, főleg ha utóbbit nem cukrozzuk agyon, és a borongós időben jól is esik.
Ne vegyük készpénznek a vírus ilyenformán terjedő jellemzését sem, a körlevél szerint olyan nagy méretű, hogy az arcmaszk „megfogja”, és elég, ha csak tízlépésnyi távolságot tartunk egy éppen tüsszentő embertől. Vagy nem, de a kibicnek semmi sem drága alapon valószínűleg soha nem derül ki, kitől, hogyan és mikor kapunk el bármilyen fertőzést. Az „észosztó” bejegyzés szerint a koronavírus először a torkot támadja, 5-6 napra van szüksége, amíg tüdőgyulladást okoz. Ez akár lehet igaz is, de valószínűbb, hogy szervezetfüggően alakul ki a betegség, és a lefolyása akár egyénenként eltérő is lehet.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január végi hivatalos tájékoztatása szerint a betegség tünetei – láz, köhögés, nehéz légzés, levertség – hasonlóak a megfázás vagy az influenza jeleihez. Megelőzéséhez a többi cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés kivédését is szolgáló higiéniai szabályok betartását ajánlják, így az alapos, lehetőleg alkoholos, fertőtlenítő hatású szappannal történő gyakori kézmosás, a zsebkendő használata, a nagy tömeg és lehetőleg a beteg emberek és az érintett területek kerülése segíthet elkerülni a fertőzéseket. Segíti az ellenállást az egészséges élelmiszerek: zöldségek, gyümölcsök és sok C-vitamin fogyasztásával megerősített immunrendszer, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Célszerű minél többet friss levegőn tölteni, de fontos, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzünk, lehetőleg ne fázzunk meg. Fontos a rendszeres testmozgás, de a sok pihenés és a stresszoldás is.
Az EgészségKalauz friss cikke szerint a betegség lappangási ideje 1-14 nap, a légutakat támadó koronavírus ekkor is képes továbbterjedni. A tünetek kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez, magas láz, fáradékonyság és gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés jelezheti. Az elsődleges tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva, de szövődménye lehet veseelégtelenség és halál is. A fertőzés az esetek nagyjából 75-80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tüneteket okoz, eddig az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. A halálos áldozatok a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségben, szívproblémákban, cukorbetegségben szenvedtek vagy idősebbek voltak. 
Még nincs speciálisan a koronavírus okozta fertőzésre ható gyógyszer. Mivel a megbetegedést vírus okozza, az antibiotikumok hatástalanok, sőt szedésük veszélyes is lehet, növelheti rezisztens, úgynevezett szuperkórokozók kifejlődésének esélyét is. Az orvosi kezelés a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza.
Szerző

A világlista élmezőnyében a legjobb magyar burgerező

Publikálás dátuma
2020.02.26. 13:46

Fotó: Pexels
Magyarország nemhogy felkerült a világ burgertérképére, a legjobbak 50-es listáján is előkelő helyet fogott.
Idén is elkészítette a világ legjobb 50 hamburgerezőjének listáját a Big 7 Travel utazási magazin, amelyen a világ burgertérképén már egy ideje szereplő Bamba Marha Burger Bár a negyedik helyre került. A már több budapesti üzlettel is rendelkező burgerező korábban az európai lista 6. helyezettje, majd pedig a magyarországi burgerezők legjobbja is lett.
Az utazási magazin, mint írják, burgerlázban ég. Bár nagy élvezettel vizsgálják világszerte a turisták által is kedvelt helyi ételeket, van úgy, hogy néha „csak valami kényelmesre, például a világ egyik legjobb hamburgerére vágyunk.” Ehhez nem is kell messzire menni, szinte mindenhol, az Ausztráliában, Kanadában, az USA-ban és az Európában ehetőek ugyan stílusban, méretben, típusban és öntetekben is különbözhetnek, de a nagyszerűség közös bennük. 
A listára a korábbi évekhez hasonlóan a világ minden országából válogattak burgerezőket, a rangsor kialakításában a szerkesztők, gasztro-szakértők, -bloggerek mellett jelentős szerepe volt a magazin kétmilliós olvasótáborának is. Az értékelésnél a hamburger-lelőhelyek online értékeléseit, megjelenéseit, valamint a releváns blogok véleményét is figyelembe vették. 
A világ legjobbjának egy, az új-zélandi Aucklandban, másodikjának a kanadai Windsorban, bronzérmesének pedig az ausztráliai Adelaide-ben található burgerezőt választottak. A teljes lista itt található.
A hamburgerekről lesz szó lapunk pénteken megjelenő Fővárosi Negyed című mellékletének gasztro rovatában is.
Szerző