Előfizetés

Rovarzsír zöldítheti meg a belga gofrit

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 11:38

Fotó: Sergi Reboredo/Picture-Alliance / AFP
A lárvák zsírjának használata, a Ghenti Egyetem kutatói szerint fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké, például a vajé.
„A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fenntarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához” – magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.
A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
A kutatók szerint a tesztken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.

Különleges razziák a fővárosban, a szabálytalan gyalogosokra vadásznak a rendőrök

M.K.
Publikálás dátuma
2020.03.02. 08:25

Fotó: Shutterstock
Előre be nem jelentett helyszíneken ellenőriz a rendőrség önveszélyes közlekedőket keresve.
Gyalogosrazziákra számíthatnak a budapestiek a következő időszakban, a fővárosi közlekedési rendőrök ugyanis hetente kétszer - előre be nem jelentett helyeken és időpontokban - ellenőriznek. 2020-ban másfél hónap alatt kilenc halálos gyalogosgázolás történt a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálatai szerint a kilenc esetből hatban egyértelműen a gyalogos volt a felelős, leginkább ezért tart most az akció. Balogh Ádám, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, a balesetek leggyakoribb oka, hogy a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át vagy a tilos jelzés ellenére lépnek az úttestre. Egyre többször tapasztalják azt is, hogy a gyalogosok olyan tevékenységet végeznek, ami eltereli a figyelmüket a közlekedésről, és nem néznek körül: telefonálnak, üzenetet írnak vagy éppen zenét hallgatnak. A BRFK eddig két alkalommal ellenőrizte a gyalogosközlekedést, február 18-án Budapesten, a Blaha Lujza téren, a VIII. kerületi Baross téren és a VII. kerületben, az Erzsébet körút–Király utca kereszteződésében. Akkor a tájékoztatás szerint az ellenőrzések során összesen negyven emberrel szemben intézkedtek. Második alkalommal február 25-én Budapest XX. kerületében, a Helsinki úton ellenőrizték a gyalogosforgalmat, és 35 járókelővel szemben kellett intézkedniük. Az intézkedések minden alkalommal figyelmeztetéssel zárultak – írja a kreszvaltozas.hu. Az üzenetek írása és a képernyő görgetése 800 százalékkal emeli a balesetek számát a gyalogosok körében, és a járókelők 45 százalékának vonja el a figyelmét, miközben átkelnek az úton – kanadai kutatók szerint. Csak az Egyesült Államokban a becslések szerint kétmillió baleset köthető a mobiltelefon használatához a gyalogosok körében. A 2004 óta végzett felmérések szerint a leggyakoribb esetek, hogy valaki nekimegy egy oszlopnak, vagy megbotlik és elesik. A legtöbb baleset a 30 év alatti férfiaknál következik be – olvasható a Daily Mail cikkében.   

Zombik, avagy a mobilos gyalogosok

Nagy vihart kavart az ORFK tavaly februári sokkoló kampányvideója, amivel a mobilhasználat veszélyeire kívánték felhívni a figyelmet. A filmben tántorgó élőholtakként ábrázolja a telefonozó fiatalokat, akiket az sem érdekel, ha elütik őket. A felvétel alapján úgy tűnhet, mintha az igazi áldozat a más hibájából bajba keveredő autós lenne, a szörnnyé maszkírozott gyalogosok pedig megérdemelnék a sorsukat. A rendőrség közlése szerint évente átlagosan 2500 embert ütnek el a hazai utakon, és 150-en bele is halnak a gázolásba. "Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okostelefont tartó olyan gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre („zombi-effektus”). Márpedig a figyelem részleges, vagy teljes megvonása egyértelmű közlekedésbiztonsági kockázattal jár, amely a gyalogosok számára könnyen végzetes lehet, egy közlekedési balesetben ugyanis az emberi test különösen védtelen, sérülékeny" - írta a rendőrség a police.hu oldalon.  

Egyre több a jel: mégsem biztos, hogy „élet, erő, egészség” a tej

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.29. 14:14

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Ahol vannak más, jó minőségű, magas tápértékű ételek, a nagy mennyiségű tejfogyasztás több szempontból is kockázatos lehet egy új tanulmány szerint.
Az utóbbi időben a tehéntej megítélése megosztotta a szakembereket. Egyesek még mindig nélkülözhetetlen tápláléknak, mások pedig sok probléma forrásának tartják. A nemrégiben a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent tanulmány is inkább az utóbbit erősíti – írta a PharmaOnline.
Bár a tehéntej a növekedést elősegítő faktorok mellett számos makro- és mikrotápanyagot tartalmaz, ezeknek nem egyedüli forrása, így a fogyasztása nem létszükséglet. A tejtermékek fogyasztása mellett korábban egyik fő érv az volt, hogy a kalciumbevitel véd a csonttörésektől és a csontritkulástól. Ma már ez nem feltétlenül igaz, ugyanis éppen azokban az országokban leggyakoribbak a csípőtáji törések, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás. Igaz, a csonttörések kockázatát több tényező, például a D-vitamin ellátottság, az etnikai hovatartozás is befolyásolja.
A tejfogyasztás ugyan hozzájárul a gyerekek növekedéséhez, a kutatók úgy vélik, hogy a tej tápanyagai elsősorban azokban a régiókban szükségesek, ahol a rendelkezésre álló egyéb táplálékok minősége és mennyisége nem kielégítő. Ahol azonban vannak jó minőségű, magas tápértékű ételek, a nagy mennyiségű tejfogyasztás kockázatos lehet, többek között fokozhatja a csonttörés valószínűségét is.
A vizsgálatok eredményei szerint nincs kapcsolat a tejfogyasztás és az elhízás, valamint a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikója között. A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek és a prosztatadaganat, illetve az endometrium- és emlőrákok közötti kapcsolat azonban nem zárható ki. Ennek magyarázata lehet, hogy a jelentősebb tejfogyasztás az inzulinszint emelkedésével jár. Csökkentheti viszont a béldaganatok kialakulásának kockázatát, amit a tej magas kalciumtartalmára lehet visszavezetni. A fermentált termékek, mint a joghurtok fogyasztása kifejezetten kedvezően hat a bélflórára, és feltételezhetően csökkenti a zsírmáj előfordulásának kockázatát.