A kormány ellehetetleníti a jogszerű sztrájkot: szabadságra küldené a tanárokat a PDSZ

Publikálás dátuma
2020.03.02. 15:19

Fotó: Népszava
A szakszervezet koordinált „szabadság napokat” szervezne a munkabeszüntetés jogszerű, alternatív formájaként. De a valódi sztrájkról sem mondanak le.
Ha a kormány továbbra is ellehetetleníti a jogszerű sztrájk megszervezését, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alternatív eszközöket fog bevetni a dolgozók akaratának kifejezéséhez. Egészen pontosan a szabadság igénybevételének koordinálásával akarnak majd nyomást gyakorolni a döntéshozókra – erről Szűcs Tamás PDSZ-elnök tett bejelentést hétfői sajtótájékoztatóján. Az érdekvédő szerint a Munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a szabadság tekintetében hét munkanappal maguk rendelkezzenek a pedagógusok, ezt a közalkalmazotti törvény sem írja felül, a munkáltatók pedig kötelesek kiadni, ha 15 nappal előtte kérik a munkavállalók. A PDSZ kongresszusa arról döntött, hogy április közepe és május közepe között több napot is kijelölnek majd, amikor ezzel a módszerrel fognak tiltakozni. Szűcs Tamás hangsúlyozta: ennek ellenére nem mondanak le a „klasszikus sztrájkról” sem – noha minimálisnak tartják annak az esélyét, hogy a kormánnyal bármilyen megállapodás születhet.   
Szűcs Tamás
Fotó: Népszava
Megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztériuma abszurd ajánlatot tett a PDSZ sztrájkbizottságának, csak akkor engednék a munkabeszüntetést a sztrájkra hajlandó pedagógusoknak, ha a gyermekfelügyelet biztosítása mellett az első négy-öt órájukat is megtartják. A szakszervezet szerint ez elfogadhatatlan. A PDSZ elnöke beszámolt arról is, a Pedagógusok Szakszervezetét is megkeresték, hogy egyesítsék sztrájkbizottságaikat. Ennek megvitatása már folyamatban van, ám ha a héten nem születik döntés, a PDSZ egyedül folytatja a küzdelmet, s bejelenti a sztrájk időpontját. Követeléseiket kilenc pontban foglalták össze:
  • A közalkalmazotti illetménytábla emelése
  • A tanárok heti kötelező óraszámának egységes, 22 órára visszaállítása
  • A pedagógusbérek mindig az aktuális minimálbérből, mint illetményalapból kerüljenek kiszámításra
  • A sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre, mint végső eszközre
  • Vonják vissza a Nemzeti alaptanterv idén januárban megjelent változatát
  • A szakképzési intézményekben dolgozók foglalkozása továbbra is a közalkalmazotti törvény, és ne a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozzon
  • Csökkenjen a szakképzésben dolgozók munkaterhelése
  • A béremeléseknek, előmenetelnek legyenek törvényben foglalt garanciái
Szerző
Frissítve: 2020.03.02. 15:29

Amíg a koronavírus világjárvánnyá dagadt, az operatív törzs eljutott odáig: ígérik, szerdára lesz információs honlap

Publikálás dátuma
2020.03.02. 14:40
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs tábla a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A technikai előkészületek már megtörténtek. Igazolt koronavírusos eset még mindig nincs az országban.
Legkésőbb szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A honlap indításához a technikai előkészületek megtörténtek,
az oldal legkésőbb szerdán elérhetővé válik, és azon minden információ, tanács fellelhető, ami a koronavírus-helyzettel függ össze

- mondta el Lakatos Tibor ezredes. Jelezte, a rendőrség folyamatosan monitorozza a hirdetéseket, eseményeket, amelyek csalás gyanúját vetik fel a koronavírussal kapcsolatosan. Mint elhangzott, eddig két esetről van tudomásuk, de a bűncselekmény megalapozott gyanúját nem sikerült alátámasztani. Ha történik is ilyen, a rendőrség eljárást fog kezdeményezni azok ellen, akik hasznot akarnak húzni a helyzetből. Az ezredes azt is közölte,
továbbra sincs igazolt koronavírus-megbetegedés Magyarországon.

Világszerte eddig 89 197 fertőzöttről tudnak, közülük 2217 megbetegedés Európában történt. A betegségbe 3048-an haltak bele világszerte, az európai halálesetek száma 36. Magyarországon eddig 131 mintát vizsgáltak laboratóriumban, pozitív eset nem volt.
Az ellenőrzések folyamatosak mind a légi, mind a szárazföldi határátkelőhelyeken az ezeredes elmondása szerint, előbbiek esetében 4927 személyt ellenőriztek, utóbbinál 408 előzetes egészségügyi ellenőrzés történt. A két zöldszámra hétfő délelőtt 11 óráig 1748 hívás érkezett, elektronikus levélben 648-an kértek felvilágosítást. Lakatos megjegyezte, ezek többsége komoly, releváns kérdés, azonban szerinte egyre többen "szórakozásként" hívják fel a zöldszámokat.
Aki a betegség tüneteit észleli magán - magas láz, torokfájás, köhögés -, fertőzött területen járt, vagy kapcsolata lehetett fertőzött személlyel, hívja fel kezelőorvosát - ismételte el Lakatos -, aki egy kérdőív segítségével elveti vagy megerősíti a betegség gyanúját. Ha felmerül a gyanú, a háziorvos mentőt küld az érintettért, amely a lakhely szerinti illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja további vizsgálatokra. Ha a laboratóriumi eredmények igazolják az új koronavírust, a beteg átkerül a Dél-pesti Centrumkórházba.
Frissítve: 2020.03.02. 15:09

Koronavírus: „néphülyítés, amit a MÁV csinál”

Publikálás dátuma
2020.03.02. 12:55

Fotó: Népszava
Az Országgyűlésben is téma volt a koronavírus, a kormány képviselője kemény fellépést ígér a spekulánsokkal és rémhírterjesztőkkel szemben.
– A hétvégén a horvát és a szlovén határon jártam, és több kistelepülés patikáit felkerestem, egyetlen helyen sem lehetett szájmaszkot vagy kézfertőtlenítőt kapni – mondta az Országgyűlésben napirend előtt Korózs Lajos a Népjóléti Bizottság szocialista elnöke. A képviselő szerint nem elégségesek a kormány eddig megtett intézkedései a koronavírus betegséggel szemben, hiába nincs még magyar területen fertőzött, a háziorvosokat nem tájékoztatják megfelelően és nincs elég védőfelszerelés sem. Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában tagadta, hogy hiányosságok lennének a felkészülésben, azt mondta, a büntetés végrehajtás debreceni üzemében folyamatosan gyártják a szájmaszkokat, amiket eljuttatnak az orvosokhoz és a patikákba is, a tájékoztatás napi szintű és a parlamenti pártokat is folyamatosan informálja a Belügyminisztérium. A Jobbikból Magyar Zoltán azt kérdezte, miért nem hoz létre a kormány egy állami élelmiszer alapot, hogy akkor se legyenek ellátási zavarok, ha esetleg a vírus megjelenése miatt vásárlási pánik tör ki a lakosság körében. A kormány részéről Schanda Tamás, az Innovációs Minisztérium államtitkára azt válaszolta, folyamatosan egyeztetnek a kereskedelmi szervezetekkel, az élelmiszer ellátás folyamatos, sehol sincs zavar, de a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté arról beszélt, a hatóságoknak a rémhírterjesztőkkel és azokkal szemben is fel kell lépniük, akik a koronavírus miatti esetleges pánikhangulatban hatástalan készítményeket kínálnak a lakosságnak. Orbán Balázs államtitkár válaszában azt mondta, a rendőrség folyamatosan fellép és intézkedik a rémhírterjesztőkkel szemben, a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítők árát. Mivel az illegális migránsok jórészt Iránból érkeznek és ott már kiterjedt gócpontjai vannak a koronavírus fertőzésnek, határozatlan időre felfüggesztették a beléptetést a tranzitzónákba. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint „néphülyítés, amit takarítás címén művel” a MÁV a vonatokon, nem megfelelő a takarítás a hivatalos nyilatkozatokkal szemben. Fónagy János államtitkár válaszában ismét csak tagadta az ellenzéki kritikákat és azt mondta, megfelelően takarítják a vonatokat.
Frissítve: 2020.03.02. 13:01