Pesszimisták a magyar cégvezetők, de ez már a koronavírus megjelenése előtt is így volt

Publikálás dátuma
2020.03.04. 12:19
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images / AFP/Mint Images
Borúlátóak a magyar cégvezetők a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban, ugyanakkor a saját cégük esetében a 81 százalékuk növekedést várnak. Igaz a felmérés a koronavírus járvány európai megjelenése előtt készült.
A magyar cégvezetők 60 százaléka szerint lassul a gazdaság növekedése, mindössze 9 százalék vár javulást. A magyar menedzserek a borúlátóbbak, hisz világszinten „csak” 53 százalék várt lassulást, mindezt úgy, hogy a felmérés még a koronavírus-járvány előtt készült. Ugyanakkor a magyar cégvezetők szerint saját cégük termelése stabil marad, az így vélekedő tavalyi 90 százalék után még most is 81 százalékuk derűlátó - derül ki a  PwC magyarországi vezérigazgatói felméréséből.  A pesszimista hangulat következménye, hogy a cégek kivárásra rendezkednek be, ezért a működési hatékonyság növelésére készülnek, mindenki vagy a költségeit szeretné csökkenteni, akár automatizációval is – mondta Lőcsei Tamás. A PwC Magyarország vezérigazgatója szerint idén a gazdaság növekedése 3-3,5 százalék lehet. Még mindig nagyon sok cég gondolkodik új termékek, szolgáltatások megjelentetésével, ám a új piacra már csak 29 százalékuk szeretne belépni. Nem meglepő módon magyar cégek 44 százaléka tervez létszám-növekedést, míg a többség nem lát erre lehetőséget, inkább stagnálásra számítanak.   A tavalyi felmérés során a cégvezetők szintén a gazdaság lassulására számítottak, ám végül 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Lőcsei Tamás szerint nagyon sok cégvezetőt meglepett, hogy magyar növekedés ilyen mértékben elszakadt a német bővüléstől, enne oka a belső kereslet lebecsülése lehetett. Sok szerencsés dolog együttállása kellet a magyar gazdaság tavalyi kiemelkedő teljesítményéhez , ám idén ez kevésbé fog megismétlődni, főleg egy világjárvánnyal a nyakukon. A magyar cégek túlnyomó többségét már ma  is érinti a koronavírus, vagy amiatt mert nem tudnak utazni, ami szükséges az üzletfejlesztéshez, vagy nem tudnak ügyfeleket fogadni, de az ipari termelő cégeknél már az alkatrészellátás is akadozik. Ezzel együtt még most is csak arról beszélünk, hogy a növekedés üteme 3-3,5 százalékos sávba süllyed, szó nincs GDP csökkenésről - tette hozzá a PwC vezetője.  
Szerző

MGYOSZ elnöke szerint nem az iparűzés adó csökkentése a fontos a cégeknek

Publikálás dátuma
2020.03.04. 12:15
Futó Péter
Fotó: Népszava
Nem kellene bolygatni a helyi iparűzési adót, a cégek számára kedvezőbb lenne a szociális hozzájárulási adó további csökkentése - mondta egy sajtótájékoztatón Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.
Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint nem a helyi iparűzési adó (hipa) csökkentéssel kellene kedvezni a munkáltatóknak, hanem folytatni kellene szociális hozzájárulási adó csökkentését. Ugyanis a szocho az eddigi mérséklések után is a legmagasabb a környező országokkal összevetve. Futó Péter kijelentése több mint meglepő, hisz a versenyképességi tanács ülésén épp más munkaadói szervezetek kezdeményezték, hogy több legyen a hipa-kedvezmény. A testület februári ülésen után a javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter szinte kormányzati tervként prezentálta, ám azóta kiderült, hogy a javaslatcsomag évi százmilliárdos kiesést is jelentene az önkormányzatok számára, ez ellen  viszont már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is tiltakozott. A versenyképességi tanács eredeti javaslata szerint – amit még a kormány nem tárgyalt -,  2021 decemberétől eltörölnék a hipa feltöltési kötelezettséget, vagyis a cégeknek nem kellene országos szinten több mint százmilliárd forintot befizetniük az önkormányzatoknak kvázi előlegként, hanem azt elég lenne csak 2022. májusában az adóbevallások benyújtásakor. Ez az intézkedés országos szinten egyszeri 80-100 milliárdos kieséssel járna az önkormányzatok számára. A javaslatok között szerepel az is, hogy az értékcsökkenési leírás levonható legyen az adóalapból, de a tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatás-fejlesztésre fordított költségeik ötszörösét írhatják le az adóalapból. Cser-Palkovics András tiltakozása után, azonban úgy nézett ki, hogy csak a feltöltési kötelezettség eltörlése marad napirenden – igaz még ez is egyszeri 80-100 milliárdos kiesést okoz 2021-ben az önkormányzati adóbevételekben, ami a teljes évi hipa-bevételek egynyolcada.  
Szerző

Megint esik egy nagyot az üzemanyagok ára és ezt a koronavírusnak köszönhetjük

Publikálás dátuma
2020.03.04. 11:49

Fotó: Népszava
Péntektől további 9 forinttal lesz olcsóbb a benzin, 8-cal a gázolaj.
Tovább csökken a benzin és a gázolaj ára, a 95-ös benzin átlagára bruttó 9 forinttal csökken, a gázolaj ára pedig bruttó 8 forinttal - írja a holtankoljak.hu. Így pénteken a 95-ös benzin átlagára 365, a gázolajé 376 forint lesz literenként. (Ez persze csak az átlag, akár ötven forintos eltérés is lehet a különböző kutak árai között.) Legutóbb ma csökkent az ár, 9-9 forinttal, így egy hét alatt 18, illetve 17 forinttal lesz olcsóbb az üzemanyagok literje. Ezt a koronavírusnak köszönhetjük, a járvány miatt zuhan a nyersolaj ára. A vírus és a visszaszorítására hozott intézkedések ugyanis a gazdasági növekedést is csökkentik, ezért alaposan visszaesett az olaj iránti kereslet. A hazai árcsökkenésben azonban a forint árfolyama is szerepet játszik, február 20. óta 13 forintot, több mint 4 százalékot erősödött az olajkereskedelemben használt dollárhoz képest.
Szerző