Előfizetés

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.05. 12:30
Egy korábbi áradás Ipolytarnócon
Fotó: Népszava
A folyó vízszintje 326-327 centiméter, és ha eléri a 365 centimétert, kilép a medréből.
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtök délelőtt – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel. Szeles Péter azt mondta, hogy a folyó vízszintje 326-327 centiméter, ha eléri a 365 centimétert, akkor kilép a medréből. Gál István, Ipolytarnóc független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 24 órás készültségben vannak, folyamatos figyelőszolgálatot tartanak, összekészítették a homokzsákokat, a homokot. Emellett előkészítették a melegedőhelyiséget, mert arra is felkészülnek, hogy áradás esetén családokat kell kiköltöztetni – mondta.

Influenza – Az elmúlt héten 38 ezren fordultak orvoshoz

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.05. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez valamivel kevesebb, mint az azt megelőző heti 38 900.
Az elmúlt héten 38 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez valamivel kevesebb, mint az azt megelőző heti 38 900 – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. A 9. héten nyolc megyében emelkedett (Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Nógrád, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye), négy területen nem változott (Budapest, Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és nyolc megyében csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók aránya az előző héthez viszonyítva. A betegek 37,5 százaléka 0-14 éves gyermek, 33,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,4 százaléka, 7,8 százaléka a 60 éven felüliek közül került ki. A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírust igazolták a beküldött minták többségében – írták. Az ország és a főváros legtöbb egészségügyi intézményében teljes vagy részleges látogatási tilalom van érvényben az influenzajárvány miatt. A teljes lista itt található.

A GDPR miatt nem tudni, mikor jártak a koronavírusos diákok a Széchenyi fürdőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 11:08

Fotó: Népszava
Azt sem lehet nyomon követni, merre mozogtak a fürdőben.
Adatvédelmi okok miatt a Széchenyi Gyógyfürdő üzemeltetője sem tudja, kik azok a külföldi diákok, akikről a napokban kiderült, hogy Csehországban koronavírus-fertőzöttként azonosították őket, miután Budapesten több napot eltöltöttek, többek között a fürdőt is meglátogatva – írja az Index a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től kapott válaszok alapján. A magyarországi koronavírus-helyzetet felügyelő operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt azokról a fiatal turistákról, akik Budapesten jártak. Elmondta, hogy négy lány érkezett Budapestre Bécsből február 26-án a Flixbus járatával, és hárman közülük megbetegedtek. Két éjszakát maradtak Budapesten, és jártak a Széchenyi Gyógyfürdőben is. Csehországban két turistáról később kiderült, hogy betegek, a harmadik egészséges, a negyedik pedig az USA-ba akart repülni, de Dániában már olyan rosszul volt, hogy jelenleg is egy dán egészségügyi intézményben van. A fürdő üzemeltetőjétől az Index azt kérdezte, hány személlyel érintkeztek az említett turisták, melyik napon jártak a Széchenyi fürdőben, illetve van-e a dolgozóik közül bárki önkéntes vagy elrendelt karanténban.
„A GDPR szabályozás miatt a Társaság nem rendelkezik információval arról, hogy kik az érintett személyek. Ebből kifolyólag mozgásuk a fürdőben nem ismert, nem nyomon követhető. [...] Mivel az érintett személyek a Társaság által nem beazonosíthatók a fürdőlátogatás pontos időpontja nem áll rendelkezésünkre”

– derül ki a cég válaszából. Közölték, hogy egy dolgozójuk sincs karanténban. Csütörtökön saját operatív törzset alakítottak „a koronavírus terjedése miatti fokozott megelőző intézkedések és koordinált döntéshozatal érdekében”.  Felhívták a figyelmet arra, hogy folyamatosan fertőtlenítik a medencéket, a vendégtereket, a beléptetéshez használt karórákat, emellett fertőtlenítő kézmosókat és tájékoztató anyagokat is kihelyeztek, illetve ideiglenesen beszüntették az éjszakai rendezvényeket, hogy legyen idő fertőtleníteni. Az üzemeltető azt is hangsúlyozza, hogy az uszodai vizek klórozásához használt klórmennyiség elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa, így a medencében nem kell fertőzéstől tartani.