Eger és Vidéke;Kubatov-lista;nyomozás;

2020-03-06 18:01:24

Nyomoz a rendőrség az egri fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák ügyében

A dokumentumok az egri polgármesteri hivatal egyik alpolgármesteri irodájának szekrényéből kerültek elő.

Nyomozás indult az egri polgármesteri hivatal egyik szekrényéből előkerült fénymásolt ajánlóívek és feltételezett „Kubatov-listák” ügyében - derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából

Ungár Péter, az LMP országggyűlési képviselője érdeklődött arról, hogy indult-e büntetőeljárás a valószínűleg véletlenül hátramaradt dokumentumok miatt.

Január végén az Egri ügyek számolt be arról, hogy a dokumentumok előkerültek az egyik alpolgármesteri irodából. A listákról közzétett képek alapján azok egri választópolgárokat sorolnak névvel, lakcímmel, emellett egy 7-es skálán értékelik pártos aktivitásukat is. Olyan adatlapok is láthatóak a képeken, amin az ugyancsak névvel, lakcímmel sorolt egriek mellé látszólag pártpreferenciájukat, szavazási hajlandóságukat tüntették fel, továbbá, hogy aláírtak-e vagy sem, esetleg be sem engedték az aktivistákat. Emellett a fideszes parlamenti képviselő, Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai is előkerültek. 

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt válaszolta a képviselő kérdésére, hogy a rendőrséghez nem érkezett feljelentés az ügyben. Ezután azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy a Legfőbb Ügyészség indít–e vizsgálatot, illetve van–e eljárás folyamatban.

Polt Péter válaszában azt írta, hogy Eger polgármestere (Mirkóczki Ádám - a szerk.) feljelentésére 2020. február 10-én a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentés kiegészítését rendelte el választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmény miatt. Az egri rendőrség elfogultság miatt kérte a Heves megyei rendőri szervek kizárását az eljárásból.