Előfizetés

Mindig van lejjebb: Szijjártó szerint magyar nemzeti érdek a törökök véres offenzívája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.15. 12:39
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-én
Fotó: KKM/Burger Zsolt / MTI
A külügyminiszter bevándorlási ügyként jellemezte, hogy a török haderő egy másik ország területén százszámra öli a kurdokat.
Morálisan már nem süllyed, hanem szabadonesésben zuhan a kormány, ha a török vérontásra adott válaszaikat tekintjük. Miután egyedüli uniós kormányként próbálták blokkolni, hogy az EU egységesen elítélje a kurdok szisztematikus legyilkolását, Szijjártó Péter kedden meg is magyarázta, miért támogatják a török offenzívát. Mint az MTI írja, a külügyminiszter Azerbajdzsánban tárgyalt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, majd az egyeztetés után azt mondta:
a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket. A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja -, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

Szijjártó szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök világosan jelezte, ha nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat – akikre eddig állítólag 40 milliárd dollárt költött a török állam - akkor Európa irányába kell megnyitnia a kapukat. Ebben a felállásban pedig egyértelmű, hogy mi a magyarok érdeke - hangoztatta a miniszter.

Éppen ebből lehet újabb menekültválság

A külügyminiszter csak arról nem beszélt, hogy éppen a török haderő szíriai offenzívája az, ami újabb menekültválságot gerjeszt 
Eddig 250 ezer ember menekült el több száz kurd civil és katona, és becslések szerint több mint száz török katona halálával járó hadművelet elől, amit egy NATO-tagállam indított Szíria területén.

A magát keresztényinek és polgári érzelműnek mondó kormány ezzel a hozzáállással a törökbarát iszlamista arab milíciák vérontására is igent mondott, akiknek az sem gond, ha az út szélén kell agyonlőni egy fegyvertelen kurd politikusnőt. A török offenzíva első áldozata egy keresztény család lehetett a szír-török határ menti Kamishli városában - a jelek szerint ez sem különösebben hatotta meg az üldözött keresztények megsegítésével naponta elbüszkélkedő politikusokat.

A Fideszből kilép, de nem mond le Borkai

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.15. 11:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Fidesszel együtt lenne "független" polgármester, mindezt testőrök gyűrűjében jelentette be.
Fekete kordon mögött, fekete ruhás testőrök gyűrűjében jelentette be a korrupciós és szexbotrány főszereplője, de vasárnap újraválasztott Borkai Zsolt a győri városházán, hogy nem mond le posztjáról, hanem a következő öt évben is Győr polgármestere lesz. Borkai egy nyilatkozatot felolvasva előbb megköszönte, hogy a győriek "botlása ellenére” is úgy döntöttek, "közösen építsék tovább a várost”. Ugyanakkor Borkai elmondta: a "személyével kapcsolatos történések miatt” a napokban két fontos döntést hozott. Egyrészt kilép a Fideszből és független polgármester lesz, hogy a "kormánypártnak morális terhet ne jelentsen "a személye. Ugyanakkor a "független polgármester" leszögezte, hogy "együtt fogja vezetni a várost a Fidesz-KDNP-vel". A másik döntése, hogy nem mond le a polgármesterségről, mert miután a győriek őt választották, "nem engedheti meg magának, hogy visszalépjen". Borkai a nyilatkozata felolvasása után hátat fordított a sajtónak és nem válaszolt egyetlen kérdésre sem, így nem közölte, mikor óhajt nyilatkozni az ügyéről, ahogy arról sem esett szó, hogy miért van ennyi biztonságis egy ilyen rendezvényen. Az eseményt ugyanis soha nem látott biztonsági intézkedések előzték meg, így a sajtó munkatársait két civil ruhás biztonsági őr fogadta, majd bent a városháza aulájában is jó pár biztonsági őr volt jelen. 

Utcán bántalmazták Wittinghoff Tamás idős apját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.15. 10:52
Wittinghoff Tamás
Fotó: Népszava
A 90 éves férfit állítólag kamaszok lökték fel, miután megtudták, hogy ő budaörsi polgármester édesapja.
Nem csak Wittinghoff Tamást érte utol a gyűlöletkampány, apját is támadás érte – erről beszélt vasárnap a városi tévének az újraválasztott budaörsi polgármester. A felvételt a Hírklikk vette észre.
Wittinghoff (a videón a 03:28-tól) felidézte, két nappal azután, hogy terjeszteni kezdték a róla készített, leleplezőnek szánt szexvideó linkjét, három siheder állította meg 90 éves édesapját az utcán.
Miután megtudták, hogy tényleg ő a polgármester apja, fellökték az idős férfit, aki hanyattesett, és csak a szerencsének köszönhetően nem sérült meg.

„Ami ebben az országban történik, az tényleg a legalja annak, hogy tönkre lehet tenni egy demokratikus jogállamot” - mondta a polgármester, aki szerint a választás lezárult, de személyét és családját érő támadások ügyében csak most kezdődik az elszámoltatás: nem hagyja annyiban a történteket – sok bizonyítékot gyűjtött össze, és mindent megtesz azért, hogy a felelősöket megbüntessék. A városvezetőre egyébként két és félszer annyian szavaztak az összeállítás szerint, mint fideszes kihívójára, amit Wittinghoff Tamás a választók kemény, egyértelmű véleménynyilvánításának tart.