szakképzés;szakközépiskolák;

2020-03-09 13:32:43

„Vakugrásnak” nevezték a szakképzés átalakítását

Tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói, és a többi hasonló intézmény pedagógusait, munkatársait dolgozóit is arra kérik, csatlakozzanak az aláírási mozgalomhoz.

 A többi centrum Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói az új szakképzési törvény ellen, petíciójukat hétfő délben adták át Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A tiltakozók, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nevében Mészáros Imre sajtótájékoztatót is tartott, ahol arról beszélt: a szakképzés átalakításában évek óta a káosz az úr.

Felidézte: 2016 végén egy olyan kerettantervet kaptak a szakképző intézmények, amelyet néhány nap alatt kellett a gyakorlatba átültetni. Majd 2016/2017 fordulóján az érettségi előtt álló diákok és tanáraik néhány hónappal a vizsgák előtt értesültek az érettségi új tartalmi követelményeiről, holott törvény szerint a vizsgakövetelményeket legalább két évvel korábban nyilvánosságra kellett volna hozni. 2018-ban azzal „borzolták a kedélyeket”, hogy bevezették a mellékszakképesítések rendszerét; Mészáros szerint ennek sikertelenségét mutatja, hogy tavaly jelentősen átszabták, leegyszerűsítették az Országos Képzési Jegyzéket, a mellékszakképesítések gyakorlatilag „mentek a kukába”. A centrumokban bevezették a kancellári rendszert, ami pluszforrásokat nem, de további bizonytalanságokat hozott. Az iskolák elnevezésén is folyamatosan változtattak, a korábbi szakközépiskolákat egy ideig szakgimnáziumoknak, most pedig majd technikumoknak nevezik.

A tavaly novemberben elfogadott szakképzési törvény további változásokat hoz majd, Mészáros Imre szerint a munkavállalók szempontjából az egyik legaggályosabb, hogy foglalkoztatásuk átkerül a közalkalmazotti törvény alól a Munka törvénykönyve alá, ami a munkabiztonságot veszélyezteti – a dolgozókat például egyszerűbb lesz kirúgni. Bár a kormányzat 30 százalékos béremelés ígéretével próbálja nyugtatni a kedélyeket, ennek törvényi garanciái, pénzügyi fedezete továbbra sem ismert. A petícióban – amelyet a Szegedi Szakképzési Centrum munkavállalóinak többsége aláírt – egyebek mellett azt követelik, hogy halasszák el a törvény idei bevezetését. Emellett más centrumok dolgozóit is arra kérik, kapcsolódjanak be az aláírási mozgalomba.

– A tiltakozás nem fog megállni egy petícióval – erről Szűcs Tamás PDSZ-elnök beszélt. Véleménye szerint a szakképzés átalakítása „vakugrás” a törvény előkészítetlensége miatt. Emlékeztetett: a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete – utóbbi tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult a szakképzési törvény miatt – hamarosan egyesíthetik sztrájkbizottságaikat, a PDSZ pedig alternatív tiltakozási formaként a szabadságnapok koordinált kivételével szervezne munkabeszüntetést.