Rosszullétet okozhat a szerdai nyár

Publikálás dátuma
2020.03.10. 18:18

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Az áthaladó melegfront olyan megterhelő humánmeteorológiai helyzetet okoz, amely nem csak a frontra érzékenyeknek nehezítheti meg a napját.
A szerdán északnyugat felől érkező melegfront az érzékenyeknek fejfájást, izomgyulladást okozhat. A szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni – figyelmeztettek a MeteoKlinika szakemberei. 
A nyugati, délnyugati irányú szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik, ez további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.
A hűvösebb reggeli órákat követően erősen melegszik a levegő, olyannyira, hogy a legmelegebb időszakban akár 19, 21 fok sem kizárt. A szokatlan meleg intenzív gyulladásos panaszokat és erős migrént okozhat.
Szerző

Az influenza gyorsan leterít, a nátha fokozatosan dönt ágyba - de mi a helyzet a koronavírussal?

Publikálás dátuma
2020.03.10. 15:15

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Koronavírus, influenza vagy „csak” nátha – megmutatjuk, melyiknek mik a legjellemzőbb tünetei.
A késő ősztől tavaszig tartó időszak általában is a felső légúti megbetegedések szezonja, október és március között van a legtöbb náthás megbetegedés, januártól pedig a szezonális influenzajárvánnyal is szembe kell néznünk, és most megjelent a szintén légúti tünetekkel is járó koronavírus is.  
A felső légúti fertőzések a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, a becslések szerint a népesség egyötöde évente legalább egyszer átesik valamelyiken. Az óvodás, kisiskolás gyermekes családok gyakran egyikből a másikba lépnek, mert a gyermekközösségekben még gyorsabban terjednek a kórokozók. A koronavírusról egyelőre kevesebbet tudni, most kezd látszani, milyen a fertőzőképessége, a tünetei és a szövődményei.
Az influenzát, a náthát és a koronavírus okozta megbetegedést is vírus okozza. Az influenzáénak négy (A, B, C és D) altípusa van. A legfertőzőbb és egyben a legsúlyosabb tüneteket az A okozza. A nátháért legalább 200 különböző vírus lehet felelős, a leggyakoribb az úgynevezett rhinovirus, de a Coronaviridae családba tartozó más kórokozók is állhatnak a hátterében – írta az EgészségKalauz.
Arra, hogy éppen melyiktől lettünk betegek, egyértelmű választ csak laboratóriumi vizsgálat tud adni, „ránézésre” nem lehet megállapítani. Ezért szoktak úgy fogalmazni, hogy „influenzaszerű” megbetegedések történtek. A tünetek ugyan árulkodóak lehetnek, de könnyen előfordulhat, hogy valakinél egyik vagy másik hiányzik, erősebben, esetleg enyhébben jelentkezik.
Influenzára utalhat 
 • a magas, akár több napig is tartó láz,
 • az erős ízületi és izomfájdalom,
 • az erős fejfájás,
 • az erős és fájdalmas köhögés,
 • a torokfájás,
 • a gyengeség, elesettség
 • a kevés tüsszögés és az,
 • ha nincs bedugulva az orr és keveset kell orrot fújni.
 • A hányinger, esetleg hányás és hasmenés, valamint
 • az, ha a betegség rövid idő alatt, hirtelen alakul ki és terít le.
Koronavírusra utalhat
 • a magas láz,
 • a száraz köhögés,
 • a légzési nehézségek,
 • a gyengeség és a fáradékonyság.
Náthára utalhat, ha
 • nincs láz vagy csak hőemelkedés, ami néhány nap alatt el is múlik,
 • nincsenek izomfájdalmak,
 • nincs fejfájás
 • enyhe a köhögés, de fáj a torok,
 • tüsszögünk, be van dugulva és erősen folyik az orrunk,
 • ha a betegség hosszabb idő alatt alakul ki; napról napra egyre rosszabbul érezzük magunkat.
Szerző

Fejfájással mutatja meg magát a tavasz

Publikálás dátuma
2020.03.09. 17:25

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Melegedés, szél, frontok – bár tavaszias az időjárás jellege, a változatosság megterheli a szervezetet.
Bekukkant a tavasz; a következő napokban ugyanis erőteljes melegedésnek örülhetünk. Az átlagosnál 12-14 fokkal magasabb hőmérséklet és az átvonuló frontok megterhelik a szervezetet – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán
A gyors melegedés következtében az ország egyes részein 19-21 fokot is mérhetünk a délutáni órákban. Az átlagosnál több mint 10 fokkal magasabb hőmérséklet, az erős szél, valamint az érkező hidegfront együttesen rendkívül megterhelő élettani helyzetet eredményez. A meleg- és a hidegfrontot jellemző tünetek egyaránt felerősödnek: melegedés hatására vérnyomás-ingadozás, migrén és fáradékonyság jelentkezhet, az érkező front pedig fokozza a görcsös panaszokat és a szívproblémákat. 
Hétfőn egy hidegfront vonul át felettünk, de az ország nagy részén folytatódik az átlagosnál melegebb idő. A reggeli – helyenként fagyos - időszakban a kopásos eredetű ízületi bántalmak erősödhettek fel, amelyek napközben fokozatosan megszűnnek. A tünetek enyhíti a fájó végtagok melegen tartása és erőltetés nélküli tornáztatása. A front az időjárás változásaira érzékenyeknél görcsös fejfájást, izom-és hasi görcsöket okoz, és vérnyomás-ingadozás és mérsékelt szívpanaszok is felléphetnek. 
Kedden ugyan frontmentes lesz az idő, éjszaka lehűl a levegő, északkeleten és a Duna-Tisza közén akár fagyhat is, ami reggelre ismét felerősíti a kopásos eredetű ízületi fájdalmakat. A hűvös reggelt megint gyors melegedés követi, délutánra több helyen 10 fokot is mérhetünk. Sokak számára a néhol több mint 13-14 fokos hőingás fokozott terhelést jelent, gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell; általános lehet a migrén, a fáradékonyság. Az északnyugati irányú szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödik, emiatt a fejfájósok panaszi még inkább felerősödnek – olvasható a MeteoKlinika honlapján.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő- és komfortérzeten. Ajánlott kihasználni a kellemes időjárást, és javasolt minél több időt a szabadban tölteni. A nagyvárosokban azonban a légszennyezettség kifejezetten magas, ezért a forgalmas csomópontokat viszont jobb elkerülni.
Szerző