Előfizetés

Sok kamionsofőr megtagadja az olasz melót

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.12. 09:30
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete állásfoglalást kért az kormány operatív törzsétől az itáliai úticélokkal kapcsolatban, ám eddig nem érkezett hivatalos válasz.
A kamionsofőrök – jellemzően családi nyomásra hivatkozva – egyre gyakrabban tagadják meg az olaszországi fuvarok teljesítést, ez pedig már jelentős gondot okoz a fuvarozó cégeknek – mondta a Népszavának Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára. A szervezet állásfoglalást kért az kormány operatív törzsétől az itáliai úticélokkal kapcsolatban, ám eddig nem érkezett hivatalos válasz. Azok a sofőrök egyébként, akik útnak indultak, arról számoltak be, hogy különösebb fennakadást nélkül tudják teljesíteni a fuvarokat. A kormány tegnap bejelentett korlátozó rendelkezései az árufuvarozást nem érintik, a kamionok továbbra is közlekedhetnek, a nemzetközi buszforgalmat viszont leállították. A menetrend szerinti buszjáratokat a tilalom gyakorlatilag nem érinti, mert az egyetlen szolgáltató már korábban beszüntette olasz járatait. A főtitkár elmondása szerint a legpontosabb információt jelenleg az olasz megrendelők tudják adni a fuvarozóknak, vagyis, hogy tudják-e fogadni a kamionokat vagy sem.

337,35 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.12. 08:37

Fotó: Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 336,23 forint után 337,35 forinton jegyezték csütörtök reggel nyolc órakor.
A dollár és a svájci frank jegyzése szintén emelkedett, a dolláré 298,18-ról 298,86 forintra, a svájci franké pedig 317,36 forintról 319,60-ra csütörtök reggelre.

Ráfázhatnak az önkormányzatok a gazdaságmentésre

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.12. 08:35
Illusztráció
Fotó: Jani Martin / Népszava
Számos más adónemből pótolható lenne az önkormányzatok bevétele.
Sötétben tapogatózik a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kapcsolatban, de Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen konkrétumot elárult a mentőcsomaggal kapcsolatban, azt, hogy abból az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket. Magyarán nemhogy nem került le a napirendről a önkormányzatok legfontosabb adóbevételét jelentő helyi iparűzési adó (hipa) célzott csökkentése, hanem soha nem volt aktuálisabb. A hipa átalakítása februárban került elő a Pénzügyminisztérium házi konzultációs fórumán, a Versenyképességi Tanács ülésén. A javaslat szerint 2021 decemberétől megszüntetnék a cégek adófeltöltési kötelezettségét – ez egyszeri 80-100 milliárd forintos likviditási többletet jelentene a cégeknek, és ugyanakkora veszteséget az érintett önkormányzatoknak. Egy másik javaslat szerint az jövőben az értékcsökkenés egyszeres és kutatás-fejlesztési kiadások ötszöröse lenne levonható lenne az adóból, ez további mintegy 80 milliárd forintos bevételnövekedést jelentene a cégeknek, ám ez már minden évben. Tavaly mintegy 800 milliárdnyi iparűzési adó folyt be az önkormányzatokhoz, vagyis a javaslat tartósan 10, egyszeri alkalommal további 10 százalékos adóbevétel-csökkenéssel járna. A javaslat a fideszes polgármesterek bírálatának hatására úgy tűnt lekerült a napirendről, ám Orbán Viktor miniszterelnök utalt arra, hogy a majdani gazdasági mentőcsomagból az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. Érdemes megfontolni a kormány javaslatait – ezt már Oszkó Péter, egykori pénzügyminiszter és adótanácsadó, az OXO Technologies alapító-vezérigazgatója nyilatkozta az Infórádiónak. Az iparűzési adóval az a legnagyobb baj, hogy nagyon eltérő mértékben terhel különböző jellegű cégeket, és a legnagyobb arányban azokat, amelyek magas hozzáadott értéket állítanak elő, illetve innovatív technológiába fektetnek be. A volt pénzügyminiszter szerint jó lenne, ha az iparűzési adó rendezését nem kötné gúzsba az, hogy az önkormányzatok bevétele abból származik, hiszen számos más adónemből is átirányíthatók források az önkormányzatokhoz – tette hozzá. 

Varga Mihály már a recessziót sem zárja ki

Az iparkamara keddi évnyitó konferenciáján az derült ki, hogy mintha a kormánynak az égvilágon semmi elképzelése nem lenne a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól. Ezt  kedd este egy interjúban Varga Mihály azzal tetézte, hogy kifejtette: a magyar gazdaság növekedése nem éri el idén azt a négy százalékot, amire a 2020-as büdzsé épül. A kormány korábban már 3,5 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedésre adott prognózisát. A pénzügyminiszter még hozzátette, hogy 2020-ban a növekedés 3,7 százalék és a mínusz 0,3 százalék között bárhol kiköthet – vagyis most már a recessziót sem veti el.