A Vígszínház társulatából 113-an Rudolf Péterre szavaztak, Eszenyi Enikő csak 5 voksot kapott

Publikálás dátuma
2020.03.11. 21:33

Fotó: Népszava
A szakmai bizottság a színházat tizenegy éve vezető Eszenyi Enikőt javasolta igazgatónak.
Bár a Vígszínház igazgatósága „jogilag aggályosnak” tartotta egy hivatalos szavazás megrendezését a társulaton belül, a színház dolgozóiból álló szakszervezet mégis lehetőséget talált arra, hogy a munkatársak közöljék a véleményüket a szakmai bizottságban a társulatot képviselő Hegyi Barbarával – nyilatkozta az Indexnek Csőre Gábor színész, a szakszervezet elnöke. Az ügy előzménye, hogy az igazgatóválasztás miatt a fenntartó önkormányzat által összehívott szakmai bizottságba egy tagot a színháznak kell delegálnia, aki a társulat véleményét képviseli. Két fordulós szavazás után ezt a szerepet végül Hegyi Barbara nyerte. Csőre Gábor, a Vígszínház szakszervezeti vezetője azt mondta a portálnak, hogy Hegyi Barbara szeretett volna egy társulati ülést összehívni, de jogilag erre nem volt lehetősége, a színház igazgatósága pedig nem kívánt élni a lehetőséggel. Ezért a szakszervezet úgy döntött, hogy szakszervezeti toborzóval egybekötött ülést hívnak össze, amelyre így azok is elmehettek, akik nem tagjai a szakszervezetnek. Az ülésen mindhárom pályázó részt vett: Eszenyi Enikő, Rudolf Péter és Csányi János. Húsz perc állt mindegyikük rendelkezésére, hogy ismertessék a színház jövőjéről alkotott elképzeléseiket.
Csőre elmondása szerint az igazgatóság azt jelezte neki, „jogilag aggályosnak” tartják egy hivatalos szavazás lefolytatását, de így a társulat végül mégis közölhette Hegyi Barbarával, hogy melyik jelöltet támogatja.
Az Index információi szerint ezt 118-an tették meg, ebből 5 szavazat érkezett Eszenyi Enikőre, 113-an Rudolf Péterre szavaztak. Csányi Jánosra nem szavaztak.

A minisztérium küldöttjéből, a minisztérium által kinevezett Színházművészeti Bizottság delegáltjaiból, a fővárosi önkormányzat által küldött egy fideszes és egy ellenzéki politikusból, valamint Hegyi Barbarából és Csőre Gáborból álló szakmai bizottság végül Eszenyi Enikő pályázatát támogatta. Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot. A döntés után nem sokkal bejelentette a főváros, hogy kivizsgálják, mi igaz a napokban a sajtóban megjelent, Eszenyi verbális erőszakjáról és agresszív vezetői kommunikációjáról szóló vádakból.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 14:42

Nem egyértelmű, hogy bezárják-e a mozikat

Publikálás dátuma
2020.03.11. 17:23

Fotó: Shutetrstock
Noha Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter száját elhagyta a „bezárnak a mozik” kijelentés az operatív törzs sajtótájékoztatóján, az üzemeltetők kivárnak a konkrét kormányrendelkezésig.
Buda Andrea, a piacvezető Cinema City multiplex hálózat pr- és marketingigazgatója lapunknak úgy fogalmazott: jelenleg próbálják értelmezni a kormánydöntést. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi gyakorlat értelmében a száz fős korlátozást termenként értik a gyakorlatban. Azaz: ha adott egy négyszáz fős moziterem, akkor abba maximum száz ülőhelyet értékesítenek, méghozzá oly módon, hogy a nézők között meglegyen a megfelelő távolság. Buda Andrea szerint abban nem lenne túl sok logika, hogy a mozikat bezárják, de a plázák boltjai attól függetlenül tovább üzemelhetnek. Így jelen pillanatban kivárnak és a pontos rendelet ismeretében közleményben tájékoztatják a nézőket. Hasonlóan vélekedik a hat fővárosi filmszínházat üzemeltető önkormányzati cég vezérigazgatója, Liszka Tamás is, aki szintén kivár a válasszal arra a kérdésre, bezárják-e az artmozijaikat és a Corvint. Abban az esetben, ha a kormány a totális bezárás mellett dönt, akkor elkezdik felújítani az intézményeket, illetve tovább dolgoznak a fővárost behálózó kertmozi projektjükön, lévén, hogy a szabadtéri vetítések esetében sokkal kedvezőbbek a lehetőségek. A korlátozások globális szinten lesznek kihatással a mozgókép fogyasztási szokásainkra, így a szaklapok elemzői a streaming szolgáltatók – mint a Netflix és a HBO Go – aranykorát prognosztizálják. Ad absurdum, a helyzet annyira hátrányos helyzetbe hozhatja a mozitulajdonosokat, a filmstúdiókat és a forgalmazókat, hogy könnyen lehet: az év végére tényleg teljesen felborulnak az erőviszonyok a szakmában. Azonban ha a koronavírus okozta válság elhúzódik, az kihatással lesz a streaming cégekre is, hiszen maguk a forgatások is veszélybe kerülhetnek. Ha egy filmes stábban valakit koronavírussal diagnosztizálnak, szinte biztosra vehető a karantén és a produkció megbénulása, márpedig a vírus nem válogat streamingre vagy moziba kerülő filmek vagy sorozatok között, mindenkit egyformán érint.

Koronavírus: a Könyvfesztivált és a MITEM-et is későbbi időpontra tolják

Publikálás dátuma
2020.03.11. 16:14

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A következő napokban részletes tájékoztatást küldenek minden kiállítónak a könyvfesztivál új időpontjáról.
Későbbi időpontra halasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) is. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerdán honlapján közölte, hogy elhalasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, miután a kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Mint írják, felfüggesztik az eredetileg április 23-tól 26-ig tervezett rendezvény előkészületeit is, és a következő napokban részletes tájékoztatást küldenek minden kiállítónak a könyvfesztivál új időpontjáról. Későbbi időpontra halasztják az eredetileg április 8. és május 17. közötti időpontra tervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozót is – közölte az MTI-vel a Nemzeti Színház, amely szerdától nem tartja meg előadásait. Az elmaradt előadások jegyeit a nézők egy későbbi időpontra becserélhetik. A MITEM-re megvásárolt jegyek és bérletek pedig érvényesek lesznek az új időpontokra, amelyekről a későbbiekben adnak tájékoztatást – olvasható a közleményben.