Előfizetés

Kórházi karanténba került a Toldy Gimnázium diákja

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.13. 12:02

Fotó: Béres Márton / Népszava
 A budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumba jár annak az asszonynak a gyermeke, akit csütörtökön koronavírussal diagnosztizáltak, a történetet az Index, a Népszava, illetve illetve – az iskola nevének említése nélkül – a 444.hu is megírta. Megkeresésünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: a Toldy Ferenc Gimnázium helye szerint illetékes tisztifőorvos tegnap már intézkedett, a szoros kapcsolatnak számító gyermek esetében a szükséges eljárást megtette, a gyermek 14 napos járványügyi megfigyelése a Dél-Pesti Centrumkórházban elkezdődött. Hozzátették: a gyermek egyébként tünetmentes. A gimnázium egyéb látogatói (pl. diákok, tanárok) tekintetében semmilyen járványügyi intézkedés nem vált szükségessé. A kerületi tisztifőorvos a tegnapi napon tájékoztatta a tankerületi igazgatót és a gimnázium igazgatóját is, megnyugtatta őket, hogy teendőjük nincs. Az alaptörténetről itt olvashat bővebben

A Toldy gimnáziumban vírushelyzet alakult, a segítség annyi volt, hogy "felülről" fenyegették a tanárokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 11:49
A TOLDY GIMNÁZIUM - Nem a budai úri gyerekek iskolája volt FOTÓ: FORTEPAN/LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT
Egy diák édesanyjáról derült ki, hogy koronavírusos, az iskola próbálta menteni a helyzetet.
Hazaengedték a diákokat egy budapesti gimnáziumi osztályban, miután csütörtök délelőtt kiderült, egyikük anyja koronavírus-fertőzött. A Népszava és az Index.hu egybehangzó értesülései szerint az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumról van szó. A csütörtöki tanítási nap korai vége után azonban emmiféle intézkedésre nem került sor, írja a 444.hu. A fertőzés tényét a család azonnal jelezte ezt az iskolának, de a portál úgy tudja:
senkinek sem állt módjában intézkedni, hivatalos részről nem történt semmi.

A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg "felülről", arra az esetre, ha akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett. A 444-nek nyilatkozó diákok szerint az állásukkal játszanak, ha erről egyáltalán beszélnek velük. Az esetnek az érintett család őszintesége miatt ment híre, ezután mehettek csak haza a diákok. Ám az állami szervek és intézmények az iskolának azt üzenték, hogy meg kell tartani a pénteki tanítást is, senkinek sem adhatnak felmentést, az érintett osztály tanulóinak sem.
Koronavírus-teszt elvégzésére pedig még a megbetegedett nő gyerekének sincs lehetősége az állami ellátórendszerben

- írja a 444. Visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit, és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Ugyanakkor azt sem javasolták, hogy házi karanténban várjanak.
Az iskola saját hatáskörben annyit tudott tenni, hogy rendkívüli takarítást rendeltek el.

Újabb 3 magyarnál mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 10:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hivatalosan már 19 megbetegeddés történt, karanténban pedig 79-en vannak pénteken.
19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19):
  • egy 67 éves magyar férfinél, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik;
  • egy 41 éves magyar férfinél, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban;
  • és egy 27 éves magyar férfinél, aki szintén Izraelben járt, egyik másik magyar fertőzöttel együtt.
Mindhárman már a Szent László kórházban vannak elkülönítve. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek.
Ezzel egyidőben közölték azt is: jelenleg már 79-en vannak karanténban. Ez több mint 20-al magasabb szám a csütörtökinél. Mintavételből is száznál többre került sor, eddig összesen 858-ra.