sajtótájékoztató;járvány;Operatív Törzs;koronavírus;

Kovács Zoltán: Emberi életek múlhatnak a szabályok betartásán

Más típusú felfogást kíván ez a vírus az emberek részéről, mint a már ismert betegségek.

A mai napon bekövetkezett az első haláleset a koronavírus-járványban, 75 éves honfitársunk vesztette életét – jelentette be Kovács Zoltán államtitkár az operatív törzs vasárnap késő délután tartott sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyi dolgozók emberi életekért küzdenek, ezért a kormány nevében köszönetet mondott nekik Kovács Zoltán. Hangsúlyozta, hogy a vírus elleni küzdelemhez minden eszköz és forrás rendelkezésre áll.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a célok nem változtak. Egyértelmű, hogy világjárványról beszélünk, amely sem országok, sem emberek között nem válogat.

Egyre több országban lépnek át az egyéni megbetegedések a tömeges kategóriába. A legfontosabb feladatnak a tömeges megbetegedés kialakulásának megelőzését, a betegség megjelenésének lassítását jelölte meg.

A jellegét tekintve egy új típusú betegséggel állunk szemben azt illetően, ahogyan az emberek a betegségről gondolkodnak. A koronavírus másképp viselkedik, mint a már ismertek, ezért más típusú felfogást kíván meg a magánemberek részéről is.

Kérte az Operatív Törzs ajánlásainak betartását a vírus terjedésének megakadályozásához.

Nyomatékosította, hogy a vírus terjedésének lassításához mi magunk tehetünk a legtöbbet, ezért egyéni fegyelmet és együttműködést kért. Hangsúlyozta, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek, ezért különös elővigyázatosságra intett mindenkit, mert emberi életek múlhatnak a szabályok betartásán.

Megerősítette, hogy elkezdődött Pintér Sándor vizsgálata, miután a marokkói miniszterről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött. A belügyminiszter ezen a héten tárgyalt a tárcavezetővel.

Lakatos Tibor közölte, hogy hét új fertőzést diagnosztizáltak. Van közöttük olyan, aki Ausztriában járt, van, aki egy korábbi beteg kontaktja, és van olyan, aki eddig ismeretlen helyen fertőződött meg. Mindegyikük esetében megkezdődött a kontaktuskutatás.

Több mint 90 ember házi karanténba került határátlépést követően. Hangsúlyozta, hogy a házi karanténban lévők bekerülnek a rendőrségi adatbázisba, amely az ellenőrzésükre is lehetőséget ad.

Elmondása szerint az első rendőrségi ellenőrzések szerint a házi karanténnal szemben nem bizonyultak elég fegyelmezettnek az emberek. Volt olyan, akit egy vendéglátóhelyen találtak meg a rendőrök, a házi karantén helyett. Felhívta a figyelmet arra, hogy szabálysértést követ el az, aki nem tartja be az előírásokat.

Megerősítette, hogy elfogták azt a férfit, aki Budapest lezárásáról terjesztett álhíreket, ellene folyik a büntetőeljárás.

Kovács Zoltán kérte, hogy az oktatásban az előírásoknak megfelelően vegyenek részt a hallgatók, ne menjenek be az intézményekbe a közösség érdekében.

– Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra – tette hozzá.

A digitális oktatás biztosításához jövő héten megteszi Maruzsa Zoltán államtitkár az ajánlásokat.

Azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani gyermekük otthoni elhelyezését munkaidőben, azt kérte Kovács Zoltán, hogy először a munkáltatójuknál érdeklődjenek. Emellett napirenden vannak az intézkedések között, hogy a bölcsődék, óvodák ügyeleti rendszert biztosítsanak.

Azt kérte a sajtótól, hogy ne próbáljanak okosabbak lenni a szakembereknél, ne a szenzációt hajhásszák. A járványügyi szakemberek tudják, mit kell tenni, válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy milyen feltételnek kell teljesülnie a szűrővizsgálathoz, illetve minden esetben teljesült-e a protokoll.

A Népszava érdeklődésére a Magyar Orvosi Kamara elnökségének javaslatairól azt felelte Kovács Zoltán, hogy ha valaki nyílt levelek alapján tájékozódik, akkor megvan az a gyanú, hogy politikát akar csinálni. A MOK elnökének politikai kötődésére tekintettel a javaslatokat az operatív törzs és a kormány már megvizsgálta. A felvetésre nem válaszolt se igennel, se nemmel Kovács Zoltán. Politikai akciónak tekinti a sajtón keresztüli üzengetést.

Lakatos Tibor azt mondta, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik igazoltan fertőzött beteggel érintkeztek, szintén karanténba kerülnek, általában a saját munkahelyükön.

Lakatos Tibor közölte, hogy még mindig nem beszélhetünk gócpontokról, és az esetek többsége még mindig Budapesthez kötődik. A hét új beteg közül információi szerint senki nincs intenzív osztályon.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap jelentette be, hogy sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba. A beteg a szállítást követően hunyt el.

Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester közölte a Facebook-oldalán: „hivatalos tájékoztatást kaptam arról, hogy ma délelőtt meghalt az első kerületi koronavírus fertőzött, a Szt. László kórházban”.