Előfizetés

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 20:47
Aleksandar Vucic
Fotó: Milos Miskov / AFP / Anadolu Agency
Várhatóan bezárnak a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak lesznek nyitva.
Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg. Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni – hangsúlyozta a szükségállapot kihirdetésekor Aleksandar Vucic államfő. Mint mondta: a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. A kormány vasárnap késő este dönt azokról a lépésekről, amelyek a szükségállapot alatt lesznek érvényben, ám a korábbi bejelentések szerint várhatóan bezárnak a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak lesznek nyitva. Szerbiában eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. 

A járvány idején hív flashmobra Csíkszereda polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 20:16

Véleménye szerint a nehéz időkben az a jó, ha együtt vannak az emberek.
A koronavírus-járvány megakadályozására tett óvintézkedések kellős közepén támadt Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda polgármesterének az az ötlete, hogy „villámcsődületre” hívja a város lakóit március 15-e alkalmából – írja a Transindex. Ráduly a közösségi médiában tette közzé felhívását, amelyben azt kérte, hogy 16 órára mindenki menjen a Gál Sándor szoborhoz, 16:30-ra pedig a Mikó-várhoz. Ugyanakkor azt is kérte, hogy a résztvevők álljanak egymástól távolabb. A portál emlékeztetett arra, hogy mindeközben a belügyminisztérium és a katasztrófaelhárításért felelős szervek naponta szigorítanak és kérik Románia lakosságát, hogy lehetőleg minél kevesebbet mozduljanak ki a lakásukból, így csökkentve a fertőzés terjedésének kockázatát. Ráduly ennek kapcsán úgy nyilatkozott az Agerpresnek, hogy
„nehéz időkben az a jó, ha együtt vannak az emberek”.

„Én meg vagyok győződve, hogy pontosan annyi ember fog eljönni, ami még tökéletesen legális. Ez nem tüntetés, ez egy flashmob lesz, csináltak ilyet már Rómában, és más helyeken is. Nagyon is helytálló. Azt üzeni, hogy nehéz időkben közel kell lennünk egymáshoz” - mondta a polgármester. Korodi Attila képviselő, aki nemrég az RMDSZ előválasztásán legyőzte Rádulyt, hibának tartja a polgármester lépését, és inkább azt kérte a városlakóktól, hogy maradjanak otthon, gyújtsanak meg egy gyertyát a forradalom emlékére, és tegyék azt ki az ablakba.

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal, Svájccal és Dániával közös határát

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 20:08

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést.
Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják. Horst Seehofer berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. A szövetségi kormány az érintett tartományok vezetésével egyelőre a francia, a svájci és az osztrák, valamint a dán határon bevezetendő korlátozásokról döntött. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. Senki mást nem engednek át, akinek nincs nagyon nyomós oka az utazásra. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek. Valamennyi érintett határszakaszon hétfő reggel 8 órától korlátozzák a forgalmat. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő. Folyamatosan vizsgálni kell a helyzetet, és a fejleményektől függően kell dönteni – mondta Horst Seehofer, aláhúzva, hogy a járvány csúcspontja még hátravan. Német hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál. A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.