Előfizetés

A munkahelyi higiénia nem csak a koronavírus miatt fontos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.16. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A munkahelyen, ha be kell járni, célszerű átgondolni, és szükség esetén megváltoztatni a higiénés szokásokat, de nem árt óvintézkedéseket is bevezetni a fertőzések terjedésének elkerülése érdekében.
Egyre több cég hoz rendkívüli rendelkezéseket a járvány megfékezésére; kötelezően előírják az otthoni munkavégzést, korlátozzák a munkavállalók utazásait. Ha azonban nap mint nap egy közös irodába járunk dolgozni, általánosságban is, de fertőző betegségek idején még inkább érdemes odafigyelni a higiéniára, mert a leggondosabban takarított munkahelyen is számtalan olyan baktériumforrással találkozhatunk. 
„Náthásan, betegen, légúti vagy emésztőszervi megbetegedéssel, ha csak lehet, maradjunk otthon. Sokan nem tudnak róla, de egy teljesen egészséges ember is számos kórokozót hordozhat, amely a szervezetéből kikerülve – például egy mikroszkopikus méretű székletszennyeződéssel – megbetegíthet másokat. Így okozhat fertőzést a heves hasmenéssel járó rota-, a noro- és a calicivírus, illetve a szalmonella és a kólibaktérium is. A tárgyak felületére kerülve sokféle légúti vírus, például a nátháé és az influenzaé is tovább terjedhet. Ezért fontos átgondolni és tudatosítani, hogy melyek azok a közösen használt dolgok, illetve az iroda melyik részei lehetnek melegágyai a különféle baktériumoknak, és azt is, hogy hogyan kerülhetjük el a fertőzést” – mondta Tordai Bertalan, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa. 

Út a munkaállomásig

A tömegközlekedési eszközök kapaszkodóitól az irodaépület bejárati ajtaján át a liftgombokig, a kilincsekig és a kulcsokig minden olyan tárgyon rengeteg kórokozó telepedhet meg, amelyet a munkaállomásunkig vezető úton kénytelenek vagyunk megfogni. Ezek között vannak olyanok, amelyek akár fél napig is fertőzőképesek maradnak, ezért sose felejtsünk el kezet mosni, mielőtt munkához látnánk.

Kórokozók az íróasztalon

A számítógép billentyűzete, az egér, a mobiltelefon, a töltője, de még a belépőkártya műanyag tokja - azok a tárgyak, amelyeket a leggyakrabban érintünk meg, a felületükön és a réseikben hemzseghetnek a kórokozók. Ha olykor eszünk is az íróasztalon, a kisebb ételmaradékokon még a penészgombák is megtelepedhetnek. Érdemes egy csomag fertőtlenítő- vagy tisztítókendőt tartani a fiókunkban, és időnként áttörölni ezeket a felületeket.
Illusztráció

Közösen használt eszközök

Ha már a kezünkben van a fertőtlenítőkendő és a saját asztalunk rendbetételével végeztünk, törölgessük le a közösen használt berendezéseket, például a fénymásolót, a kaputelefont, az italautomata vagy a kávéfőző gép kapcsolóját is, amelyeken szintén sok kórokozó található.

Kritikus pontok a mosdóban

„Sajnos a vécéhasználat után sem mindenki mos kezet, pedig még előtte is ajánlott megtenni, mert a legintimebb testrészeinkhez vagy az azzal érintkező ruhadarabjainkhoz nyúlunk ilyenkor. Bár egyre több helyen működik automatikus fertőtlenítés, a vécéülőkére inkább ne üljünk le, ha nem muszáj. A a mosdóban a kórokozók gyűjtőhelye lehet a vécéöblítő, a kilincs, a csap és szappanadagoló is, így azokat is rendszeresen fertőtleníteni, illetve cserélni kell” – tette hozzá a szakorvos.

Ebédszünet a konyhában

 Az iroda teakonyhája is, ahol közös használatban van a hűtőszekrény, a vízmelegítő, a mikró, a mosogató és az egyéb konyhai berendezések, is gócpont. Ezek fogantyúi, gombjai, valamint a mosogatószivacs és a törlőkendő is kórokozókkal lehetnek fertőzöttek, bármilyen gondosan végzik is a rutintisztítást a takarítók. Időnként, ajánlatos pár percet rászánni a leggyakrabban használt tárgyak áttörlésére, fertőtlenítésére. Lehetőség szerint használjunk saját bögrét, az evés előtti kézmosás pedig legyen természetes.

Kórokozók a levegőben

A munkahelyek közös helyiségeiben már a levegő is fertőzött lehet. 
Egyetlen olyan munkatárs, aki náthásan, betegen megy munkába, mindenkit megfertőzhet.

De egy rosszul karbantartott légkondicionáló is okozhat csoportos megbetegedést, például a legionárius betegséget. A munkáltató felelőssége, hogy rendszeresen tisztíttassa a klímaberendezést, hogy ne telepedhessenek meg különféle kórokozók a szűrőkben. A munkatársak pedig azzal tehetnek a legtöbbet, ha betegen otthon maradnak, az irodában pedig – különösen járványveszélyes időszakban – gyakori szellőztetéssel, légfrissítő, légfertőtlenítő spray használatával igyekeznek elkerülni a fertőzést.

A gyerekeket kevésbé és enyhébben is fertőzi a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:20

Fotó: Fotostand / Schmitt/Picture-Alliance / AFP
Egy újabb kínai tanulmány szerint kevesebb gyereket és kevésbé súlyosan fertőz meg a betegség. Ez azonban megnehezítheti az észlelést – hívták fel a figyelmet a kutatók.
Kevesebb gyereket fertőz meg az új koronavírus, és körükben kevésbé súlyos a betegség kínai kutatók tanulmánya szerint. A The Nature Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kínai kutatók 10, új koronavírussal fertőzött gyerek esetét vizsgálva találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus okozta Covid-19 légúti fertőzés kevésbé súlyos: egy gyereknél semmilyen tünet nem jelentkezett, a többieknél enyhe tünetek voltak.
A 10 gyereknél - hat fiúnál és négy lánynál, akiknek életkora két hónaptól 15 évig terjedt - egy kuangcsoui kórházban végeztek vírustesztet, mivel családtagjaik között Covid-19 betegek voltak, vagy fertőzöttekkel volt közeli kapcsolatuk. Nem azért tesztelték őket, mert orvosi ellátásra szorultak – hangsúlyozták a kutatók.
Öt gyereknél köhögés lépett fel, négynek fájt a torka, háromnál hasmenés jelentkezett, kettőnek eldugult, folyt az orra, ezek mind olyan tünetek, amelyek miatt a Covid-19 más betegségekhez hasonlít. A 10 gyerekből hétnek volt láza, de nem magasabb 39 Celsius-foknál. 
Egyiküknél sem alakult ki tüdőgyulladás, amely egyes felnőtteknél halálos kimenetelű, bár a CT-vizsgálatok kimutattak a tízből hat gyereknél izolált vagy több, nem egységes "tejüvegszerű homályfoltot" (ground-glass opacity, GGO) a tüdő külső részén. Fejfájás, izomfájdalom, hányinger, levertség, nehéz légzés, hányás, szédülés, amely a Covid-19 felnőtt fertőzöttjeinél lép fel, mind hiányzott a fertőzött gyerekek ezen kis csoportjánál – írták a kutatók.
"A fertőzés enyhe és tünet nélküli megjelenése a gyerekeknél megnehezítheti az észlelést" – írta a tanulmány vezető szerzője, Ji Hszü, a Kuangcsoui Női és Gyermek-egészségközpont orvosa. A kutatók 745 "erősen fertőzésgyanús" gyereket teszteltek január 2. és február 20. között. A csoportnak csupán 1,3 százaléka bizonyult fertőzöttnek.
Az alacsony fertőzési arány megegyezik a The New England Journal of Medicine című folyóiratban csütörtökön közölt tanulmány megállapításaival, amelyeket egy másik kínai orvoscsoport tett. Az egyik vuhani kórház orvosai azt mutatták ki, hogy a légúti fertőzésekkel kórházba került gyerekeknek csupán 1,6 százaléka bizonyult Covid-19 betegnek.
A kutatók óvatosságra intettek, mondván, hogy a vírust 10 gyerek közül nyolcnak a székletében is megtalálták, még jóval azután is, hogy az orr- és a torokmintákból eltűnt, az azonban nem világos, hogy a székletben talált vírusrészecskék fertőzők voltak-e.

Ellenálló, magát "kijavító" elektronikus textilt fejlesztettek

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberi mozgást és egészséget monitorozó viselhető műszerek számára készült.
Széles körben használatosak a viselhető, hajlékony elektronikus eszközök, amelyek az emberi mozgást és egészséget monitorozzák valós időben vagy az ember és számítógép közötti interakciókhoz, és az úgynevezett mély tanuláshoz veszik igénybe őket. Érzékenységük, válaszsebességük azonban javításra szorul.
A textilalapú elektronikus eszközöknek még mindig árt a verejték, az olaj, a fizikai elhasználódás és a mosás is veszélyezteti őket. A nagy teljesítményű, környezeti ártalmaknak ellenálló, mechanikailag stabil funkcionális elektromos textil előállítása továbbra is nagy kihívás – olvasható a Journal of Materials Chemistry A című folyóiratban.
A kínai tudományos akadémia Ningpo Anyagtechnológiai Műszaki Intézete (NIMTE) olyan elektronikus textilt tervezett, amely egy sor folyadéknak ellenáll és a mechanikai igénybevétel után "kijavítja" magát. A verejték- és vízálló elektronikus textil az emberi mozgás, az ember és gép közötti interakciók és a robottanulás céljára hatékonyan felhasználható – mondta a NIMTE professzora, Csen Tao.