Előfizetés

Operatív törzs: ott tartunk, hogy már nem tudjuk, ki kit fertőz meg

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.16. 18:36
Müller Cecília, országos tiszti főorvos az operatív törzs egy korábbi beszámolóján
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A következő napokban szintet lép a járvány, ha teheti, mindenki maradjon otthon – kéri az országos tisztifőorvos.
Az egyéni megbetegedések után a csoportos fertőzések időszaka következik: várhatóan néhány nap múlva szintet lép a koronavírus-járvány, és ekkor már nem lehet megmondani, ki fertőzött meg kit – hangzott el az operatív törzs hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.  Az eseményen ezúttal Müller Cecília, országos tisztifőorvos is jelen volt – a kormány valószínűleg érezhette, hogy az újságírókat arrogáns stílusban leckéztető Kovács Zoltán fideszes politikai faltörőkosnak ugyan elmegy, de válsághelyzetben inkább a szakemberek válaszaira van szükség. 

Láthatatlanná vált az ellenség

Müller elmondta, már most is vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem egyértelmű, ki volt az elsődleges hordozó egy adott fertőzött csoportban. Láthatatlan ellenséggel kell szembenéznünk, hozzá kell szoknunk, hogy az életünk nem lesz olyan egy darabig, mint ahogy megszoktuk - fogalmazott Müller, aki tanácsokat is adott a fertőzés elkerüléséhez. Például elmondta, hogyan kell kezet mosni – nem vicc, ez ma Magyarországon üzenet- és hírértékű lehet:   
 • mossunk kezet evés előtt, ételkészítés előtt és után, miután használtuk a mosdót, ha az utcán jártunk, ha állatot vagy ürülékét érintettük. A helyes sorrend: a kéz benedvesítése, a szappan használata, öblítés és szárítás.
 • Minimalizáljuk a személyes kapcsolatokat. Maradjunk otthon, ha nem muszáj kimennünk az utcára, ne használjuk a tömegközlekedést, és ne most látogassuk idős rokonainkat sem.
 • Aki koronavírus-fertőzés tüneteit (láz, fejfájás, általános gyengeség, száraz köhögés) észleli magán, az hívja fel háziorvosát, de ne keresse fel.
 • Ne nyúlkáljunk folyton szemünkhöz és szánkhoz, így talál utat hozzánk a leggyorsabban a betegség.
 • Aki külföldről jön haza, vonuljon kéthetes önkéntes karanténba, ha valaki járványos területről jön, annak hatóságilag rendelik el a karantént.
A "kerülje el orvosát!" - tanács a 65 év feletti egészségügyi dolgozók védelmét is szolgálja. Mint Müller elmondta, a kormány igyekszik kivonni a vírus elleni harc frontvonalából az idős szakembereket, ők telefonos tanácsadással segítik majd kollégáikat. Kérdésre válaszolva hozzátette, 
a háziorvosok egyharmadát érintheti ez a megelőző intézkedés.

Hiányoznak a területi adatok

A kormány egészségügyi átcsoportosítással próbálja betölteni az idősebb orvosok visszahívásával keletkező űrt. Mint elhangzott, az egészségügyi szakképzésben résztvevő diákokat is bevonnák a napi munkába, a halasztható műtéteket pedig később, a járvány lecsengése utáni időszakra teszik át. Kásler Miklós humániniszter döntése alapján.  A Magyar Hang felvetésére – hogy a műtétekre vonatkozó kormányrendelet meg sem jelent, Kásler Miklós erről szóló levelét sok kórházigazgató csak ajánlásnak tekinti - a tiszti főorvos azt mondta: a miniszteri rendelkezés mindenkire kötelező érvényű.
Müller Cecília ismételt kérdésre sem árulta el, hogy a kormány miért nem közöl területi, életkori bontás alapján adatokat a járványhelyzetről

– hiába vetette fel ezt több újságíró is. A tisztifőorvos a személyes adatok védelmével utasította vissza a felvetést, bár személyes azonosító adatokról senki sem beszélt – és hangsúlyozta, a járványügyi szakemberek, a rendőrség tudja, kit kell megkeresni.
Több kórházi dolgozó is karanténba került, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül ápoltak koronavírusos beteget – és nem végeztek rajtuk tesztet. Pintér Sándor belügyminiszteren viszont azonnal elvégezték a tesztet, mikor kiderült, hogy egy fertőzött marokkói politikussal találkozott - mutatott rá az Index. Müller Cecília szerint itt nem egyenlőtlenségről van szó: Pintéren és több mint negyven, környezetében lévő személyen azért végezték el a vizsgálatot, mert a marokkói miniszter igazoltan beteg volt, a magyar kórházban ápolt, később fertőzöttnek bizonyuló betegeknél viszont az ápolás idején nem lehetett kimutatni a vírust.

Kinek is kell a maszk?

A védőfelszerelés szükséges ahhoz, hogy az ember ne kapja el a betegséget – mondta Müller (ami ellentmond annak a tanácsnak, hogy az egészségeseknek nem kell védőmaszk – ráadásul, a kórházi dolgozók sem jókedvükben dolgoztak felszerelés nélkül, egyszerűen nem jutottak hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott:
4-5 kórházból, helyenként tízes létszámú dolgozó került karanténba.

Aki nem zár be, félmilliós bírságra számíthat

A hatósági zárlatokról Lakatos Tibor rendőrezredes beszélt, végig hangsúlyozva, hogy az új intézkedéseket tartalmazó rendeletek még nem jelentek meg, ezért részletekről nem tud beszámolni. Annyit így is elmondott, hogy Csehországban 293, Szlovákiában 61 betegről tudnak, így
 • indokolt lezárni Magyarország határait, ahol külföldi nem léphet be- sem repülőn, sem közúton, sem vízen.
 • Az élelmiszert, illaszert, higiéniás papírterméket, háztartási vegyiárut forgalmazó boltok, dohányboltok és benzinkutak továbbra is nyitva maradhatnak, a más jellegű vendéglátó helyek és üzletek viszont csak reggel hat és délután három között tarthatnak nyitva.
 • Zárva tartanak a könyvtárak múzeumok, koncerttermek, színházak és mozik, betiltják a szabadtéri és zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeket.
 • Sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött, helyszíni nézők nélkül tarthatnak meg.
 • Aki a fenti tilalmakat nem veszi figyelembe, félmillió forintos szabálysértési bírságra számíthat.
 • Nem érinti a biztonsági intézkedés vallási közösségek szertartásait – értsd, miséket, és istentiszteleteket - a temetéseket és a polgári házasságkötési szertartásokat.
 • A 70 éven felülieket a kormány otthonmaradásra kéri. Ha az idősek segítséget kérnek az önkormányzattal, a települési önkormányzat polgármesterének kötelessége segítséget nyújtani neki.

Spanyolország még nincs rajta a listán

Lakatos elmondta, eddig 40 olyan személlyel szemben intézkedtek, akik nem tartották be a hatóságilag elrendelt karantén előírásait, tehát elhagyták otthonukat Azonban az is kiderült, hogy hiába van égen-földön zárlat, egy Spanyolországból érkező magyar turistacsapat bármilyen egészségügyi ellenőrzés nélkül kisétálhatott a ferihegyi reptérről (tudják, ahol Orbánt meghőmérőzték, mert "ez a szabály"). Lakatos Tibor az ezt firtató újságírónak azt mondta: azért nem ellenőrizhették a visszatérőket, mert Spanyolország még nincs rajta azon a járványövezeti listán, amire Olaszország, Dél-Korea, Irán és Kína felkerült. 
Tegyük hozzá, friss adat szerint
Spanyolországban jelenleg több mint 9400 koronavírusos esetet tartanak számon, jelenleg ez a világ negyedik legfertőzöttebb országa.

Miért Kiskunhalas? Mert közel van Pesthez

Lakatost arról is kérdezték, hogy a kormány miért Kiskunhalason állítana fel mobil járványkórházat. Az ezredes válasza szerint azért, mert viszonylag közel van Budapesthez és ott megfelelőek ehhez az infrastrukturális feltételek. Kiskunhalas amúgy több mint 100 kilométerre van Budapesttől és 21 kilométerre a magyar-szerb határtól, a tompai határátkelőhelytől. 

Orbán Viktor összefeszült Tóth Bertalannal, és megígérte a végtelen pénzt a vírushelyzet kezelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.16. 17:58
Tóth Bertalan
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A járványcsatában a felelősség az utóbbi tíz évben mindent centralizáló kormányé, de az ellenzék is sorban teszi a javaslatokat, az MSZP például egy ötpontos védelmi csomaggal készült.
  „Azt a szamárságot különösképpen határozottan kell minősítenem, miszerint Magyarországon a kormány felelős lenne azért, mert nem akadályozta meg, hogy betörjön a vírus Magyarországra” – ezzel az ironikusnak szánt mondattal próbálta hárítani az országgyűlési vitában Orbán Viktor az MSZP elnökének állítását. Tóth Bertalan szerint ugyanis a vírus- és járványhelyzet kezelésének minden felelőssége a kormányt terheli. Egyszerűen azért, mert a kabinet az utóbbi tíz évben egy kőkemény centralizációs folyamatot hajtott végre, központosította az egészségügyet, az oktatást, a rendvédelmi szervek működését, illetve számos feladatot vont el az önkormányzatoktól. Magyarán az MSZP politikusa szerint a kormányon kívül immár senki nincs olyan helyzetben, hogy döntést tudjon hozni, segíteni tudjon. Azért a „napi humormorzsán” kívül Orbán komolyabb érveket is próbált sorakoztatni, mondván: inkább szerencsés dolognak látja, hogy ebben a pillanatban az egészségügyi meg az oktatási rendszer is centralizáltan működik Magyarországon, mert így szerinte könnyebb megbirkózni a válsággal. Hogy miért, arra nem szánt érvet. Illetve előkerült a szokásos mondás, miszerint csalódott, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem értik a helyzet komolyságát, és nem képesek képesek a pártpolitikai szempontjaik fölé emelkedni. Hogy mire gondol, azt szintén nem indokolta, ráadásul a tények őt cáfolják, hisz az utóbbi napokban az MSZP három javaslata is feltűnt a kormányzati kommunikációban, igaz, forrásmegjelölés nélkül. (A konkrétumok: a jövőben nem csak a betegek válthatják ki az e-recepteket, bevezetik a távoktatást, illetve a köztévé egyik csatornája is segíti a diákokat a távoktatásban a jelenlegi különleges helyzetben.) A másik fontos pengeváltás a Magyar Orvosi Kamara körül zajlott. Emlékeztetőül: a MOK javaslatait tegnap Kovács Zoltán „politikai haszonszerzésnek” minősítette, márpedig az orvostársadalom megbélyegzése és javaslatainak lesöprése Tóth Bertalan szerint megengedhetetlen. Ebben a kérdésben a miniszterelnök retirált Kovács Zoltán álláspontjához képest, és lakonikusan annyit mondott: „ami a Magyar Orvosi Kamarát illeti, a javaslataikat ismerjük, befogadjuk, és amit abból meg tudunk valósítani, meg is valósítunk”. Aztán a kormányfő emelte a tétet, és lényegében végtelen pénzt ígért a vírus megzabolázásához szükséges egészségügyi intézkedésekre, azt állítva, hogy „egy felülről nyitott, korlátlan költségvetési keret áll rendelkezésre”. Persze az egészségügyi ellátáson kívül számos égető probléma akad, ezeket az MSZP egy ötpontos védelmi csomaggal enyhítené. Lényege az, hogy a most fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalóknak bérgarancia-alapot kell létrehozni; az otthon maradó szülőket többek között a családi pótlék megemelésével kell segíteni; az elmúlt időszakban több ezer milliárd forint nyereséget kihordó nagyobb és multinacionális vállalatoknál elbocsátási tilalmat kell bevezetni; az esetleges munkanélküliséggel járó nehézségeket a hitelfizetés és a végrehajtások felfüggesztésével kell könnyíteni; a nyugdíjasok nyugdíjprémiumának kifizetését pedig nem elhalasztani kell, hanem előrébb hozni – hisz az élelmiszerárak rendkívüli módon emelkednek.

Bezárná kapuit az Európai Unió is

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.16. 17:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
A korlátozás egyelőre 30 napra szólna, de szükség esetén meghosszabbítható lenne.
Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsnak, hogy ideiglenesen korlátozza harmadik országok polgárainak beutazását az Európai Unióba. A korlátozás egyelőre 30 napra szólna, de szükség esetén meghosszabbítható lenne. Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfő délutáni videó üzenetében a koronavírus járvány gyors terjedésével magyarázta a kivételes intézkedést. A Bizottság javaslata szerint felmentést kapnának a korlátozás alól az EU-ban lakó nem uniós polgárok, az EU-s polgárok családtagjai, a diplomaták, az orvosok, ápolók, gondozók és azok a kutatók, illetve szakemberek, akik a koronavírus fertőzés megfékezésén dolgoznak. Az áruszállítást végzőkre és a határmenti ingázókra sem vonatkozna a szigorítás.
A brüsszeli testület hétfőn a tagállamoknak szóló iránymutatásokban foglalta össze, hogy a válsághelyzetben milyen határigazgatási intézkedéseket hozzanak az emberek egészségének és az alapvető áruk, valamint szolgáltatások szabad áramlásának a biztosítása érdekében az EU határain belül.
A koronavírus fertőzésnek kitett személyeknek megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani, akár az érkezési, akár az indulási országban. Az ország területére belépők szűrővizsgálatára a határellenőrzés bevezetése nélkül is lehetséges, a betegektől nem lehet megtagadni a belépést. Ha a tagállamok úgy döntenek, hogy közegészségügyi okokból visszaállítják a határőrizetet, akkor azt úgy kell megszervezniük, hogy a határállomásokon ne alakuljanak ki hosszú sorok. Mindig be kell fogadniuk a saját polgáraikat és lakosaikat, és meg kell könnyíteniük a hazatérő többi uniós polgár és lakos átutazását az országon. Megkövetelhetik tőlük, hogy karanténba vonuljanak, de csak akkor, ha ugyanezeket a követelményeket írják elő saját állampolgáraiknak is. A tagállamoknak meg kell könnyíteniük a határmenti munkavállalók belépését, különösképp, ha az egészségügyben és az élelmiszeriparban, valamint egyéb alapvető szolgáltatásokban dolgoznak. Az Európai Bizottság leszögezi, hogy a határellenőrzési intézkedések nem okozhatnak súlyos zavarokat az ellátási láncokban, az alapvető szolgáltatásokban, az adott ország, illetve az egész EU gazdaságában. Éppen ezért az országoknak garantálniuk kell az alapvető áruk és szolgáltatások, különösen az élelmiszerek, az orvosi védőeszközök és kellékek szabad áramlását a belső piacon. Az árufuvarozás zavartalan biztosításához ki kell jelölniük elsőbbségi sávokat. Az Európai Bizottság vasárnap óta exportengedélyhez köti az olyan egészségügyi védőfelszerelések kivitelét harmadik, tehát nem uniós országokba, mint a szájmaszk, a védőszemüveg, az arcvédő vagy a védőruha. Ezeket az eszközöket csak a tagállamok engedélyével lehet Európán kívüli államokba szállítani.
Charles Michel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke bejelentette, hogy kedden a 27 vezető videokonferencián egyeztet a koronavírus válság leküzdését szolgáló közös intézkedésekről.