Megfejtették, hogyan reagál az immunrendszer a koronavírusra

Publikálás dátuma
2020.03.17. 12:31

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
Az ausztrál kutatók felfedezése fontos lépés az oltóanyag kifejlesztéséhez és annak megértéséhez, egyeseknél miért lépnek fel súlyos légzőszervi problémák.
Sikerült feltárniuk az immunrendszer válaszát Ausztrália első koronavírusos betegének esetét vizsgálva, felfedezésük fontos lépés az oltóanyag kifejlesztésében – közölte Greg Hunt, az ország egészségügyi minisztere.
A fertőző betegségeket és immunológiát kutató Peter Doherty Intézet kutatói egy negyvenes éveiben járó ausztrál nő vérvizsgálatának eredményeit elemezve felfedezték, hogy az emberek immunrendszere jellemzően ugyanúgy válaszol a koronavírusra, mint az influenzára. Azonosították az immunsejtek négy típusát, amely jelen volt a koronavírus elleni "harcban". Felfedezésük segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, egyesek miért épülnek fel és másoknál miért lépnek fel súlyos légzőszervi problémák – mondták a kutatók.
"Módszerünket fel lehet használni arra, hogy megértsük az immunválaszokat egy nagyobb Covid-19 betegcsoportot tanulmányozva, valamint azt, hogy mi hiányzik azoknál, akik meghalnak a fertőzésben" – mondta Katherine Kedzierska, a Melbourne-i Egyetem mikrobiológia- és immunológiaprofesszora, aki részt vett a kutatásban.
A kutatók az új koronavírus okozta Covid-19 betegségre adott immunválaszt kísérték figyelemmel az ausztrál betegen, és képesek voltak pontosan előrejelezni, hogy mikor fog felépülni a betegségből. Tanulmányukat a Nature Medicine folyóiratban tették közzé. Nem nevezték meg a beteget, annyit tudni, hogy egy Vuhanból, a járvány kínai gócpontjából evakuált nőről van szó.
Greg Hunt egészségügyi miniszter szerint kutatásuk fontos lépés az oltás gyors kifejlesztése felé azáltal, hogy azonosítani tudják, mely oltóanyagjelöltek lehetnek sikeresek. "Egyben a lehetséges terápiák és kezelések gyors azonosításáról is szól a már koronavírus betegek esetében – tette hozzá.
A koronavírus már több mint 182 ezer embert fertőzött meg világszerte, és több mint 7100 halálát okozta az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzöttek többségénél ugyan enyhe tünetek jelentkeznek, 20 százalékuknak azonban súlyos vagy válságos lesz az állapota. A halálozási arány a WHO becslése szerint 3,4 százalék.
Világszerte legalább egy tucat gyógyszergyártó dolgozik oltóanyag vagy vírusellenes hatóanyag és más kezelések fejlesztésén, a gyorsan terjedő járvány feltartóztatása érdekében. A oltóanyag-fejlesztés költségei akár 800 millió dollárra is rúghatnak ebben a folyamatban, amelyet még ha fel is gyorsítanak, legalább egy év múlva kerülhet forgalomba a vakcina.
Szerző

A gyerekeket kevésbé és enyhébben is fertőzi a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:20

Fotó: Fotostand / Schmitt/Picture-Alliance / AFP
Egy újabb kínai tanulmány szerint kevesebb gyereket és kevésbé súlyosan fertőz meg a betegség. Ez azonban megnehezítheti az észlelést – hívták fel a figyelmet a kutatók.
Kevesebb gyereket fertőz meg az új koronavírus, és körükben kevésbé súlyos a betegség kínai kutatók tanulmánya szerint. A The Nature Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kínai kutatók 10, új koronavírussal fertőzött gyerek esetét vizsgálva találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus okozta Covid-19 légúti fertőzés kevésbé súlyos: egy gyereknél semmilyen tünet nem jelentkezett, a többieknél enyhe tünetek voltak.
A 10 gyereknél - hat fiúnál és négy lánynál, akiknek életkora két hónaptól 15 évig terjedt - egy kuangcsoui kórházban végeztek vírustesztet, mivel családtagjaik között Covid-19 betegek voltak, vagy fertőzöttekkel volt közeli kapcsolatuk. Nem azért tesztelték őket, mert orvosi ellátásra szorultak – hangsúlyozták a kutatók.
Öt gyereknél köhögés lépett fel, négynek fájt a torka, háromnál hasmenés jelentkezett, kettőnek eldugult, folyt az orra, ezek mind olyan tünetek, amelyek miatt a Covid-19 más betegségekhez hasonlít. A 10 gyerekből hétnek volt láza, de nem magasabb 39 Celsius-foknál. 
Egyiküknél sem alakult ki tüdőgyulladás, amely egyes felnőtteknél halálos kimenetelű, bár a CT-vizsgálatok kimutattak a tízből hat gyereknél izolált vagy több, nem egységes "tejüvegszerű homályfoltot" (ground-glass opacity, GGO) a tüdő külső részén. Fejfájás, izomfájdalom, hányinger, levertség, nehéz légzés, hányás, szédülés, amely a Covid-19 felnőtt fertőzöttjeinél lép fel, mind hiányzott a fertőzött gyerekek ezen kis csoportjánál – írták a kutatók.
"A fertőzés enyhe és tünet nélküli megjelenése a gyerekeknél megnehezítheti az észlelést" – írta a tanulmány vezető szerzője, Ji Hszü, a Kuangcsoui Női és Gyermek-egészségközpont orvosa. A kutatók 745 "erősen fertőzésgyanús" gyereket teszteltek január 2. és február 20. között. A csoportnak csupán 1,3 százaléka bizonyult fertőzöttnek.
Az alacsony fertőzési arány megegyezik a The New England Journal of Medicine című folyóiratban csütörtökön közölt tanulmány megállapításaival, amelyeket egy másik kínai orvoscsoport tett. Az egyik vuhani kórház orvosai azt mutatták ki, hogy a légúti fertőzésekkel kórházba került gyerekeknek csupán 1,6 százaléka bizonyult Covid-19 betegnek.
A kutatók óvatosságra intettek, mondván, hogy a vírust 10 gyerek közül nyolcnak a székletében is megtalálták, még jóval azután is, hogy az orr- és a torokmintákból eltűnt, az azonban nem világos, hogy a székletben talált vírusrészecskék fertőzők voltak-e.
Szerző

Ellenálló, magát "kijavító" elektronikus textilt fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberi mozgást és egészséget monitorozó viselhető műszerek számára készült.
Széles körben használatosak a viselhető, hajlékony elektronikus eszközök, amelyek az emberi mozgást és egészséget monitorozzák valós időben vagy az ember és számítógép közötti interakciókhoz, és az úgynevezett mély tanuláshoz veszik igénybe őket. Érzékenységük, válaszsebességük azonban javításra szorul.
A textilalapú elektronikus eszközöknek még mindig árt a verejték, az olaj, a fizikai elhasználódás és a mosás is veszélyezteti őket. A nagy teljesítményű, környezeti ártalmaknak ellenálló, mechanikailag stabil funkcionális elektromos textil előállítása továbbra is nagy kihívás – olvasható a Journal of Materials Chemistry A című folyóiratban.
A kínai tudományos akadémia Ningpo Anyagtechnológiai Műszaki Intézete (NIMTE) olyan elektronikus textilt tervezett, amely egy sor folyadéknak ellenáll és a mechanikai igénybevétel után "kijavítja" magát. A verejték- és vízálló elektronikus textil az emberi mozgás, az ember és gép közötti interakciók és a robottanulás céljára hatékonyan felhasználható – mondta a NIMTE professzora, Csen Tao.
Szerző