Félmillió forintos pénzbírsággal büntethető az, aki megszegi a járványügyi előírásokat - A napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.03.17. 15:14

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Magyar kutatók is izolálták a koronavírust.
Új szakaszba lépett a koronavírus Magyarországon, megjelentek az új szabályok a Magyar Közlönyben. Eszerint a vendéglátóhelyeken 15 óra után az alkalmazottakon kívül senki nem tartózkodhat - mondta Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Zenés, táncos rendezvényt, illetve az előadóművészet valamennyi ágának eseményét tilos megtartani. Tilos a mozik, közgyűjtemények, közművelődési helyek látogatása is. Új szabályt hoz be a kormányrendelet. Aki megszegi a szabályokat, az ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírsággal büntethető.   A külföldről hazatérőknek kötelező házi karanténba vonulniuk. A Hegyeshalomnál kialakult torlódásról elmondta, hogy az átkelésre várók veszélybe sodorták az áruszállítást is. Egyeztetést követően az a döntés született, hogy a román állampolgárok, illetve az átutazó bolgár állampolgárok átutazhatnak Magyarországon a humanitárius folyosókon.  Már nem csak a vírus veszélyezteti az időseket, hanem a csalók is, akik például fertőtlenítő takarítást ajánlanak fel. A csalókat szankcionálni fogják és büntetőeljárást indítanak ellenük.  
Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy már 50 fertőzött van az országban, sokszorozódik a fertőzöttek száma. A napokban a több százat is elérheti a betegek száma. Felkészítik az ellátórendszert a súlyosabb esetekre is.

Kérte, hogy a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon, ne látogassák a közösségi tereket, mert ez a legfőbb védelem számukra. Ha nem mennek közösségbe, az a legbiztonságosabb. Közölte, hogy nem halasztódnak a védőoltások, a háziorvosnál továbbra is megkapják a kötelező védőoltásokat a gyerekek. Annyi átszervezésre kényszerülnek, hogy az iskolákban adott, szabadon választható oltásokat, mint amilyen a humán papilloma elleni oltás, későbbre halasztják.  Aki nem beteg, nincsenek tünetei, az továbbra is sportolhat szabadtéren, vagy kirándulhat.
Örömteli hírként jelentette be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában Magyarországon elsőként sikerült izolálni a koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, a vírus működésének jobb megismerésére. A vírust korábban már több más európai országban is izolálták.

Rövid időn belül elérhetővé teszik eredményeiket hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára is, egyúttal egy vírusellenes szert is tesztelnek a magyar kutatók. A WHO ajánlására - miszerint teszteljenek minél többet az országok - Müller Cecília elmondta, hogy a világszervezet iránymutatásai alapján dolgoznak a kezdetektől fogva. Érdeklődésre azt válaszolt, hogy egy vírus ellenes szer kutatása akár több évig is elhúzódhat, de óriási előrelépés a magyar kutatók eredménye. A tömeges tesztelésről azt mondta, hogy szélesítik a vizsgálatok körét, és tudják, hol vannak a fertőzöttek. Tesztelő, mobil egységeket állítanak fel országszerte. Földrajzilag is sok lesz Müller Cecília elmondása szerint, de a tesztelési lehetőségeket több szálon bővítik. Az újabb gyógyult a Semmelweis Egyetem iráni hallgatója, őt diagnosztizálták a fertőzéssel elsőként Magyarországon. Területi adatokat ugyan nem hoznak nyilvánosságra, az életkorra vonatkozó kérdésre Müller Cecília azt felelte, hogy nem csak időseket fertőz meg a vírus, de a fiatalabbak jó esetben gyorsan átesnek a betegségen. Jelen pillanatban információi szerint nincs kiskorú fertőzött Magyarországon. Az országos tisztifőorvos szerint bőségesen van lélegeztetőgép az országban, és továbbiakat is beszereznek. Újabb kérdésre közölte, hogy az Orbán Viktor kormányfő által is emlegetett kétezer lélegeztetőgép az összes, jelenleg rendelkezésre álló lélegeztetőgép az országban. Müller Cecília közölte, hogy tudomása szerint az Egyesült Államokban valamilyen vakcinát elkezdtek használni, de Európában nagyon szigorú az előírás arra vonatkozóan, hogy mit lehet gyógyszerré minősíteni. Nem tudta kifejteni, hogy az Egyesült Államokban pontosan mit használnak vakcinaként. Hangsúlyozta, hogy csak az elektív (tervezett) műtéteket halasztják el, a daganatos betegek ellátását nem függesztik fel.
Sorban állók a Honvédkórház előtt 2020. március 16-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kedd reggelre a hétfő reggel közöltekhez képest 11-gyel nőtt a fertőzöttek száma, így már 50 fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon. Az adat alátámasztja Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői bejelentését, miszerint a járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést. A járvány terjedésének gyorsulását mutatják a megbetegedések számai is. Az első fertőzött diagnosztizálása után napokig egy-két esettel nőtt naponta a fertőzöttek száma, vasárnap héttel, hétfőn pedig 11-gyel lettek többen. Az új fertőzöttek száma a legszigorúbb óvintézkedések mellett is várhatóan egyre nagyobb mértékben növekszik majd.
Szerző
Frissítve: 2020.03.17. 16:18

Az összezártság miatt fokozott veszélyben vannak a bántalmazó kapcsolatok áldozatai

Publikálás dátuma
2020.03.17. 14:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kínában a koronavírus megjelenését követő izolációval párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma.
A koronavírus terjedésének megakadályozására az otthonmaradás a leghatékonyabb eszköz. Sokak számára azonban az otthon közel sem biztonságos hely. A családon belüli erőszak áldozatai számára ezért komoly veszélyhelyzetet jelentenek azok az intézkedések, amelyek fontosak a vírus elleni védekezéshez – hívta fel a figyelmet a NANE és PATENT Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Hangsúlyozták, hogy Kínában a koronavírus megjelenését követő izolációval párhuzamosan az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma. 
Az ország nyugati részén található Jianli-megye rendőrkapitányságára januárban kétszer annyi bejelentés érkezett, mint tavaly ilyenkor, februárban pedig 162 segélykérő hívás érkezett családon belüli erőszakról. Vagyis a háromszorosa annak, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Nem csak a vírus miatti bezártság, illetve a bántalmazóval való összezártság veszélyes az áldozatokra, hanem az azt követő gazdasági, társadalmi változások is. A bántalmazó jellemzően igyekszik elszigetelni partnerét, csökkentve a baráti és családi kapcsolatok szorosságát, ellehetetlenítve a munkavállalását, ezzel is növelve a kontrollt felette. Ez nem csak a nőket érinti, de azokat a gyerekeket, fiatalokat is, akik kollégiumba menekültek az otthoni agresszió elől. Amerikai kutatások szerint a családon belüli erőszak előfordulása növekszik a természeti katasztrófák után. Ez egyrészt az elszigeteltség kihasználásának, másrészt az intézményrendszerben (például bíróságok) bekövetkezett változásoknak, fennakadásoknak is köszönhető. Emiatt ugyanis a bántalmazók még kevésbé tartanak a felelősségre vonástól.
„A magyar bíróságokon március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet így jó eséllyel hátrányosan fogja érinteni a bántalmazott nőket”

- jegyezték meg a jogvédők.

Hosszú távon az is kérdéses, hogy a munkáltatók miként fognak reagálni a kialakult helyzetre, így az esetleges fizetés nélküli szabadság vagy elbocsátás tovább súlyosbíthatja az áldozatok gazdasági kiszolgáltatottságát. A NANE és PATENT Egyesület ezért azt kéri, hogy a koronavírus elleni védekezés mellett fokozottan figyeljünk egymásra, és ha ismerünk olyan embert, aki érintett, igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot az izolált időszakban is.
Szerző

Újabb Trianon-emlékműre írtak ki pályázatot az Emmi megbízásából

Publikálás dátuma
2020.03.17. 14:56

Fotó: MTI/Steindl Imre Program
Úgy tűnik, Kásler minisztériuma szerint kevés az 5 milliárdos Trianon-árok.
Nem a budapesti Alkotmány utcában készülő, 5 milliárd forintos, 100 méter hosszú Trianon-árok lesz az egyetlen emlékhely, amit a trianoni békeszerződés századik évfordulójára építtet a kormány, írja a 444.hu. Mint észrevették, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ugyanis az EMMI megbízásából ötletpályázatot hirdetett egy másik központi nemzeti összetartozási emlékműre.
A második emlékműről egyelőre nem sok derül ki azon kívül, hogy ott rendszeresen akarnak majd nagyobb létszámú megemlékezéseket tartani. A pályázati kiírás nem tér ki például az anyagiakra. Még a helyszín is bizonytalan: a kormány vagy az első kerületben, vagy pedig olyan vidéki helyszínen állítaná fel, "ahol a művészeti mondanivaló topográfiai, történelmi kontextusba is helyezhető". Előírják továbbá, hogy a mű - tartós anyagból készült térplasztika vagy építmény - felületén szerepeljen egy szöveg is, ami elmagyarázza annak "eszmei mondanivalóját". De ami a külsejét illeti, lehet figuratív vagy allegorikus kompozíció is, a lényeg csak a nemzetieskedés: "a művészeti mondanivalónak a magyar nemzet egységének, erős nemzettudatának és fennmaradni akarásának üzenetét kell hordoznia".
Szerző