Extra fizetett szabadnapokat javasol a vegyipari szakszervezet

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:32

Fotó: Konyhás István
A VDSZ javaslata szerint legalább az egyik szülőnek szabadnapokat kellene biztosítani. Erre az időszakra a fizetés 75 százalékét adnák.
A munkáltatók a koronavírusra hivatkozva elbocsátásokat hajtanak végre, és törvényellenesen fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) ezért konkrét javaslatokat dolgozott ki – közölte a szakszervezet. Mint írják: biztosítani kell a 60 év feletti munkavállalók otthonmaradását, és a 14 év alatti gyermek felügyelet nélkül hagyása sem ajánlott.  Az iskolai látogatási tilalom, valamint a bölcsődék és óvodák bezárása a szülőket kész tények elé állította. Ezért az érintett szülőknek biztosítani kell az otthonmaradást – hangsúlyozzák. Javaslatuk szerint ezért az egyik szülőnek szabadnapokat kellene biztosítani, aki erre az időszakra a fizetése 75 százalékét kapná, az összeg pedig nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát. Azok lennének jogosultak rá, akiknek 12 éven aluli gyermeke szerepel egy iskola nyilvántartásában. Fogyatékkal élő gyerekek esetén a korhatár 18 év lenne. A fizetett szabadságot a felügyeletet vállaló szülőknek vagy gyámnak kellene kérvényeznie a munkaadójánál. A szülő saját felelősségre megírt nyilatkozatot tenne arra vonatkozólag, hogy a gyerekre kíván felügyelni, és ezt a nyilatkozatot mindkét szülőnek alá kellene írnia – javasolja a szakszervezet. Azoknak a dolgozóknak pedig állásidőt kell fizetni, akikre vonatkozóan karantént rendeltek el, vagy a termeléskiesésből adódóan a munkáltató nem tud munkát biztosítani nekik - akár a veszélyhelyzetre tekintettel rendeletileg, és átmenetileg, Az állásidőszakra vonatkozó juttatás a számított távolléti díj 90 százaléka kell legyen – közölte a VDSZ. A kormányzatnak és a kormányrendeleteket előkészítő operatív törzsnek azt is javasolják, hogy készüljön rendelet a munkáltatóknak a fenti formában alkalmazott bérjövedelem biztosítása esetén a szocho 100 százalékos elengedéséről. A VDSZ felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában az osztrák kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók közösen 400 millió eurós mentőcsomagban állapodtak meg. Ott a kormány három sávban támogatja a részmunkaidőre átállt dolgozók bérét: 80 százalék a nettó kiegészítés, ha a bruttó bér a rövidített munka előtt 2 685 euró volt, 85 százalék, ha a havi bruttó bér a rövidített munka előtt a bruttó bér 1700 – 2685 euró között volt és 90 százalék, ha a rövidített munka előtt a bruttó bér 1 700 euró volt. Más összegekkel, de lépett a román, a német és a francia kormány is – mutatott rá a VDSZ.  
Székely Tamás, a VDSZ elnöke
Fotó: Népszava
Szerző

Leáll a Suzuki és a Mercedes is

Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:32

Fotó: Népszava
Legkésőbb jövő hétfőtől az összes hazai autógyárban megszakítják a munkát.
A koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaink egészségének és biztonságának védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött – közölte szerda délelőtt az esztergomi gyár. A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre – olvasható a közleményben. A szerda délelőtti bejelentéssel a Magyra Suzuki Zrt. csatlakozott a győri Audi, és szentgotthárdi Opel motorgyárhoz, amelyek kedden jelentették be, hogy jövő hétfőtől leállítják a termelést. A kecskeméti Mercedes gyár is megszakítja előreláthatóalg két hétre a munkát legkésőbb jövő hétfőtől - közölte lapunkkal a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Mint írták: az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus világjárvány miatt kedden a Daimler is azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el. Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében. Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát. Mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését - fogalmazott a vállalat. Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe. A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését - írta kérdéseinkre a vállalat.   
Szerző
Frissítve: 2020.03.18. 11:54

Új csúcson az euró – gyengül a forint

Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hajszálnyira a 350 forintos euró.
A szerda délelőtti kereskedésben tovább gyengült a forint árfolyama: egy euró 349,53 forint volt, ami újabb történelmi rekord. Az elmúlt napokban sorra dőltek az újabb és újabb negatív rekordok, s várható, hogy a piac tesztelni fogja a 350 forint feletti szinteket is. A jegybank egyelőre nem reagál a forint gyengülésére, láthatóan prioritáslistán ennél fontosabb dolgok vannak; épp ezekben a percekben jelentették be, hogy a vállalati hitelek után a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kérnek az év végéig. 
Szerző
Témák
forintárfolyam