Előfizetés

Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:12
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak.
Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot – jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez. Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk.
„Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért”

– nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak.

A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem „otthoni menedéknek”. Mint elmondta: azért, mert a „karantén” vagy az „elkülönítés” kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket.
„Ma pedig nagyon is számít, hogy milyen szavakat használunk”

– hangsúlyozta.

Pénteken – a New York-i bejelentés után – Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására. Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát. Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát. A kaliforniai rendőrség több helyen drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét. A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 ezer drónt vásárolt Kínából.

Kínában három napja csak a külföldről érkezőknél találnak új fertőzést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 09:43
Kórházi dolgozó tölti pihenőjét egy vuhani tüdőszanatóriumban, 2020. március 19-én
Fotó: Xiao Yijiu / Xinhua News Agency
Sokan térnek most haza a külföldön tanuló vagy dolgozó kínaiak közül, a hatóságok náluk mutattak ki újabb megbetegedéseket.
Kína szárazföldi részén már három napja nincs olyan új fertőzött az új koronavírus-járványban, aki az országban kapta el a vírust, csak olyanok, akik külföldről, főleg Európából vagy az Egyesült Államokból hozták magukkal a fertőzést - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.  Az MTI által is idézett jelentés szerint csütörtök éjféltől péntek éjfélig 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, közülük mindenki külföldről érkezett. Az előző nap ez a szám 39 volt. Ezek mindenképpen kiemelkedő adatok Kínában ahhoz képest, hogy korábban milyen tendenciát mutatott az új fertőzések száma. 
Ezzel párhuzamosan Hongkong különleges közigazgatású kínai területen is megugrott az új esetek száma, és a pénteki adaton belül 35 volt a külföldről érkezők száma.     Amióta a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pandémiává nyilvánította az új koronavírus-járványt, ezzel egy időben pedig a kínai egészségügyi hatóságok közölték, hogy Kína túl van a járvány nehezén, a külföldön dolgozó, illetve tanuló kínaiak közül sokan döntenek úgy, hogy hazautaznak. A döntés egyik oka számos esetben, hogy az érintettek nem érzik elég szigorúnak vagy hatékonynak a szóban forgó, járvány sújtotta országok óvintézkedéseit. Ezenkívül sok kínai diák tér haza nyugatról, mert bezárt az egyetem, ahol tanul.
A normális élet újraindulásának és az óvintézkedések fokozatos enyhítésének egy újabb lépése Kínában, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító Vuhan városban is lehetővé tették a hatóságok az élelmiszereket és mindennapi használati cikkeket árusító boltok kinyitását délelőtt 9 és este 6 óra között azokban a városrészekben, ahol nincs fertőzött lakos. Minden háztartásból egy ember mehet mindennap vásárolni maximum két óra időtartamban. Kínában a hivatalos adatok szerint pénteken éjfélkor 81 008 volt a megfertőződöttek összlétszáma, a halálos áldozatoké 3255, vagyis héttel több, mint egy nappal korábban. 

Több mint 275 ezren fertőződtek már meg koronavírussal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 08:55
Monitorfotó a baltimore-i John Hopinks Egyetem legfrissebb, 2020. március 21-i interaktív fertőzéstérképéről
Fotó: gisanddata.maps.arcgis.com
A járvány 166 országban van jelen, egy nap alatt közel 31 ezer új beteget regisztráltak.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 275 434-re nőtt szombat reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult – írja az MTI. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 166 országban és területen mutatták ki.  A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot:
az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 286 esetet tartottak nyilván, ebből 3259-en haltak meg és 71 854-en gyógyultak meg.
Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 4032 halottal és 47 021 megfertőződéssel, Irán 1433 halottal (19 644 eset), Spanyolország 1093 halottal (21 571 eset), Franciaország 450 halottal (12 632 eset), Egyesült Államok 260 halottal (19 624 eset), Dél-Korea 104 halottal (8652 eset), Nagy-Britannia 178 halottal (4014 eset), Hollandia 107 halottal (3003 eset), Svájc 56 halottal (5544 eset) és Németország 68 halottal (19 848 eset). Az egyetem pénteki összesítésében még 244 523 fertőzött és 10 030 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 86 026 volt.  
Vagyis, egy nap leforgása alatt 30911-en betegedhettek meg, 1373-al nőtt a halálos áldozatok száma, ugyanakkor 2230 új gyógyultról is tudnak.