„Nagyon aggódunk értetek”: videóban üzentek szeretteiknek a fogvatartottak

Publikálás dátuma
2020.03.21. 12:15
Egy fogvatartott beszél szeretteinek és rabtársainak a megelőzés fontosságáról járvány idején
Fotó: Youtube/ Prison Hungary /BVOP
A járványhelyzet miatt korlátozhatják az elítéltek látogatását is, de ez csak a bent élők biztonságát szolgálja.
A börtönből üzennek a rabok a családtagjaiknak, hogy tartsák be a járvány intézkedéseket – írja közleményében a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága.  A börtönben forgatott videókban egy fogvatartott magyarázza el társainak és a családtagjaiknak a járvány megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Mint mondja, bár a külvilágtól elzárva élnek, börtönökben is tudnak a koronavírus-járvány világméretű terjedéséről. 
„Ahogy ti értünk, mi is nagyon aggódunk értetek, a kint lévő szeretteinkért, házastársunkért, gyermekeinkért” - üzeni a szakállas férfi, aki arra is emlékeztet: zárt közösségben sokkal nagyobb a kockázata a vírus terjedésének.

Éppen ezért, a járványügyi helyzet miatt a bv-intézetek korlátozhatják a látogatófogadást – de ilyenkor biztosítják a hosszabb idejű Skype- vagy telefonbeszélgetéseket a fogvatartottaknak, akik a szokásos egy helyett két csomagot rendelhetnek a börtön webshop felületén; a fertőzésveszély miatt szüneteltetett szolgáltatásokat, jogosultságokat pedig később visszaállítják.
Külön kisfilm készült a fogvatartottaknak, amit az ország valamennyi börtönében, naponta többször vetíti a büntetés-végrehajtás a rabok zárt láncú televízió-rendszerében. Ebben ugyanaz a az elítélt részletesen beszél a megelőzés módjairól is: 20 másodperces intenzív kézmosást ajánl rabtársainak,  mondván, csak ezután ajánlott csak szemhez, szájhoz érni. Arra is figyelmezteti őket, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek, amit használat után azonnal dobjanak a szemetesbe.
A tájékoztató videó megindító jelenete, hogy az egyébként tárgyilagosan beszélő férfi emlékeztet rá: a járványügyi intézkedések miatt a börtönök lakói a látogatófogadás ideje alatt sem érinthetik meg családtagjaikat, plexifalon, belső telefonhálózaton keresztül beszélhetnek csak velük.
Szerző

Fényszívekkel üzent a koronavírus ellen harcolóknak két budapesti szálloda

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:32

Fotó: Béres Márton / Népszava
A hotelekben dolgozók több emeleten keresztül úgy hagyták égve a szobák lámpáit, hogy kívülről nézve szív alak rajzolódjon ki.
Két hatalmas szív rajzolódott ki péntek éjjel a pesti Duna-parton lévő két szálloda, a Hotel Intercontinental és a Marriott falán. A hotelekben dolgozók több emeleten keresztül úgy hagyták égve a szobák lámpáit, hogy kívülről nézve szív alak rajzolódjon ki. Először, még csütörtökön az Intercontinental épületén rajzolódott ki a fényszív. A cég Facebook-oldalán üzent angolul és magyarul:
„Egy apró jel, amivel szeretnénk megköszönni mindazok kemény munkáját, akik ebben a nehéz időszakban önzetlenül segítenek. Köszönjük!”

Az üzenetet a „reménysugár” (Light of Hope) hashtaggel tették közzé.
A Mandiner akkor megszólaltatta a cég marketingigazgatóját, Kutor Krisztinát, aki a lapnak elmondta, a nemzetközi szállodalánc ezzel a szívvel szeretné megköszönni mindazok fáradozását, akik a koronavírus elleni küzdelemben részt vesznek. Így a szív az orvosoknak, ápolóknak, bolti eladóknak és kamionsofőröknek is szól, és azoknak is, akik a bajba került turisztikai ágazat megsegítésén dolgoznak.

Mentőautóban szülte meg gyermekét egy somogyi nő

Publikálás dátuma
2020.03.21. 09:18

Fotó: Népszava
A két mentőegység Szántód belterületén segítette világra a kisfiút.
Egy 38 hetes kismamához kérték a mentők gyors segítségét szerda este Nagycsepelybe. A fiatal anyuka tíz perces fájásokról számolt be, a nővel a mentésirányító egészen a mentő kiérkezéséig vonalban maradt, miközben gyors szervezésbe kezdett – közölte az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán, a hírt a 24.hu vette észre. Balatonlelle Mentőállomásról azonnal elindult a segítség, ami rövid idő alatt meg is érkezett. „Rutinos bajtársaink gyors helyszíni vizsgálat után egyeztettek az mentésirányítással és úgy döntöttek, útnak is indultak a kismamával, hogy a távolabbról érkező emelt szintű egységgel »randevúzzanak«. Szántód belterületén végül éppen időben találkoztak, a két mentőegység egy egészséges kisfiút segíthetett világra. A mentők végül az édesanyával együtt, stabil állapotban szállíthatták kórházba őket” – írják a bejegyzésben.
Szerző