Előfizetés

Magyar kutatóknak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:56
Koronavírus-minták egy német laborban. Képünk illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK /
A kód ismeretében már hatékonyan lehet gyógyszert is fejleszteni a világszerte 278 ezer embert megfertőző kórokozó ellen.
Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el - jegyezték meg a közleményben. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.  Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.  A koronavírus elleni hatékony gyógyszer mielőbbi kifejlesztése szó szerint élet-halál kérdése, hiszen a John Hopkins egyetem frissülő, interaktív térképe alapján a világméretű járványban eddig több mint 278 ezren betegedtek meg, és 11500-nál is többen vesztették életüket.

Vakcinakutatásra 100 milliót, egyházi beruházásokra és atlétikai központra milliárdokat küldött a kormány

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.21. 12:27
A győri Nagyboldogasszony Bazilika. A kép 2019 áprilisában készült
Fotó: Google Maps
Világjárvány tombol, de van, ami a rendkívüli állapot ellenére sem változik.
Orbán Viktor március 13-án személyesen jelentette be a jó hírt, hogy Magyarország is nekilát a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez, és egy külön kutatócsoport foglalkozik majd a feladattal. Egy héttel később az is kiderült, hogy a kormány mekkora összeget szán minderre.
Mint azt a hvg.hu kiszúrta, a március 20-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Miniszterelnöki Kormányiroda a rendkívüli tartalékok keretéből 100 millió forintot utalt az innovációs tárcának, az egyetemek és főiskolák javára, a járvány elleni védekezés érdekében a betegség ellen felhasználható gyógyszerek és gyógymódok kifejlesztésére – „a fel nem használt rész tekintetében visszafizetési kötelezettséggel”.
A közlönyszámból az is kiderül, hogy a kormány több más beruházás támogatásáról is döntött: 
  • a győri Nagyboldogasszony Bazilika felújítására 538 millió forintot,
  • a győri Brenner János Hittudományi Főiskola fejlesztésére pedig 1,053 milliárd forintot csoportosítottak át.
A győri bazilika hasonló célra egyébként már 2017-ben is kapott félmilliárd forintnyi közpénzt, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes tavaly februárban pedig arról beszélt, hogy összesen még 1,8 milliárdot szánnának az egyházi épület renoválására.
Nem maradhatott ki a pénteki pénzosztásból a sportélet sem: mint a Népszava észrevette, a kormány a Modern Városok Program kasszájából 514 millió forintot küldtek a szegedi atlétikai központ részét képező atlétikai pálya felújítása. Ne felejtsük el: 
tény, hogy egy bazilika vagy sportpálya felújítási költségei nem mérhetőek össze hitelesen egy vakcinakutatás büdzséjével, hiszen teljesen más célú, más erőforrásokat igénylő fejlesztésekről van szó.

A fenti kormányrendeletben meghatározott összegen túl pedig rendelkezésre áll egy  több százmilliós forrás is, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  biztosít egy hazai kutató-konzorciumnak, szintén gyógyszer-fejlesztésre. Azonban így is elgondolkodtató, hogy bár járványhelyzet van, a tömeges megbetegedések küszöbén áll, a kormány pedig a rendkívüli jogrend bevezetésén dolgozik, a közpénz-tömegeket továbbra is régi, mondhatni bebetonozott célokra: egyházi és sportberuházásokra szánják. 
Egy hete számoltunk be egy nagyon hasonló esetről: az Orbán-kabinet a vészhelyzet idején is több milliárdot csoportosított át a rendkívüli alapból templomfelújításokra és az Operaház, valamint az Eiffel Műhelyház csinosítgatására. A 444.hu pedig pénteken arról írt: a háziorvosok összesen három darab FFP1-es, a fertőzés ellen alig védő maszkot és egy kis üveg kézfertőtlenítőt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától – praxisonként.

„Nagyon aggódunk értetek”: videóban üzentek szeretteiknek a fogvatartottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 12:15
Egy fogvatartott beszél szeretteinek és rabtársainak a megelőzés fontosságáról járvány idején
Fotó: Youtube/ Prison Hungary /BVOP
A járványhelyzet miatt korlátozhatják az elítéltek látogatását is, de ez csak a bent élők biztonságát szolgálja.
A börtönből üzennek a rabok a családtagjaiknak, hogy tartsák be a járvány intézkedéseket – írja közleményében a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága.  A börtönben forgatott videókban egy fogvatartott magyarázza el társainak és a családtagjaiknak a járvány megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Mint mondja, bár a külvilágtól elzárva élnek, börtönökben is tudnak a koronavírus-járvány világméretű terjedéséről. 
„Ahogy ti értünk, mi is nagyon aggódunk értetek, a kint lévő szeretteinkért, házastársunkért, gyermekeinkért” - üzeni a szakállas férfi, aki arra is emlékeztet: zárt közösségben sokkal nagyobb a kockázata a vírus terjedésének.

Éppen ezért, a járványügyi helyzet miatt a bv-intézetek korlátozhatják a látogatófogadást – de ilyenkor biztosítják a hosszabb idejű Skype- vagy telefonbeszélgetéseket a fogvatartottaknak, akik a szokásos egy helyett két csomagot rendelhetnek a börtön webshop felületén; a fertőzésveszély miatt szüneteltetett szolgáltatásokat, jogosultságokat pedig később visszaállítják.
Külön kisfilm készült a fogvatartottaknak, amit az ország valamennyi börtönében, naponta többször vetíti a büntetés-végrehajtás a rabok zárt láncú televízió-rendszerében. Ebben ugyanaz a az elítélt részletesen beszél a megelőzés módjairól is: 20 másodperces intenzív kézmosást ajánl rabtársainak,  mondván, csak ezután ajánlott csak szemhez, szájhoz érni. Arra is figyelmezteti őket, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek, amit használat után azonnal dobjanak a szemetesbe.
A tájékoztató videó megindító jelenete, hogy az egyébként tárgyilagosan beszélő férfi emlékeztet rá: a járványügyi intézkedések miatt a börtönök lakói a látogatófogadás ideje alatt sem érinthetik meg családtagjaikat, plexifalon, belső telefonhálózaton keresztül beszélhetnek csak velük.