Előfizetés

A koronavírusos szegedi rektor szerint a legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte a munkáját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.22. 16:37

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága hivatalból eljárást indít ellene.
A legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte orvosi munkáját Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, aki vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, nem bizonyított, hogy külföldön fertőződött meg a koronavírussal. A rektor közlése szerint egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet - és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása - előtt érkezett haza. Az üdülés helyszíne az előzetes információk alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvosként utazása, ott tartózkodása, valamint hazajövetele során nem tapasztalt sem magán, sem a környezetén olyan jelet, amely akár a vírusfertőzés legkisebb gyanújára is okot adhatott volna.
- Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződött meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerül kapcsolatba felsőlégúti-fertőzésekkel

- tudatta a professzor.

Hazaérkezését követően orvosi munkáját - mint korábban is minden esetben - steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint végezte, így közlése szerint kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tette volna ki. A rektor leszögezte, miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. 
Mostanáig nem találtak pozitív mintát közvetlen környezetében. Hozzátette, jelenleg családjával együtt karanténban van, és gyakorlatilag már tünetmentes.

Mint írta, bár Szegeden van néhány pozitív eset, ezek tőle teljesen függetlenek, a fertőzöttekkel semmilyen kapcsolatban nem állt. Szombaton az RTL Híradó számolt be arról, hogy Ausztriában volt síelni a Szegedi Tudományegyetem egyik orvosa, és amikor hazajött, nem vonult karanténba, hanem bement dolgozni. Azt pedig a Magyar Hang írta meg, hogy Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a koronavírusos orvos, aki operált is, miközben már vírushordozó volt. A portál szerint Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk. Rovó azonban bejárt az általa vezetett klinikára és operált is, ezért szombaton berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit. A Magyar Orvosi Kamara a Népszava érdeklődésére azt válaszolta, hogy Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a rektorral szemben. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint: „1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül. 2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is. (15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.”  A MOK álláspontja szerint a rektornak mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie.

A Népszava kérdései – válaszok nélkül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 15:18

Fotó: Népszava
Lapunk ma az alábbi kérdéseket küldte el az Operatív Törzs sajtótájékoztatójára:
  • Hogyan lehetséges, hogy több igazolt beteg van, mint ahányan karanténba kerültek?
  • A pénteken bejelentett két új halott melyik kórház betege volt?
  • Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, aki néhány napra rá tüdőgyulladásban elhunyt. A nő lánya bizonyítottan koronavírus-fertőzést kapott. Tesztelték-e az idős hölgyet? Ha igen, mi lett a teszt eredménye, ha nem, miért nem?
  • Néhány napja írtunk arról, hogy a gerincgyógyászati központ felajánlotta kapacitásait a járványvédelemre, ehhez beszereztek lélegeztető gépeket. Elfogadta az Operatív Törzs ezt az ajánlatot, vagy elvetette? Ha elfogadta, mikortól állítják be az ellátásba ezt az intézményt? Ha elvetette, mi az oka?
  • Úgy láttuk az Uzsoki kórház honlapján, hogy tehetős emberek vásárolnak lélegeztető gépeket, és úgy tudjuk, Wáberer György szintén fölajánlotta egy komplett konténerkórház felépítését a Szent László Kórház területén. Miután felvonultak, hozzáláttak az engedélyezés és a tervezés gyorsított ütemben történő elvégzéséhez, a kórház igazgatója közölte a felajánlóval, hogy mégsincs szükség az adományára. Mi az oka az elutasításának? Ki fogja megépíteni a Szent László Kórházban a konténerkórházat?
  • A legutóbbi kormányinfón elhangzott, hogy fölmérték az egészségügy tartalékkapacitásait. Mi derült ki ebből a felmérésből? Hány súlyos betegig képes kitartani az egészségügy?
  • Mind több kórház, egészségügyi intézmény magas beosztású vezetőjéről derül, hogy külföldi útja után nem kellően szigorúan tartotta be a karanténra vonatkozó előírásokat. (A szegedi rektoron kívül például a Zala megyei kórház több főorvosa is külföldön járt – ismereteink szerint ők ugyan elmentek karanténba, de előtte még végigvizsgálták a saját betegeiket.) Lehet-e következménye (felelősségre vonás) az ilyen eseteknek?
  • Mikor kapnak végre megfelelő védőruhát a "frontvonalban" dolgozó egészségügyiek?
Érdemi választ egyik kérdésre sem kaptunk.

Operatív törzs: hét koronavírusos beteg van intenzív osztályon, továbbra sem terveznek kijárási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 15:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az országos tisztifőorvos megerősítette a hírt, hogy a szegedi rektor is fertőzött.
Eddig hat koronavírussal fertőzött ember halt meg Magyarországon, mindannyian idősek voltak - jelentette be az operatív törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján. Szlávik János főorvos elmondta, hogy heten vannak a Szent László Kórházban intenzíven osztályán. Az elhunyt embereknek más betegsége is volt a fertőzés mellett. Közölte, hogy a betegek több mint fele enyhe tünetekkel rendelkezik. Körülbelül 20 százalékban néhány napos köhögés után erősebb láz, gyengeség jelentkezik, ekkor a betegség súlyosabb stádiumba vált át. Általában ezek a betegek kerülnek intenzív osztályra.
Van olyan beteg, aki két hete van intenzív osztályon, lélegeztetőgépen.

Eddig 16 embert nyilvánítottak gyógyultnak. Nem feltétlenül csak a fiatalok gyógyulnak meg. Üdvözölte az otthoni ápolást. Akinek enyhe tünete van, azok otthon várhatják meg a gyógyulást, ami általában két hétig tart.    Az intenzív osztályon lévő betegek átlagéletkora 65 év. Hangsúlyozta, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. A gyerekeknél nagyon ritka a súlyos lefolyás, enyhe tünetek mellett nem is mindig derül ki a fertőzés ténye náluk. Leszögezte, hogy az idős embereknek most mindenképpen otthon kellene maradniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban még több megbetegedéssel kell számolni. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, egyre inkább haladunk a tömeges megbetegedések felé. Felhívta a figyelmet arra, hogy bárki vírushordozóvá válhat, bárki fertőzhet. Azt a nehezen értelmezhető kijelentést tette az országos tisztifőorvos, hogy az idősek viszont nem fertőznek, de ő esetükben nagyon súlyos szövődményekkel járhat a betegség. Azt mi tesszük hozzá, hogy egyelőre nem világos, ez nyelvbotlás volt-e a részéről, vagy tudományosan bizonyított tény, hogy egy bizonyos életkor felett megszűnnek az emberek vírushordozóvá válni. Az ország minden területéről egyenletesen regisztráltak fertőző eseteket. Ha betartjuk a járványügyi szabályokat, esélyünk van arra, hogy kisebb számú betegséggel megússzuk a járványt. Hangsúlyozottan kérte ő is az időseket, hogy maradjanak otthon. Az otthoni karanténról elmondta, hogy sokan tartózkodnak otthon. Olyanok is, akik pozitívnak bizonyultak, de enyhe tüneteik vannak. Azok is, aki külföldről hazaérve hatósági karanténban vannak, illetve azok is, akik külföldi hazatérésüket követően önként vállalták azt.
- Az otthoni karantén azt jelenti, hogy nem hagyja el az otthonát, rövid időre sem. Nem ugrik le a boltba, nem vásárol, mert bármilyen rövid kontaktus fertőzési lehetőséget jelent

– mondta Müller Cecília.

Kérte, hogy a betegek még otthon is lehetőleg különítsék el magukat családtagjaiktól. Fertőtlenítsék a fürdőt és a vécét, és lehetőleg használjanak saját tisztálkodási szereket. Hipó helyettesítésére vírusölő tisztítószereket javasolt. Ismét hangsúlyozta a kézmosás jelentőségét, és a higiénés szabályok betartását. Lakatos Tibor elmondta, hogy a személy- és teherforgalom akadozik a határon. Az ezredes közölte, hogy az üzletek szabályszegése miatt 24 büntetést szabtak ki, 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést. A lejáró okmányokat, diákigazolványokat most nem kell külön meghosszabbítani. Kijelentette, hogy ezzel viszont nem a diákok utazási kedvét akarják jelenleg erősíteni. Több száz kérdést kaptak szerkesztőségektől Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondása szerint, ezért a kérdésekre csoportosítva válaszoltak.
Müller Cecília közölte, hogy nincs gócpont az országban, mindenhol egyenletesen eloszlik a betegek száma.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy továbbra sem terveznek kijárási tilalmat, nincs olyan gócpont, aminek a lezárásáról intézkednie kellene. Müller Cecília megerősítette, hogy igaz a szegedi rektor fertőzöttségéről szóló hír. Hozzátette, hogy nincs kivétel, a vírus nem válogat. Az esettel kapcsolatban több mint 120 mintát vettek. Lakatos Tibor szerint nem anyagi okai vannak annak, hogy az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésének beszerzése akadozik. Azt szerinte a készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák. A hatósági árképzés lehetséges korlátozásáról Lakatos Tibor azt mondta, hogy folyamatosan informálódnak az árképzési körülményekről, miután bizonyos eszközök és élelmiszerek ára jóval nagyobb megterhelést jelent. Hozzátette, hogy nem az operatív törzs felelőssége a hatósági árképzésről dönteni, az a gazdasági akciócsoport feladata. - Nincs olyan honfitársunk, aki külföldön veszélyben lenne – jelentette ki Lakatos Tibor, hozzáfűzve, hogy vannak külföldön magyarok, akik felvették a konzuli szolgálattal a kapcsolatot. Müller Cecília a külföldről repülővel hazatérőknek azt javasolta, hogy vegyék igénybe a tömegközlekedést, inkább menjen ki értük családtagjuk autóval a repülőtérre, utána pedig vonuljanak két hétre házi karanténba. A tisztifőorvos bejelentette, hogy akik találkoztak a fertőzött marokkói miniszterrel, azoknak - Pintér Sándor belügyminisztert is beleértve - a második tesztjük is negatív lett. Müller Cecília azt javasolta a kismamáknak, hogy a kisbabákat inkább ne vigyék most ki az utcára, helyette ha van, erkélyen levegőzzenek, vagy szellőztessenek gyakrabban. Arról ugyanis egyelőre nincs információ, hogy a vírus milyen hatással van a kisgyermekekre. Már él a nemzeti adományvonal, amelyen keresztül a közös védekezést lehet támogatni.    131 az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel egy nap alatt (103-ról) 28-cal nőtt a betegek száma. A vírusnak már hat halálos áldozata van az országban. A sajtóiroda vasárnap reggeli adatai szerint karanténban jelenleg 115 ember van, és 4443 mintavétel történt.