Életbevágó kérdések, amelyekre még mindig nincs válasz

Publikálás dátuma
2020.03.22. 19:32

Fotó: Jani Martin / Népszava
Nem szerencsés, ha az a látszat alakul ki, hogy a kormány azokat a koronavírus-haláleseteket erősíti meg hivatalosan, amelyek valamilyen, a kormányzattól független forrásból előzőleg a nyilvánosság tudomására juthattak.
A Népszava csütörtökön információt kapott arról, hogy az egyik budapesti kórházban szerdán két idős, operált beteg meghalt, és kimutatták náluk a koronavírust. Lapunk megkereste az érintett intézményt, ahol az alábbi „tájékoztatást” kaptuk: „Kérjük, kérdéseit a központi kommunikációs felületeken szíveskedjen feltenni az Operatív Törzsnek. Intézményünk nem jogosult koronavírusos esettekkel kapcsolatos kommunikációra.” A Népszava munkatársa így az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján is föltette az ügyre vonatkozó kérdését, amire azt válaszolták: „Arról az egy koronavírusos betegről van tudomásunk, akit korábban már említettünk”. Pénteken délelőtt a kormány hivatalos tájékoztató oldalán megjelent két új idős hazai koronavírus-fertőzött haláláról szóló hír. Itt érdemes megjegyezni: az első igazolt hazai halálesetről a közvélemény úgy szerzett tudomást, hogy a 18. kerületi polgármester március 15-én posztolta a tragikus hírt a Facebookon, majd ezt az információt erősítette meg a koronavirus.gov.hu két órával később. Lapunk minden nap újra elküldte a kérdést az Operatív Törzsnek azzal kapcsolatban, hogy mely kórházhoz köthető a pénteken bejelentett két új haláleset. Szeretnénk ugyanis tisztázni, hogy ugyanazokról lehet-e szó, akiknek a haláláról csütörtök délelőtt értesültünk (de a hír közlésével azóta is várjuk a kormány érdemi válaszait). Mint ahogy március eleje óta naponta újra föltesszük azt a kérdést is, hogy a Szent Imre kórházban február 29-én megműtött, majd néhány napra rá tüdőgyulladásban elhunyt beteget – akinek a gyermeke bizonyítottan koronavírus-fertőzést kapott, sőt információink szerint időközben el is hunyt a betegségben - tesztelték-e a vírusra, és ha igen, mi lett a teszt eredménye (az esetet elsőként a 444.hu írta meg). Választ mindeddig nem kaptunk, pedig perdöntő lenne abban a tekintetben, hogy ki volt az első magyarországi fertőzött – természetesen az egyértelmű nemleges választ is megfelelő megoldásnak tekintenénk. Nem szerencsés ugyanis, ha az a látszat alakul ki, hogy a kormány azokat a koronavírus-haláleseteket erősíti meg hivatalosan, amelyek valamilyen, a kormányzattól független forrásból előzőleg a nyilvánosság tudomására juthattak. A Népszava igyekszik felelősen eljárni a járványra vonatkozó hírek közlésével, de ehhez a kormányzati szervek korrekt tájékoztató munkájára is szükség lenne. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.22. 20:00

Egyenesen Orbántól kér segítséget egy fogorvos, hogy biztosítsa a munkájukhoz nélkülözhetetlen védőmaszkokat

Publikálás dátuma
2020.03.22. 18:34

Fotó: Amaury BLIN / AFP/Hans Lucas
Azért, hogy a fogorvosok és asszisztensek továbbra is a lakosság gyógyítását szolgálhassák.
Orbán Viktorhoz írt levelet Iványi József fogorvos, aki arra kérte a miniszterelnököt, hogy biztosítsa  a fogászati alapellátásban dolgozó fogorvosok és az asszisztensek részére az FFP2 – FFP3 típusú maszkot.  A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben azt írta, hogy „a koronavírus járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet okán, a fogászati ellátáshoz a Koronavírus eljárásrend, a Fogászati Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzések megelőzése Módszertani Levele és az NNK 2020.03.14-én kelt ajánlása szerint szükséges, hogy az egészségügyi személyzet a gyanús és megbetegedett esetek ellátása során legalább FFP2 - FFP3 szűrőosztályú maszkot használjon”.
„Szükséges ez amiatt, hogy az orvosok és az asszisztensek egészségének megóvása által a munkaképességük a lakosság gyógyításának szolgálatában maradhasson”

- tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az FFP2 - FFP3 szűrőosztályú maszk viselése az infekció megelőzése miatt is elengedhetetlen feltétele a jelenlegi helyzetben végzett fogorvosi sürgősségi betegellátásnak. Ezért arra kérte a kormányfőt, hogy folyamatosan biztosítsa a védőeszközt a fogászati alapellátás számára.
Szerző
Frissítve: 2020.03.22. 18:50

Ön nyert? Mutatjuk a hatos lottó eheti nyerőszámait

Publikálás dátuma
2020.03.22. 17:16

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 10 (tíz) 12 (tizenkettő) 19 (tizenkilenc) 23 (huszonhárom) 33 (harminchárom) Nyeremények: Az 1 db 6 találatos szelvényre 212 985 175; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 3650; a 3 találatos szelvényekre 1300 forintot fizetnek.
Szerző