Előfizetés

Baltával, vasvillával és betontömbbel támadt az encsi rendőrökre négy férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 21:36

Fotó: police.hu
Egyikük azt is állította, hogy koronavírusos, amikor a rendőrök elő akarták őt állítani.
A Debreceni Járásbíróság csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt távmeghallgatás útján 2020. március 22-én négy férfinak egy hónapra elrendelte a letartóztatását - derül ki a bíróság honlapjáról. A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. március 19-én 17 óra 15 perc körül az Encsi Rendőrkapitányság két rendőre megjelent egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, mivel onnan bejelentés érkezett arról, hogy egy fiatal férfi késsel másokra támadt. A helyszínre érkező járőrök az adatgyűjtést követően megjelentek a 21 éves fiatal férfi házánál, hogy elszámoltassák, azonban a bejáratnál lévő helyiek azt mondták, hogy a fiú ittas és agresszív, ezért bevitték és lefektették aludni. A házból ekkor kijött a gyanúsított, aki szidalmazni és fenyegetni kezdte a rendőröket és felszólította őket, hogy távozzanak, a személyazonosságának igazolását megtagadta. Az udvaron lévők közül az egyik gyanúsított kijelentette, hogy a rendőrök senkit nem fognak elvinni. Az egyenruhások felszólították a gyanúsítottat, hogy ne akadályozza az intézkedést, aminek ő nem tett eleget, ehelyett megragadta az egyik rendőr karját és megpróbálta eltolni a 21 éves fiútól.
  • A rendőrök könnygázt alkalmaztak vele szemben, ami miatt egy másik férfi ágvágóval a kezében számon kérte az egyenruhásokat, akik megerősítő erőt kértek a helyszínre, annak kiérkezéséig pedig az utcán várakoztak.
  • Két gyanúsított folyamatosan szidalmazta a rendőröket, egyikük magához vett egy vasvillát is, amivel a rendőrök irányába szaladt, azt azonban a jelenlévők kicsavarták a kezéből.
  • Egy másik gyanúsított baltát vett a kezébe és azzal futott a rendőrök irányába, azonban a családtagok azt is elvették tőle,
  • majd egyikük felvett egy betontömböt a földről és azt a rendőrök irányába dobta.
A bíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy a négy gyanúsított megszökne, elrejtőzne, továbbá hárman büntetett előéletűek. Egyikük büntetlen előéletű, azonban más szándékos bűncselekmény miatt büntetőeljárás folyik ellene. A nyomozási bíró szerint azért is indokolt mind a négy gyanúsított esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása, mivel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a kihallgatandó tanúkat, családtagokat megfélemlítenék, jogellenesen befolyásolnák, továbbá megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el. Az intézkedésnél a 25 éves gyanúsított a rendőröknek azt állította, hogy koronavírussal fertőződött. Elmondása szerint ezzel az volt a célja, hogy elkerülje az előállítást. A bíróság a letartóztatásról szóló végzésében rámutatott, hogy a gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy a kormány 2020. március 11-én az ország területére vészhelyzetet hirdetett ki. Ezen helyzetben különösen fontos, hogy az állampolgárok a hatóságok, így különösen a rendőrség utasításait fegyelmezetten tartsák be, annak tegyenek eleget. A végzés ellen a gyanúsítottak és a jelen lévő védők fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges. (Az Index nyomán.)

Egy férfit fellökött, egy gyalogost pedig elütött és durván összevert a bagodi fiatal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 17:16

Fotó: police.hu
A rendőrök már otthonában várták, mire hazaért.
Egy személyt meglökött, egy másikat biciklivel elütött és megvert egy férfi Bagodban - írja a police.hu. A nyomozás adatai alapján a 24 éves zalaegerszegi férfi 2020. március 21-én 14 órakor Bagodban, egy buszmegállóban szóváltást követően meglökött egy férfit, aki nekiesett a buszváró ablakának. Az ablak kitörött, de a férfi nem sérült meg.
Ezután a garázda biciklire szállt, és egy közeli gyalogúton haladva nekihajtott egy gyalogosnak, akivel korábban nézeteltérése volt. Az ütközés miatt a járókelő a földre esett, ekkor a magáról megfeledkezett férfi többször megrúgta és megütötte az arcán. A bántalmazás következtében a megvert férfi nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, arccsontja és sarokcsontja is eltörött. 
A megyeszékhelyi rendőrök rövid időn belül azonosították a garázdát, akit 25 perccel a bejelentést követően már lakásán vártak, amikor hazaért.

A támadót elfogták, majd előállítottak a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki garázdaság vétség és más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a férfi a cselekmények elkövetését elismerte.

Kisiklott egy tehervonat Püspökladánynál (fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 16:10

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A baleset körülményeit és okát vizsgálják.
Vasárnap 9:50-kor Püspökladány állomáson, a rendező pályaudvari vágányról Biharkeresztes felé kihaladó tehervonat mozdonya és az első öt kocsija kisiklott - közölte a MÁV közösségi oldalán. Az állomás első, második és harmadik vágányán közlekedhetnek a vonatok. A baleset körülményeit és okát vizsgálják, a műszaki mentést a vasúti balesetelhárító szakemberek elkezdték a katasztrófavédelem bevonásával.