Előfizetés

Megnégyszerezheti a tüdő- és szívátültetéseket egy újraélesztő gép

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.23. 15:01

Fotó: CIOT / AFP/BSIP
Az első összeomlott keringésű szervbe oxigént juttató úttörő műtéti eljárással transzplantált brit fiatalember már krikettezik, kerékpározik és az esküvőjére készül.
A cambridge-i Royali Papworth Kórházban kifejlesztett készülék oxigént juttat a vérbe mindkét szervben egy világon elsőként alkalmazott eljárással. A gép ezzel képes életre kelteni az összeomlott szerveket a keringés leállása után. Ahogy Pedro Catarino, a kórház sebésze fogalmazott: "feltölti az elemeket" – számolt be a BBC hírportálja.
"Ez egy újraélesztés, és miután feltöltöttük a szív energiatartalékait, megtörténhet az átültetés" – magyarázta az orvos, aki szerint legalább kétszer, de lehet, hogy négyszer annyi szív- és tüdőátültetést lehet elvégezni az eljárásnak köszönhetően, ugyanis ezzel sokkal több szerv válik alkalmassá a donációra. Catarino hozzáfűzte: nagyon nagy szükség volt erre az áttörésre, mivel naponta halnak meg olyan betegek, akik az átültetésre várnak.
A legtöbb átültetésre alkalmas szerv olyan emberektől származik, akiknél agyhalál következett be. Az orvosok egy ideig utána is képesek életben tartani a szívüket, amíg át nem lehet ültetni. Aaron Green, a kórház páciense már egy olyan ember szervét kapta, akinek leállt a keringése, és nem működtek a szervei. Az agyhalál bekövetkezte után még négy órán át alkalmasak az ember szervei az átültetésre. A keringés leállása után azonban csupán 30 perce van az orvosoknak arra, hogy géppel élesszék fel a szerveket – mondta Catarino.
A kórház öt éve végez olyan szívátültetést, amikor összeomlott keringésű szervet transzplantálnak. Tavaly nyáron végeztek először olyan szív- és tüdőátültetést, amihez az új gépet használták. Jelenleg a 25 éves Green az egyetlen ember a világon, aki egy olyan donortól kapott szívet és tüdőt, akinek a szíve már leállt. "Amikor magamhoz tértem a műtét után, az első pillantásom a kezemre esett és láttam, hogy már nem kék. Hihetetlen, milyen gyorsan beindult a szív és a tüdő működése" – idézte fel. Green két hónappal a transzplantáció után elhagyhatta a kórházat, azóta már krikettezik és kerékpározik is. Újra munkába állt, és szeptemberre tervezi az esküvőjét a menyasszonyával – írta a brit közszolgálati hírportál. 

Koronavírus-kutatást indított a Szegedi Tudományegyetem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 12:29
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy rövid kérdőív kitöltésével segíteni is lehet a tudósok munkáját.
Arról gyűjtenek adatokat a Szegedi Tudományegyetem kutatói, hogy mennyire fékezték a COVID-19-járvány terjedését az eddigi állami intézkedések – vette észre a Qubit. A tudósok munkáját az itt található kérdőív kitöltésével lehet segíteni. 
A kérdések többek között arra keresik a választ, hogy a kitöltőnek mennyire kiterjedt a kapcsolati hálója, milyen korcsoportú emberekkel érintkezik a leggyakrabban hétköznapokon és hétvégéken. Azt is szeretnék felmérni a kutatók, hogy a válaszadó a napi tevékenysége során mennyire igyekezett otthon maradni, illetve ha ez nem sikerült, hová és milyen célból ment el a lakásából.
„A MASZK - Magyar Adatszolgáltató Kérdőív célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessünk, amely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus (COVID-19) terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására” – olvasható a teszt leírásában, hozzátéve, a rövid, 5-10 percet igénylő kérdőív kitöltése anonim és kizárólag a járvány megfékezését, kontroll alatt tartását segíti.   

Jelnyelven is elérhető a koronavírus-tájékoztató

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:28

Fotó: TKK MTA
Lefordította az Országos Mentőszolgálat tájékoztatóját az MTA oktatási kutatócsoportja.
Az Országos Mentőszolgálat jelnyelvi koronavírus-tájékoztatója, amelyet az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport készített el, itt érhető el.
A csoport a napokban elérhetővé tett egy, a távoktatás segítő weboldalt, amely azoknak segít, akik az online oktatásban magyar jel- és cigány nyelvet használnak – derült ki az MTA közleményéből.