Segélyszállítmányt indított a földrengés sújtotta Horvátországba a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:43

Fotó: Mónus Márton / MTI
A Zágráb közelében vasárnap történt, 5,6-os erősségű földmozgást egy 5,1-es utórengés követte.
Kétszáz tábori ágyból és 200 matracból álló segélyszállítmányt indított a földrengés sújtotta Horvátországba hétfőn Budapestről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mukics Dániel, az OKF szóvivője emlékeztetett arra, hogy vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A Zágráb közelében történt földmozgást egy 5,1-es utórengés követte, amelyet még Magyarországon is lehetett érezni. Ebben a helyzetben Horvátország az Európai Unió Veszélyhelyzeti Reagálási és Koordinációs Központján keresztül nemzetközi segítséget kért, amelyre Magyarország azonnal reagált. Ezt követően indították útjára a 3,3 millió forint értékű segélyszállítmányt – ismertette. A szállítmányt kísérő személyzet a koronavírus-járványra tekintettel védőöltözetet visel majd – közölte a szóvivő.
Szerző

Orbán Viktor is részt vesz az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján

Publikálás dátuma
2020.03.23. 09:37
Pintér és Kásler Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs ülése után
Fotó: Jani Martin / Népszava
A tájékoztató 11 órakor kezdődik.
Hétfőn is sajtótájékoztatót tart a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. A tájékoztató ezúttal 11 órakor kezdődik, és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz rajta. A kormány járványügyi oldalán megjelent hétfő reggeli közlés szerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), és újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el. A közlemény emlékeztetett rá, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Szerző
Frissítve: 2020.03.23. 11:49

Felfüggesztik a felújítást az M1-es autópályán

Publikálás dátuma
2020.03.23. 09:35

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az eddig elvégzett beavatkozásokat még befejezik, hétfőn és kedden visszabontják a kiépített terelést, utána viszont az országhatár és Budapest között mindkét irányban korlátozás nélkül lehet közlekedni.
Megszűnik a felújítás miatt érvényben lévő korlátozás az M1-es autópályán, mert április 15-ig felfüggesztik a helyreállítási munkákat a zavartalan áruszállítás és a koronavírus-járvány miatt kijelölt nemzetközi tranzitfolyosó biztosításáért – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy az eddig elvégzett beavatkozásokat még befejezik, hétfőn és kedden visszabontják a kiépített terelést, utána viszont az országhatár és Budapest között mindkét irányban korlátozás nélkül lehet közlekedni. A terelés visszabontása azonban csak időszakos korlátozások mellett valósítható meg biztonságosan, ezért a Magyar Közút az arra közlekedők türelmét és megértését kéri. Az április 15-ig tartó felfüggesztés esetleges hosszabbításról vagy eltörléséről és a munkálatok további ütemezéséről folyamatosan tájékoztatnak majd – írták. A közlemény szerint 2018-ban mintegy 15 kilométeren újult meg az M1-es autópálya, 2019-ben pedig összesen 71 kilométernyi szakaszon indult el helyreállítási munka.
Szerző