Ahogy minden vírus, az új koronavírus is kifejezetten szereti azokat a területeket, ahol pangás, gyulladás, oxigénhiány van, ezeken a területeken sokkal gyorsabban osztódik Ezért a nagy dózisú C- és D-vitaminon, az olyan immunerősítőkön, mint a macskakarom, homoktövis, echinacea és vírusgátlókon - L-lysine, macskakarom, szárzeller, propolisz, illóolajak: citromfű és oregánó - túl minden olyan terápia segíthet megelőzni a fertőzést, ami javítja az oxigenizációt. Ilyen például a zöldturmix, a benne lévő klorofill miatt, a ganoderma lucidum, a szerves germánium tartalma miatt, a safe lézer nevű orrkezelés, a mágnesterápia, a keringés javítása, a mozgás és a friss levegő is. Fontos, hogy igyunk sok vizet, tartsuk folyamatosan nedvesen a nyálkahártyákat – mondta Csomai Zita belgyógyász, természetgyógyász a Népszavának.
A vírusok és a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek külön-külön, de együtt is csökkentik a szervezet védekezőképességét biztosító fehérvérsejteket. Ha vírusfertőzés esetén ilyen szereket szedünk, bár tűnhet úgy, használnak, mert jobban leszünk: lemegy a láz, de a vírussal nem nem tud megküzdeni az immunrendszer, így a betegség elhúzódóvá, súlyosabbá válik. Ezért célszerűbb inkább természetes szerekkel – levendula illóolajjal, speciális masszázzsal vagy hűtőfürdővel - csökkenteni a lázat, hogy az immunrendszer is dolgozhasson. Ha azonban a beteg elesett, vagy akkor, ha kisgyereknél, idős embernél a lázat hányás, hasmenés is kíséri, kötelező csillapítani a lázat – figyelmeztetett a szakember.
Ételekkel, fűszerekkel a vírusok ellen
Rengeteg olyan étel és fűszer van, amelyek erősítik az immunrendszert vagy gátolják a vírusok szaporodását. Ilyen a shitakee gomba, amelyről azt tartják, a hosszú élet elixírje. Erősíti az immunrendszert, klinikai kutatásokkal igazolták, hogy már 30 nap után mérhető az immunrendszer aktivitásának a növekedése, a járvány tetőzéséig még van idő, érdemes elkezdeni enni – jegyezte meg Csomai Zita. Shitakee gombát vehetünk friss vagy szárított formában, de őrleményként is, amelyet ételek ízesítésére is használhatunk, ilyenkor a főzés utolsó 10 percében tegyük az edénybe.
Az utóbbi időben egyre népszerűbb zeller és a szárzeller gátolja a vírusok szaporodását. A szárzeller leve igazi bomba a kórokozók ellen, elkészíthetjük belőle például a fent említett zöldturmixot, divatos nevén smoothie-t. A zeller élő vizet tartalmaz, a benne lévő sók segítségével rendbe teszi a szervezet víztereit, gátolja a száraz területek kialakulását, ahol a vírusok könnyen szaporodnának.
A gyömbér köztudottan gátolja a vírusok szaporodását és erősíti az immunrendszert, ételekbe főzve vagy teának elkészítve is nagyon hatásos. A vörös- és lilahagyma, valamint a már a pestis idején is alkalmazott fokhagyma, nyersen, illetve ételekbe főzve is pusztítja a kórokozókat.
Fűszerekkel is érdemes kísérletezgetni – ajánlja a szakember. Erős vírus- és baktériumgátló hatással rendelkezik a kurkuma, amelynek szép sárga színe fel is dobja az ételeket. A fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű és az oregánó is erős vírus- és baktériumgátló hatású. Az illóolaj tartalmuk gyorsan elillan, így ezeket is a főzés végén adjuk az ételhez.
Mit ne fogyasszunk?
A cukrot célszerű kerülni, mert nagyon terheli a mellékvesét, pedig annak egészsége a vírusok elleni védelem egyik alappillére, ha meggyengül, az immunrendszer sem tud megfelelően működni. És ez fordítva is igaz: a vírusok is gyengítik a mellékvesét. A szakember nem ajánlja a tej és tejtermékek fogyasztását sem, mert erős gyulladásképzők, terhelik az immunrendszert és remek táptalajt képeznek a vírusoknak. Ne fogyasszunk sok tojást sem, mert a legtöbb vírus gyorsan szaporodik rajta. Csökkentsük a gluténtartalmú ételek fogyasztását is, mert ezek is gyulladáskeltők és terhelik a mellékvesét, az immunrendszert – hangsúlyozta Csomai Zita.