Előfizetés

Alkotmánybíróvá választották a GVH elnökét

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:36

Fotó: Népszava
Juhász Miklós Balsai István helyét foglalhatja el a testületben.
Az Országgyűlés kedden alkotmánybíróvá választotta Juhász Miklós jogászt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét, aki a közelmúltban elhunyt Balsai István volt igazságügyi miniszter helyét foglalhatja el a tizenöt tagú testületben. A képviselők 134 igen szavazattal, 22 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett döntöttek az új alkotmánybíró személyéről szóló titkos szavazáson. 
Juhász Miklós április 15-étől tölti be a posztot.

Juhász Miklós hétfői igazságügyi bizottsági meghallgatásán elmondta, jogi diplomájának megszerzése után az 1980-as évek első felében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon volt bíró, ahol megtanulta, hogy csak a törvényeknek és a saját lelkiismeretének alárendelve végzi munkáját. A rendszerváltás időszakában képviselt vállalatokat és önkormányzatot is. Megismerte a közigazgatás logikáját, a közpénzekkel gazdálkodást, már tíz éve pedig a GVH elnöke, és ez a munkakör is inspirálta jogi gondolkodását. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta, álláspontja szerint a digitális világ túlzottan felforgatta a magánszférát, amelyet ezért nagyobb védelemben kellene részesíteni, csakúgy, mint a közösségeket. A GVH is több döntésében foglalkozott ezzel a problémával, például a személyes adatok olyan jellegű felhasználásával, amelyről a fogyasztókat nem tájékoztatták. Juhász Miklós - a GVH honlapján olvasható életrajza szerint - 1976-ban szerzett jogi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1976-1985 között a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott fogalmazóként, majd bíróként. 1983-tól 1984 végéig megbízott elnökhelyettese volt a XVIII-XIX. kerületi bíróságnak. 1985-től négy éven át egy magyar-nyugatnémet vegyes vállalat jogtanácsosaként tevékenykedett, később a vállalat vezérigazgató-helyettese lett. 1990-től a Budapesti 1. sz. Ügyvédi Iroda ügyvédje, 1997-től társaival, majd 2001-től saját néven ügyvédi irodát működtetett.
Juhász Miklós
Fotó: Népszava

Ellenzék: Bízunk a magyar emberekben, Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:26

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az ellenzéki képviselők közös közleményükben azt írták, hogy még ilyen válságos időkben sem adhatnak korlátlan felhatalmazást a regnáló rezsimnek.
Bízunk a magyar emberekben, Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek - jelentették ki az ellenzéki pártok szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményükben. Miután kedden a parlamentben a kormánypárti politikusok a „felelőtlen ellenzéket” ostorozták, DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Liberálisok, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők közös állásfoglalást adtak ki.       Ebben azt írták, hogy a járvány valóban közös ellenségünk, „megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk”. Úgy vélik, ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami meg megmaradt belőle.
„Mi, ellenzéki pártok együttesen azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben a kormány alkalmatlannak bizonyult időben felismerni a veszélyt és kezelni azt. Azt látjuk, hogy továbbra se partnerként kezeli a magyar polgárokat és képviselőit, hanem a rezsimben legyőzendő politikai ellenfelet lát. Mi nem így gondolkodunk”

- jegyezték meg.

Úgy vélik, hogy közösen kell cselekedni, tervezni, és dönteni is, de ezt tagadták meg tőlük és milliónyi magyar honfitársuktól. 
„Közös értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy a valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat”

- jelentették ki.

Hozzátették, hogy ezért nem engedték, hogy átgázoljanak a parlamenten, végső soron pedig Magyarországon. Hétfőn nem volt meg a négyötödös parlamenti többség ahhoz a kivételes eljáráshoz, amely révén a kormány a határozatlan időre szóló felhatalmazást megkapta volna. Az ellenzék nemmel szavazott a javaslatra. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ugyanis csak 15 napig érvényes, ezért most a parlamentnek meg kellene újabb felhatalmazást adnia. Az Orbán-kormány azonban nem engedett abból, hogy határozatlan időre kapjon felhatalmazást, miközben az ellenzéki pártok akár 90 napra is megszavazták volna azt.

Több helyen is tízcentis hó esett

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:23

Fotó: Varga György / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az előrejelzés szerint délen még szerdán is havazhat.
A Dél-Dunántúlon több helyen is mértek tíz centiméter körüli hóvastagságot kedden - írta a Facebook-oldalára az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Autó a behavazott Mecsekben, Pécs közelében 2020. március 24-én
Fotó: Sóki Tamás / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A kedd délelőtt közzétett bejegyzésben az állt: a Tolna megyei Váralján 17 centiméteres a hóréteg. Baranya megyében, Pogányban 14 centiméteres a hó. A Tolna megyei Hőgyészen, a Somogy megyei Tabon és a Baranya megyei Somogyhatvanban egyaránt 10 centiméteres, a Tolna megyei Szakályon pedig 8 centis a hóréteg. Több településen esett többcentinyi hó, és a meteorológiai szolgálat adatai szerint az országban másutt is van - egyebek között Budapest egyes részein - foltokban hó.
Az előrejelzés szerint kedden délen előfordulhat további gyenge havazás, havas eső. Szerdán a délnyugati, déli országrészben, körülbelül a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre többfelé várható csapadék; kezdetben általában havazás, majd - főleg a Dunától keletre - havas eső, eső is. Csütörtökön a Dunántúlon még több helyen lehet gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, de ott is fokozatosan megszűnik.