Előfizetés

Ellenzék: Bízunk a magyar emberekben, Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:26

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az ellenzéki képviselők közös közleményükben azt írták, hogy még ilyen válságos időkben sem adhatnak korlátlan felhatalmazást a regnáló rezsimnek.
Bízunk a magyar emberekben, Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek - jelentették ki az ellenzéki pártok szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményükben. Miután kedden a parlamentben a kormánypárti politikusok a „felelőtlen ellenzéket” ostorozták, DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Liberálisok, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők közös állásfoglalást adtak ki.       Ebben azt írták, hogy a járvány valóban közös ellenségünk, „megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk”. Úgy vélik, ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami meg megmaradt belőle.
„Mi, ellenzéki pártok együttesen azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben a kormány alkalmatlannak bizonyult időben felismerni a veszélyt és kezelni azt. Azt látjuk, hogy továbbra se partnerként kezeli a magyar polgárokat és képviselőit, hanem a rezsimben legyőzendő politikai ellenfelet lát. Mi nem így gondolkodunk”

- jegyezték meg.

Úgy vélik, hogy közösen kell cselekedni, tervezni, és dönteni is, de ezt tagadták meg tőlük és milliónyi magyar honfitársuktól. 
„Közös értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy a valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat”

- jelentették ki.

Hozzátették, hogy ezért nem engedték, hogy átgázoljanak a parlamenten, végső soron pedig Magyarországon. Hétfőn nem volt meg a négyötödös parlamenti többség ahhoz a kivételes eljáráshoz, amely révén a kormány a határozatlan időre szóló felhatalmazást megkapta volna. Az ellenzék nemmel szavazott a javaslatra. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ugyanis csak 15 napig érvényes, ezért most a parlamentnek meg kellene újabb felhatalmazást adnia. Az Orbán-kormány azonban nem engedett abból, hogy határozatlan időre kapjon felhatalmazást, miközben az ellenzéki pártok akár 90 napra is megszavazták volna azt.

Több helyen is tízcentis hó esett

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:23

Fotó: Varga György / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az előrejelzés szerint délen még szerdán is havazhat.
A Dél-Dunántúlon több helyen is mértek tíz centiméter körüli hóvastagságot kedden - írta a Facebook-oldalára az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Autó a behavazott Mecsekben, Pécs közelében 2020. március 24-én
Fotó: Sóki Tamás / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A kedd délelőtt közzétett bejegyzésben az állt: a Tolna megyei Váralján 17 centiméteres a hóréteg. Baranya megyében, Pogányban 14 centiméteres a hó. A Tolna megyei Hőgyészen, a Somogy megyei Tabon és a Baranya megyei Somogyhatvanban egyaránt 10 centiméteres, a Tolna megyei Szakályon pedig 8 centis a hóréteg. Több településen esett többcentinyi hó, és a meteorológiai szolgálat adatai szerint az országban másutt is van - egyebek között Budapest egyes részein - foltokban hó.
Az előrejelzés szerint kedden délen előfordulhat további gyenge havazás, havas eső. Szerdán a délnyugati, déli országrészben, körülbelül a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre többfelé várható csapadék; kezdetben általában havazás, majd - főleg a Dunától keletre - havas eső, eső is. Csütörtökön a Dunántúlon még több helyen lehet gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, de ott is fokozatosan megszűnik.

Változnak a kedvezményes BKK-bérletekre vonatkozó szabályok

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:15
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Átmeneti intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt a Budapesti Közlekedési Központ: az álláskeresők egy igazolással többször is kérhetik az ingyenes havi bérletet, valamint a nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell meghosszabbítani.
A BKK kedden közleményben tudatta, hogy az álláskeresők a februári vagy márciusi keltezésű, illetve a kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiállított hatósági bizonyítványokkal az átmeneti időszak végéig kiválhatják a bérletüket. Az intézkedés visszavonása a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon várható. Azoknak, akik kidobták az előző havi igazolásukat vagy új álláskeresők, az első alkalommal még kérniük kell a hatósági bizonyítványt, de aztán erre az egy igazolásra kapják a bérletüket – írták. Az álláskeresők bérletét kilenc bérletpénztárban lehet kiváltani: a Batthyány téren, az Örs vezér terén (egy a metró-, egy a HÉV-végállomásnál), a Puskás Ferenc Stadionnál, a Blaha Lujza téren, a Corvin-negyednél, Újpest-központnál, a Nyugati pályaudvarnál, a Nagyvárad téren. A BKK közölte azt is, hogy azokat a nyugdíjas- vagy kisgyerekes-bérletigazolványokat, amelyeknek az érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, nem kell meghosszabbítani, hanem továbbra is felhasználhatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. Az átmeneti intézkedés részeként a március 13. után pótdíjazott utasok esetében az utólagos személyes bérletbemutatás öt munkanapos határidejét csak az ügyfélközpontok újranyitásától kell számolni, míg az utólagos helyszíni pótdíjbefizetés a pótdíjazástól számított két munkanap helyett 15 munkanapon belül átutalással lehetséges – olvasható a közleményben.