Előfizetés

Átlépte a 400 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma - világméretű imára hív a pápa

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 19:40
A La Paz kórház Madridban
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Már alig maradt ország bolygónkon, ahonnan ne jelentettek volna megbetegedéseket.
Spanyolországban továbbra is rendkívül drámai a helyzet, az országban naponta már többen fertőződnek meg a vírussal, mit Itáliában, s a halálozások napi száma is megközelíti az olasz adatot. Egyetlen nap alatt 514-en vesztették életüket a járvány következtében, ezzel 2800-ra nőtt a halottak száma, a megbetegedéseké pedig 40 ezer, illetve kedden újabb 6500 fertőzésről számoltak be. A Twitteren olyan spanyol kórházban készült felvételek bukkantak fel, amilyeneket másfél hónapja a kínai Vuhanból láthattunk: nincs elég ágy, a földön fekszenek megbetegedettek, a háttérből köhögés zaja hallatszik. A fertőzés gócpontja Madrid és Katalónia. Az országban nagyon aggódnak az idősekért. Margarita Robles védelmi miniszter elmondta, a kényszerűségből magukra hagyott idősek magányosan halnak meg otthonukban. Olaszországban az emberek ki vannak éhezve a jó hírekre. Kezdetben „balkonbulikkal” próbáltak úrrá lenni a helyzeten, de mostanra már ettől is a kedvük. 60 millió olasz került vesztegzár alá. Ugyanakkor reményt ad, hogy már sorban harmadik nap folyamatosan csökkent a megbetegedések száma, kedden 3612 új fertőzésről számoltak be. A halálos áldozatok száma azonban továbbra is igen magas: 743-an vesztették életüket egyetlen nap alatt. Félő, a járvány megfékezhetetlenné válik, ha olyan országokban is elterjed, ahol az egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Indiában Narendra Modi miniszterelnök helyi idő szerint kedd éjféltől három hétre elrendelte az 1,3 milliárd lakosú ország teljes leállását. Az országban eddig valamivel több mint 550 megbetegedést regisztráltak, s 10 személy vesztette életét, de kevés tesztet végeztek. Több indiai állam már az elmúlt napokban szigorú intézkedéseket vezetett be. Kedden a rendőrség a koronavírusra hivatkozva oszlatott fel a muzulmánokat diszkrimináló állampolgársági törvény elleni tüntetést. Szerda délben világméretű imádságot tervez Ferenc pápa. Twitter-oldalán arra kérte az embereket (nem csak a katolikusokat, hanem mindenkit), fohászkodjanak a „Magasságos Mindenható Istenhez” a járvány megfékezéséért. Kezdeményezésének részleteiről már múlt vasárnap is beszélt, az Úrangyala imádság során. „Kérek tehát mindenkit, hogy egyrészt mindennap többször is imádkozza el a miatyánkot, március 25-én, szerdán délben viszont közösen, mindnyájan együtt imádkozzuk.” – mondta akkor. A mai nap a katolikus egyházban Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. A pápa pénteken rendkívüli Urbi et orbi áldást oszt. Greta Thunberg svéd klímaaktivista az Instagramon arról számolt be, igen nagy valószínűség szerint őt is megfertőzte a koronavírus. A svéd fővárosba, Stockholmba való két héttel ezelőtti visszatérése óta önkéntes karanténban van, s azokat a szimptómákat tapasztalta magán, amiket a koronavírus idézhet elő.

Pozsony nem ad piroslapot

Pozsony nem akarja követni Magyarország példáját, s Szlovákiában nem kívánnak piros lapot feltüntetni a katanténra kötelezett személyek ingatlanjának bejáratán. Igor Matovic szlovák miniszterelnök ezzel kapcsolatban sajtóértekezletén kijelentette: „Tudják, az az időszak, amikor sárga csillagot kellett hordaniuk az embereknek már rég elmúlt. Nem hiszem, hogy ennek a pánikkeltésnek, vagy figyelemkeltésnek különösebb haszna lenne” – idézte a pozsonyi Új Szó a kormányfőt. A pozsonyi kabinet egy sor intézkedést hozott, amellyel a koronavírus terjedésének lelassítását reméli. A legjelentősebb változások egyike értelmében a délelőtti órákban csak a 65 évesnél idősebb személyeknek engedélyezik a bevásárlást, s elrendelték, hogy vasárnaponként minden üzlet maradjon zárva. Hétfőtől minden üzletbe, gyógyszertárba, kórházba való belépés előtt megmérik az emberek testhőmérsékletét. A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében mindenkinek el kell takarnia az arcát, aki kimegy az utcára. Igor Matovic miniszterelnök kabinetjét múlt hét szombatján iktatták be.

Kilenc repülőt, több száz tonna védőfelszerelést várnak Szijjártóék Kínából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 19:29
A 2020. március 24-én Budapestre érkező védőfelszerelés-készlet. A kormány még kilenc ilyen szállítmányt vár Kínából
Fotó: Béres Márton / Népszava
A külügyminiszter szerint most kiderült, ki az igazi barát és hogy miért volt szükség a keleti nyitásra.
Magyarország elsőként segített Kínának a járvány kitörésekor, most pedig csak a héten 9 repülőgép több száz tonnányi védekezéshez szükséges felszerelést hoz Magyarországra Kínából. Ennyit a Keleti Nyitás szükségességéről és megalapozottságáról.” - írta Facebook-oldalán a külügyminiszter, aki Szijjártó Péter egy videót is közzétett, melyen Tuan Csie-lung kínai nagykövettel tárgyal.
Tuan-Csie-lung a két nép közötti barátságról beszélt, Szijjártó pedig köszönetet mondott, amiért „a Kínai Népköztársaság hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudjon védekezni a koronavírussal szemben.” A ferihegyi reptérre eddig két nagyobb kínai védőfelszerelés-szállítmány érkezett meg; az első, több tízezer védőruhát és maszkot tartalmazó rakományt egy Wizz Air-gép hozta, kedden pedig egy hárommillió szájmaszkot és 86 lélegeztető gépet szállító kínai repülő landolt a nemzetközi repülőtéren. 

Titok, hogy mennyiért hozott védőruhákat Magyarországra a Wizz Air

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 18:09
Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A honvédségi Airbus-okra úgy látszik, máshol volt szükség, a kormány inkább piaci cégnek fizetett a fuvarért.
Közel tizenegy tonnányi rakományt, több tízezer védőruhát és maszkot hozott az a Wizz Air-gép, ami először szállított le Kínában gyártott védőfelszereléseket Magyarországnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízására. Az  utánpótlásra valóban égető szüksége volt a koronavírus-járvánnyal küzdő egészségügynek, ám az a rendkívüli körülmények között is furcsának tűnt, hogy miért a Wizz Air végzi ezt a munkát, hozza hat ország érintésével, 9000 kilométeren át a rakományt – 
mikor a Magyar Honvédség 2018-ban két, erre a célra tökéletesen alkalmas Airbus-szállítógépet vett,

becslések szerint mintegy 20 milliárd forintért

A kormány kopogtatott a Wizz Airnél

Az ügy kapcsán levelet küldtünk minden érintettnek. Kíváncsiak voltunk, hogy kinek az ötlete volt a Wizz Air megbízása, magyarán ki tette meg az első lépést - mennyibe került a védőfelszerelések Magyarországra szállítása, és ami a legfontosabb, miért nem a Honvédség feladata volt ez. A megkeresettebbek közül a Wizz Air volt a legbeszédesebb:
"Az egészségügyi felszerelés szállításáról nemrég kezdődtek az egyeztetések, és mindkét fél rugalmassága és összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt sikeresen Magyarországra érkezzenek az egészségügyi felszerelések."
"Arról, hogy miért a Wizz Airt kérték fel ennek a fontos szállítmánynak a hazahozására, értelemszerűen a magyar kormányt kell megkérdezni"

 - írta március 23-án, órákon belül elküldött válaszában Laky Zoltán, a társaság PR-tanácsadója, ki azt is hangsúlyozta, ha további hasonló küldetéseket kapnak, annak is igyekeznek eleget tenni. Erre lesz is esély, hiszen Orbán Viktor nemrég tíz légi szállítmánnyi védőfelszerelés beszerzéséről beszélt (ebből már egy rakomány befutott, de azt kínai gép hozta). A Wizz Air azt ugyanakkor ismételt kérdésünkre sem árulta el, hogy mennyiért vállalták a munkát, az ár szerintük üzleti titoknak számít.

Hol voltak eközben az Airbusok?

Annyi tehát kiderült, hogy a kormány fordult a légi társasághoz. „Értelemszerűen” valóban nekik kellene elmondani, hogy miért döntöttek így, és mennyibe került mindez - de ezt cikkünk megjelenéséig nem tették meg. Az innovációs tárca sajtóosztályának hétfőn küldtünk levelet, de ismételt érdeklődésünkre sem reagáltak kedd délutánig. A Honvédelmi Minisztérium ugyan válaszolt, de szigorúan a konkrét kérdéseket megkerülve: „A Honvédelmi Minisztériumhoz érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk arról - mint az az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján is elhangzott - , hogy a Magyar Honvédség is részt vesz az új koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokban. Természetesen a megfelelő kapacitásokat és erőforrásokat ki fogjuk használni” -írták.
Így az sem derülhetett ki, hogy hol tartózkodott a két honvédségi Airbus március 20-23. között, míg a Wizz Air gépe a fél világot bejárva repült felénk – vagy hogy a Honvédség kapott-e egyáltalán megkeresést, felkérést Orbán Viktor stábjától a védőfelszerelések leszállítására. Nem kizárt persze, hogy a szállítógépek eközben éppen külföldön rekedt magyarokat mentettek, de ezen sem lenne mit titkolni. 

A katonai luxusgépet Szijjártó használta

Az elvileg szintén a honvédségi flottához tartozó Falcon FX-ek egyikéről már többet tudhatunk: a 13 milliárd forintért vásárolt, bárpulttal és kanapékkal is ellátott, 606-os katonai lajstromszámú"nemkormánygép" Szijjártó Péter külügyminisztert szállította az elmúlt hetekben. 
Szijjártó több, fertőzés sújtotta országban is megfordult a közelmúltban, ám a külügyminisztérium máig nem árulta el a Népszavának, milyen protokoll szerint fertőtlenítik a munkatársaik által használt honvédségi business jeteket, hogyan óvják meg a fertőzéstől a külügyminisztert és stábját. 
Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter Facebook-oldalán jelentette be: az eddigiek után még  kilenc szállítógépet, több száz tonnányi védőfelszerelést várnak a Kínai Népköztársaságtól, ami szerinte igazi barátnak bizonyult a bajban. "Ennyit a Keleti Nyitás szükségességéről és megalapozottságáról" - tette hozzá a külügyminiszter, aki a Tuan-Csie-lung kínai nagykövettel is tárgyalt. A nyilvánosságra hozott beszélgetés során nem került szóba, hogy a most védőfelszereléseivel a fél világot ellátó Kína maga is nagyban tehet a járvány világméretűvé válásáról: hiszen kezdetben heteken át cenzúrázta az eleinte Hupej tartományban és Vuhan városban tomboló járvánnyal kapcsolatos híreket és netes keresőszavakat , kényszerített hallgatásra orvosokat és újságírókat.