Előfizetés

Titok, hogy mennyiért hozott védőruhákat Magyarországra a Wizz Air

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 18:09
Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A honvédségi Airbus-okra úgy látszik, máshol volt szükség, a kormány inkább piaci cégnek fizetett a fuvarért.
Közel tizenegy tonnányi rakományt, több tízezer védőruhát és maszkot hozott az a Wizz Air-gép, ami először szállított le Kínában gyártott védőfelszereléseket Magyarországnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízására. Az  utánpótlásra valóban égető szüksége volt a koronavírus-járvánnyal küzdő egészségügynek, ám az a rendkívüli körülmények között is furcsának tűnt, hogy miért a Wizz Air végzi ezt a munkát, hozza hat ország érintésével, 9000 kilométeren át a rakományt – 
mikor a Magyar Honvédség 2018-ban két, erre a célra tökéletesen alkalmas Airbus-szállítógépet vett,

becslések szerint mintegy 20 milliárd forintért

A kormány kopogtatott a Wizz Airnél

Az ügy kapcsán levelet küldtünk minden érintettnek. Kíváncsiak voltunk, hogy kinek az ötlete volt a Wizz Air megbízása, magyarán ki tette meg az első lépést - mennyibe került a védőfelszerelések Magyarországra szállítása, és ami a legfontosabb, miért nem a Honvédség feladata volt ez. A megkeresettebbek közül a Wizz Air volt a legbeszédesebb:
"Az egészségügyi felszerelés szállításáról nemrég kezdődtek az egyeztetések, és mindkét fél rugalmassága és összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt sikeresen Magyarországra érkezzenek az egészségügyi felszerelések."
"Arról, hogy miért a Wizz Airt kérték fel ennek a fontos szállítmánynak a hazahozására, értelemszerűen a magyar kormányt kell megkérdezni"

 - írta március 23-án, órákon belül elküldött válaszában Laky Zoltán, a társaság PR-tanácsadója, ki azt is hangsúlyozta, ha további hasonló küldetéseket kapnak, annak is igyekeznek eleget tenni. Erre lesz is esély, hiszen Orbán Viktor nemrég tíz légi szállítmánnyi védőfelszerelés beszerzéséről beszélt (ebből már egy rakomány befutott, de azt kínai gép hozta). A Wizz Air azt ugyanakkor ismételt kérdésünkre sem árulta el, hogy mennyiért vállalták a munkát, az ár szerintük üzleti titoknak számít.

Hol voltak eközben az Airbusok?

Annyi tehát kiderült, hogy a kormány fordult a légi társasághoz. „Értelemszerűen” valóban nekik kellene elmondani, hogy miért döntöttek így, és mennyibe került mindez - de ezt cikkünk megjelenéséig nem tették meg. Az innovációs tárca sajtóosztályának hétfőn küldtünk levelet, de ismételt érdeklődésünkre sem reagáltak kedd délutánig. A Honvédelmi Minisztérium ugyan válaszolt, de szigorúan a konkrét kérdéseket megkerülve: „A Honvédelmi Minisztériumhoz érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk arról - mint az az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján is elhangzott - , hogy a Magyar Honvédség is részt vesz az új koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokban. Természetesen a megfelelő kapacitásokat és erőforrásokat ki fogjuk használni” -írták.
Így az sem derülhetett ki, hogy hol tartózkodott a két honvédségi Airbus március 20-23. között, míg a Wizz Air gépe a fél világot bejárva repült felénk – vagy hogy a Honvédség kapott-e egyáltalán megkeresést, felkérést Orbán Viktor stábjától a védőfelszerelések leszállítására. Nem kizárt persze, hogy a szállítógépek eközben éppen külföldön rekedt magyarokat mentettek, de ezen sem lenne mit titkolni. 

A katonai luxusgépet Szijjártó használta

Az elvileg szintén a honvédségi flottához tartozó Falcon FX-ek egyikéről már többet tudhatunk: a 13 milliárd forintért vásárolt, bárpulttal és kanapékkal is ellátott, 606-os katonai lajstromszámú"nemkormánygép" Szijjártó Péter külügyminisztert szállította az elmúlt hetekben. 
Szijjártó több, fertőzés sújtotta országban is megfordult a közelmúltban, ám a külügyminisztérium máig nem árulta el a Népszavának, milyen protokoll szerint fertőtlenítik a munkatársaik által használt honvédségi business jeteket, hogyan óvják meg a fertőzéstől a külügyminisztert és stábját. 
Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter Facebook-oldalán jelentette be: az eddigiek után még  kilenc szállítógépet, több száz tonnányi védőfelszerelést várnak a Kínai Népköztársaságtól, ami szerinte igazi barátnak bizonyult a bajban. "Ennyit a Keleti Nyitás szükségességéről és megalapozottságáról" - tette hozzá a külügyminiszter, aki a Tuan-Csie-lung kínai nagykövettel is tárgyalt. A nyilvánosságra hozott beszélgetés során nem került szóba, hogy a most védőfelszereléseivel a fél világot ellátó Kína maga is nagyban tehet a járvány világméretűvé válásáról: hiszen kezdetben heteken át cenzúrázta az eleinte Hupej tartományban és Vuhan városban tomboló járvánnyal kapcsolatos híreket és netes keresőszavakat , kényszerített hallgatásra orvosokat és újságírókat. 

Korlátlan felhatalmazás - Hollandia továbbra is támogatja a magyar jogállam folytatódó vizsgálatát

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.24. 17:08

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ha az új intézkedések új aggodalmakat keltenek, akkor természetesen foglalkoznunk kell velük — közölte Stef Blok holland külügyminiszter “virtuális” sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy az uniós tárcavezetők tárgyalni fognak-e egyes tagállamok, köztük Magyarország vitatható lépéseiről a kormányzat jogkörének túlzott növelésére.
Az Általános Ügyek Tanácsának nevezett miniszteri formáció tagjai kedd délután rövid videokonferenciát tartottak, amelyen a rendkívüli helyzetre való tekintettel csak egyetlen témáról, az uniós bővítésről tárgyaltak. Megállapodtak, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, bár az előbbi esetében csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. A megbeszélésen nem szerepelt vita a magyar és a lengyel jogállam helyzetéről az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében. Blok azonban újságírók kérdésére megerősítette, hogy Hollandia mindaddig támogatni fogja a folyamatot, amíg azt szükségesnek ítéli. A huszonhetek utoljára tavaly decemberben foglalkoztak a témával. A holland külügyminiszter közölte, hogy országa érdeklődéssel és szoros figyelemmel követi azokat az döntéseket — köztük a demokrácia működését érintő intézkedéseket — amelyeket az Európai Unió országai hoznak a koronavírus válság közepette. “Nehéz időket élünk, amelyekben Hollandia is kemény lépésekre szánta el magát. De meg kell találnunk a módját, hogy a demokrácia működőképes maradjon” — szögezte le. A németalföldi országban úgy határoztak, hogy a parlament hetente egyszer tart ülést, és azon kizárólag a koronavírussal kapcsolatos témákról tárgyalnak. Blok szerint sikerült megoldaniuk, hogy a kormány úgy kapjon felhatalmazást az összes szükséges feladat elvégzésére, hogy közben megmarad a parlament ellenőrző funkciója. “Remélem, hogy erre minden egyes EU országban találnak megoldást” — fűzte hozzá. 

"Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!" – ajánlja a tisztifőorvos hivatalos közösségi oldalán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:14

Fotó: Shutterstock - Népszava
Miközben a tünetmentes vírushordozók is átadhatják a betegséget, a tisztifőorvosi hivatal szerint elég, ha csak köhögők, tüsszögők hordanak védőmaszkot. Várjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszát.
Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! - ez a felhívás jelent meg kedden a Tisztifőorvos nevű Facebook-oldalon. A bejegyzés szerint csak akkor van szükség maszk viselésére, ha valaki lázas, köhög, folyik az orra – egy szóval tüneteket mutat – vagy ha az illető még gyógyulófélben van fertőző betegségéből.
Az üzenetre - ami egyébként napok óta jelen van már a neten, több város és kórház honlapján is elérhető – saját közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, aki nemes egyszerűséggel 
nemzeti fake news-nak titulálta a felhívást.

Szél idézte a Science magazinban publikált kutatást, melyben a Columbia Egyetem kutatói megállapították: Kínában a január 23-án elrendelt utazási korlátozások előtt csak a fertőzöttek 14 százalékát azonosították, 
a 86 százaléknyi azonosítatlan vírushordozó jelentős része pedig nem mutatott tüneteket, vagy csak igen enyhéket. Ez magában is hozzá járulhatott a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedéséhez.

A Népszava megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kommunikációs osztályuk vezetője, Niczky Emőke pedig megerősítette: nem fake news-ról van szó, ez a valóban tisztifőorvosi hivatal  felhívása.
Alább felsorolt kérdéseinkre Niczky írásban ígért választ. Ha az NNK reagál, frissítjük cikkünket.
  • Ha nem mutatok koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, attól még lehetek fertőző? Nyálam, bőröm a köhögés, tüsszentés, láz tünetei nélkül is átadhatja a fertőzést másnak? Úgy tudom, a vírushordozók jelentős részénél semmilyen tünettel nem jár a fertőzés.
  • Ha tünetek nélkül is feltételezem, hogy elkaphattam a vírust, miért ne hordjak védőfelszerelést?
  • Miért nem követi Magyarország is Szlovákia példáját, és rendel minden magyar állampolgár számára védőmaszkot?
  • Miért nem választják a tömeges vírustesztelés lehetőségét, ahogy ezt sok ország megtette már?  Úgy tudom, ez a csoportos fertőzések időszakában már teljesen indokolt lenne,
A szlovák Állami Tartalékalap igazgatója múlt vasárnap jelentette be, hogy 30 millió védőmaszkot szereznek be, így gyakorlatilag a teljes lakosságot el tudják látni. A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vučić  pedig kedden közölte, hogy átállnak a tömeges tesztelésre - írja a Guardian. Szerbiában egyébként 249 megerősített fertőzési esetet és három halálesetet tartanak nyilván. Magyarországon már kilencen vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében.