Előfizetés

Vadul spórolnak a védőmaszkokkal az onkológiai intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 20:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ambuláns és fekvőbeteg osztályokon sem hordhatnak folyamatosan maszkot az orvosok – az viselhet védőeszközt, aki köhögő, köpködő beteget lát el.
Hiába érkezett hétfő óta két repülőszállítmány is Kínából tele egészségügyi védőfelszereléssel, köztük sebészi és speciális (FFP2-3) maszkokkal, az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), amit nem alakítottak koronavírusos fertőzötteket ellátó hellyé a hatóságok, továbbra is keményen spórolnak ezekkel az eszközökkel – írja a 444.hu.   Erről tanúskodik egy, a hírportálhoz is eljutott körlevél, amiben az intézet főigazgatója, Polgár Csaba főorvos tájékoztatja az intézet dolgozóit a védőmaszkok helyes használatáról. A portál szerint amúgy több, a járványkezelés frontvonalából kimaradó kórházban is hasonló a helyzet, de konkrétan csak az országos intézetet említik.
Az OOI vezetése a lap információi szerint szigorú szabályokhoz köti mind az FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok, mind a sebészi maszkok használatát.
Ambuláns ellátásban, vagy a fekvőbeteg osztályokon például alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg.

Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús - fogalmaz a körlevél. Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetes (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Koronavírus-fertőzés gyanús esetben szükséges számukra FFP2-3 maszk viselése.
Az intézet műtőiben is szigorú maszkgazdálkodás működik. A műtétekkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és helyettesének van hozzáférése. Ők osztják ki minden reggel a maszkokat, amiket a dolgozóknak két műtét között tilos „ledobniuk”, és cserélni is csak akkor lehet, ha szennyezett, szakadt a maszk. Az ügyeletben elhasznált maszkokkal is tételesen el kell számolni, az intézmény területéről maszkokat kivinni pedig szigorúan tilos.
A főigazgatói utasítás kétféleképpen indokolja a korlátozásokat:
  • Szakértői ajánlások csak akkor javasolják a maszk viselését, ha valakinek a járvány idején mellkasi tünete van, vagy ha az egészségügyi dolgozó mellkasi tünetes beteget, koronavírus gyanús vagy fertőzött beteget lát el.
  • Az ezen kívüli használat „fölöslegesen csökkenti a készleteket”, amikre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.
A legutolsó hivatalos számok szerint  1,5 millió sebészi maszk, és  129 ezer speciális (FFP2-3) maszk van készleten Magyarországon, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be hétfőn. Az említett két kínai szállítmány tartalmazott még 82 ezer + 3 millió "orvosi maszkot”. Igaz, ezekről nem tudni, mennyi belőlük a vírus ellen gyengébb védelmet biztosító sebészi, és mennyi a speciális maszk. 

Átlépte a 400 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma - világméretű imára hív a pápa

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 19:40
A La Paz kórház Madridban
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Már alig maradt ország bolygónkon, ahonnan ne jelentettek volna megbetegedéseket.
Spanyolországban továbbra is rendkívül drámai a helyzet, az országban naponta már többen fertőződnek meg a vírussal, mit Itáliában, s a halálozások napi száma is megközelíti az olasz adatot. Egyetlen nap alatt 514-en vesztették életüket a járvány következtében, ezzel 2800-ra nőtt a halottak száma, a megbetegedéseké pedig 40 ezer, illetve kedden újabb 6500 fertőzésről számoltak be. A Twitteren olyan spanyol kórházban készült felvételek bukkantak fel, amilyeneket másfél hónapja a kínai Vuhanból láthattunk: nincs elég ágy, a földön fekszenek megbetegedettek, a háttérből köhögés zaja hallatszik. A fertőzés gócpontja Madrid és Katalónia. Az országban nagyon aggódnak az idősekért. Margarita Robles védelmi miniszter elmondta, a kényszerűségből magukra hagyott idősek magányosan halnak meg otthonukban. Olaszországban az emberek ki vannak éhezve a jó hírekre. Kezdetben „balkonbulikkal” próbáltak úrrá lenni a helyzeten, de mostanra már ettől is a kedvük. 60 millió olasz került vesztegzár alá. Ugyanakkor reményt ad, hogy már sorban harmadik nap folyamatosan csökkent a megbetegedések száma, kedden 3612 új fertőzésről számoltak be. A halálos áldozatok száma azonban továbbra is igen magas: 743-an vesztették életüket egyetlen nap alatt. Félő, a járvány megfékezhetetlenné válik, ha olyan országokban is elterjed, ahol az egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Indiában Narendra Modi miniszterelnök helyi idő szerint kedd éjféltől három hétre elrendelte az 1,3 milliárd lakosú ország teljes leállását. Az országban eddig valamivel több mint 550 megbetegedést regisztráltak, s 10 személy vesztette életét, de kevés tesztet végeztek. Több indiai állam már az elmúlt napokban szigorú intézkedéseket vezetett be. Kedden a rendőrség a koronavírusra hivatkozva oszlatott fel a muzulmánokat diszkrimináló állampolgársági törvény elleni tüntetést. Szerda délben világméretű imádságot tervez Ferenc pápa. Twitter-oldalán arra kérte az embereket (nem csak a katolikusokat, hanem mindenkit), fohászkodjanak a „Magasságos Mindenható Istenhez” a járvány megfékezéséért. Kezdeményezésének részleteiről már múlt vasárnap is beszélt, az Úrangyala imádság során. „Kérek tehát mindenkit, hogy egyrészt mindennap többször is imádkozza el a miatyánkot, március 25-én, szerdán délben viszont közösen, mindnyájan együtt imádkozzuk.” – mondta akkor. A mai nap a katolikus egyházban Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. A pápa pénteken rendkívüli Urbi et orbi áldást oszt. Greta Thunberg svéd klímaaktivista az Instagramon arról számolt be, igen nagy valószínűség szerint őt is megfertőzte a koronavírus. A svéd fővárosba, Stockholmba való két héttel ezelőtti visszatérése óta önkéntes karanténban van, s azokat a szimptómákat tapasztalta magán, amiket a koronavírus idézhet elő.

Pozsony nem ad piroslapot

Pozsony nem akarja követni Magyarország példáját, s Szlovákiában nem kívánnak piros lapot feltüntetni a katanténra kötelezett személyek ingatlanjának bejáratán. Igor Matovic szlovák miniszterelnök ezzel kapcsolatban sajtóértekezletén kijelentette: „Tudják, az az időszak, amikor sárga csillagot kellett hordaniuk az embereknek már rég elmúlt. Nem hiszem, hogy ennek a pánikkeltésnek, vagy figyelemkeltésnek különösebb haszna lenne” – idézte a pozsonyi Új Szó a kormányfőt. A pozsonyi kabinet egy sor intézkedést hozott, amellyel a koronavírus terjedésének lelassítását reméli. A legjelentősebb változások egyike értelmében a délelőtti órákban csak a 65 évesnél idősebb személyeknek engedélyezik a bevásárlást, s elrendelték, hogy vasárnaponként minden üzlet maradjon zárva. Hétfőtől minden üzletbe, gyógyszertárba, kórházba való belépés előtt megmérik az emberek testhőmérsékletét. A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében mindenkinek el kell takarnia az arcát, aki kimegy az utcára. Igor Matovic miniszterelnök kabinetjét múlt hét szombatján iktatták be.

Kilenc repülőt, több száz tonna védőfelszerelést várnak Szijjártóék Kínából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 19:29
A 2020. március 24-én Budapestre érkező védőfelszerelés-készlet. A kormány még kilenc ilyen szállítmányt vár Kínából
Fotó: Béres Márton / Népszava
A külügyminiszter szerint most kiderült, ki az igazi barát és hogy miért volt szükség a keleti nyitásra.
Magyarország elsőként segített Kínának a járvány kitörésekor, most pedig csak a héten 9 repülőgép több száz tonnányi védekezéshez szükséges felszerelést hoz Magyarországra Kínából. Ennyit a Keleti Nyitás szükségességéről és megalapozottságáról.” - írta Facebook-oldalán a külügyminiszter, aki Szijjártó Péter egy videót is közzétett, melyen Tuan Csie-lung kínai nagykövettel tárgyal.
Tuan-Csie-lung a két nép közötti barátságról beszélt, Szijjártó pedig köszönetet mondott, amiért „a Kínai Népköztársaság hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudjon védekezni a koronavírussal szemben.” A ferihegyi reptérre eddig két nagyobb kínai védőfelszerelés-szállítmány érkezett meg; az első, több tízezer védőruhát és maszkot tartalmazó rakományt egy Wizz Air-gép hozta, kedden pedig egy hárommillió szájmaszkot és 86 lélegeztető gépet szállító kínai repülő landolt a nemzetközi repülőtéren.