Előfizetés

Harmadannyian merészkedünk ki az utcára, mint a járvány előtt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.26. 12:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A magyar lakosság komolyan vette a kérést, és otthon maradt, sokan viszont szabadulnak a karanténból – derült ki az operatív törzs beszámolójából.
Az elmúlt 24 órában nem történt új, a koronavírussal összefüggő haláleset Magyarországon – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller hangsúlyozta, köszöni az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, hiszen már nem csak a Dél-pesti Centrum kórházban, de a vidéken kijelölt kórházakban is egyre több a koronavírusos eset. Sokan jönnek be a kórházba később igazolt fertőzéssel, de sok a magát betegnek gondoló, magán a vírus tüneteit – köhögés, láz, torokfájás, izomgyengeség – észlelő személy is. Nekik azt üzente Müller Cecília, hogy  
aki betegnek hiszi magát, az kórházlátogatás helyett maradjon otthon, és kövesse a hivatalos protokollt: hívja fel háziorvosát, aki egy járványügyi szakember segítségével eldönti komoly-e az eset – majd mentőt küld a címre.

A tisztifőorvos szerint a háziorvos értesítése oldhatja az egyéni szorongást is, nem kell otthon kétségek között ülnünk – és ami ennél fontosabb, az otthonmaradással csökkenthetjük a személyes kontaktokat is, ha később tényleg betegnek bizonyulunk.
A sajtótájékoztatón Müller némileg változtatott azon a Facebookon reklámozott hivatalos állásponton is, hogy ne viseljen maszkot, aki nem beteg. Szerinte nagy a káosz a sajtóval ezzel kapcsolatban, ám egészségügyi maszkokra 
  • elsősorban a frontvonalban dolgozó ápolóknak, orvosoknak,
  • az igazolt fertőzötteknek van szüksége,
  • és azoknak, akik otthon ápolnak betegeket.
Akinek biztonságérzetet ad a kereskedelemben megvásárolható maszkok viselése, az hordjon ilyet, de ezt is ésszel kell: ne nyúlkáljunk folyton arcunkhoz a védőmaszkot igazgatva, mert ezzel magunkat fertőzzük. A maszk nem nyújt teljes védelmet, viselésük pedig a biztonság hamis illúzióját nyújtja, ami káros is lehet – vélte a tisztifőorvos. Ha pedig levennénk, akkor előbb a kesztyűtől szabaduljunk meg, és csak aztán a maszktól, dobjuk ki, és csak utána mossunk kezet – mondta Müller, aki az egyéni védőtáv és a kézmosás fontosságára is figyelmeztetett. Hozzátette, a sebészi maszk megfelelő védelem azoknak az ápolóknak, akik nem kerülnek szorosabb kapcsolatba fertőzöttekkel.
Müller továbbra sem akart konkrétabb választ adni a területi elosztást firtató újságírói kérdésere: a felvetésre, hogy hol vannak itthon fertőzési gócpontok, azt mondta, a sűrűbben lakott területeken több is a fertőzött. A tényleges fertőzöttek számáról – mint fogalmazott – csak irodalmi adatok vannak, és utóbbiak száma a többszöröse az igazoltakénak.
A felvetésre, hogy a kórházak és az egészségügy járványüzemmódja sok akkut beteg állapotromlását okozhatja, Müller Cecília azt mondta, az akkut eseteket továbbra is ellátják az egészségügyi intézmények.
Lakatos Tibor rendőrezredes bejelentése szerint eddig több mint 4400, külföldről visszatérő magyar állampolgár került hatósági házi karanténba, egyre többen hagyhatják el viszont otthonukat, hiszen fokozatosan lejár a két hetes karanténidőszak. Idáig 177 esetben tettek feljelentést, és 28 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a karanténszabályok megszegése miatt. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az állampolgárok is képesek voltak az önkorlátozásra, változtattak életmódjukon – mondta Lakatos. Újságírói kérdésre elárulta:
a közutak, közterületek forgalma 70 százalékkal esett vissza a járvány előtti időszakhoz képest.

Az ezredes szerint az is tervszerű, hogy honvédelmi egységek jelennek meg a Tesco-üzletekben; így tudnak segíteni, ha fennakadás van az áruszállításban, ott vannak mindenütt, ahol létfontosságú üzem működik. Arról is kérdezték, hogy a fitnesztermek miért maradhatnak nyitva délután háromig; a felvetés logikus, hiszen edzés közben az emberek közel kerülnek egymáshoz, de Lakatos szerint ezen a területen nincs szükség korlátozásra. 

„Macarénáztak” a mentők, hogy megköszönjék az otthon maradást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 11:41

Fotó: Shutterstock
Élőben is közvetítették, ahogy a Macarena című számra táncolnak, majd eléneklik a Piramis együttes Szállj fel magasra! című számát.
Tánccal és énekkel köszönte meg az Országos Mentőszolgálat a sok biztatást, és azt, hogy egyre többen otthon maradva vigyáznak másokra. A rögtönzött előadást, amelynek során Los del Río Macarena című számára táncoltak, majd elénekelték a Piramis együttes Szállj fel magasra! című dalát, élőben is közvetítették a mentők Facebook-oldalán. „Köszönjük, hogy otthon maradsz értünk. A mentőszolgálat irodai dolgozói a legszebb Piramis-dallal köszönik meg, hogy otthonról segítitek az életmentők munkáját!” – írták az utólag és alább is megnézhető felvételhez.

Alig van utas a BKV járatain – Április 1-jétől jön az új menetrend

B. M.
Publikálás dátuma
2020.03.26. 10:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Tapasztalataik szerint 80-90 százalékkal visszaesett a közösségi közlekedés forgalma: egy-egy járművön általánosan 4-6-an, vagy még kevesebben utaznak.
Az április 1-től érvényes új menetrendet a BKK azt követően lépteti életbe, hogy a járványveszély és az ahhoz kapcsolódóan elrendelt kormányzati intézkedések, az iskolák bezárása, a fővárosi cégek jelentős részénél elrendelt otthoni munkavégzés miatt 80-90 százalékkal visszaesett a közösségi közlekedés forgalma: egy-egy járművön általánosan 4-6-an, vagy még kevesebben utaznak – közölte a BKK. Az új menetrend bevezetésével a BKK továbbra is biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság – ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is a járvány terjedésének megakadályozására. Az április 1-től, szerdától életbe lépő menetrend alkalmazásával csúcsidőben az M2-es, az M3-as és az M4-es metró, az 1-es villamos, a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd. Az új menetrenddel kapcsolatos további tudnivalók:
  • A közösségi közlekedési járatok a szombati menetrendjük szerint indulnak, amely a csúcsidei járatsűrűséget a tanszüneti menetrendhez képest további 25-30 százalékkal mérsékeli.
  • A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon. Gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E, a rákoskeresztúri nyomvonalon a 97E busz, a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat, a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, valamint közlekedik a Füredi úti lakótelep felé a 80-as mellett a 81-es trolibusz is.
  • Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.
  • Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.
  • Biztonságuk érdekében, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.
  • A Liszt Ferenc repülőtér forgalma csaknem teljesen leállt, már csak néhány repülőjárat indul, illetve érkezik. Ezzel párhuzamosan a reptéri buszjárat kihasználtsága is indulásonként 0-2 főre csökkent. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ezért ideiglenesen szüneteltetjük, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.
„Kollégáim a rendkívüli helyzetben kiemelt erővel, folyamatosan figyelik az utasszámot az egész városban, hiszen ez alapján tudunk felelősen döntést hozni. A továbbiakban ugyanígy figyeljük a közösségi közlekedés kihasználtságát, és ha szükséges, további kapacitásnövelő intézkedéseket alkalmazunk, hogy továbbra is biztonságos közlekedési szolgáltatást nyújthassunk” – mondta el a döntés hátteréről Varga Ivett. A BKK vezérigazgatója hozzátette: „Az új menetrend is biztosítja, hogy a járványveszély idején az utastársak megfelelő távolságot tarthassanak egymástól. Akit ennek ellenére mindez aggaszt, annak érdemes megfontolnia, hogy ha teheti, egyes rövidebb útszakaszon gyalogoljon, vagy egyéb mikromobilitási eszközt vegyen igénybe. Jó választás például a 100 forintos havidíjért használható MOL Bubi közbringarendszer, hiszen a biciklizés az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul a jelenlegi, passzívabb időszakban”. Hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

Jelentősen csökkent az éjszakai járatok kihasználtsága is. Ezért a március 27-ről 28-ra, péntekről szombatra virradó éjjeltől egyes, a belvárosi szakaszok sűrűbb lefedettségét biztosító indulások kiiktatásával változik az éjszakai járatok menetrendje Budapesten. Az éjszakai járatok új menetrendje szerint Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok. A külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az M2-es és az M4-es metró utolsó szerelvényei pénteken és szombaton is a munkanapi menetrendhez hasonlóan, fél 12 körül indulnak. Egyébként érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy szombatról vasárnap éjjel térünk át a nyári időszámításra.