Összegyűlt a Fidesz kizárásának megtárgyalásához szükséges aláírás az Európai Néppártban

Publikálás dátuma
2020.04.02. 16:31

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
“A párt statútumának 9. cikkelyével összhangban felszólítunk a Fidesz kizárására az Európai Néppártból”. Donald Tusk pártelnöknek írott levelében 11 ország 13 tagpártjának vezetője kezdeményezi a Fidesz eltávolítását a kereszténydemokrata pártcsaládból.
Összegyűlt a Fidesz kizárásának megtárgyalásához szükséges aláírás az Európai Néppártban (EPP): 11 ország 13 konzervatív, kereszténydemokrata pártjának vezetője írta alá a Fidesz eltávolítását követelő hivatalos levelet, amelyet csütörtökön küldtek el Donald Tusk pártelnöknek. A téma megvitatásához legkevesebb öt ország hét pártjának a támogatása szükséges. Az aláírók mélységes aggodalmuknak adnak hangot a legfrissebb magyarországi fejlemények, különösen a magyar parlamentben elfogadott felhatalmazási törvény miatt. Véleményük szerint ez a liberális demokrácia alapértékeinek és az európai értékeknek a nyílt megsértése. “Attól tartunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra fogja felhasználni frissen szerzett hatalmát, hogy még jobban kiterjessze a kormányzati ellenőrzést a civil szféra fölött” — írják. A pártelnökök leszögezik: a Fideszt felfüggesztették az EPP-ben a jogállam elveinek tiszteletben nem tartása miatt. “A legutóbbi fejlemények megerősítették meggyőződésünket, hogy a Fidesz jelenlegi politikájával nem élvezheti a teljes jogú tagságot a pártban” — hangsúlyozzák. A levélírók támogatják az Európai Bizottságot, amely alapos vizsgálatot ígért a felhatalmazási törvényről és egyben felszólítják a tagállamokat, hogy határozottan foglalkozzanak a magyarországi helyzettel. A levelet két belga, egy cseh, egy dán, egy finn, egy görög, egy litván, egy luxemburgi, egy holland, egy norvég, egy szlovák és két svéd konzervatív, illetve kereszténydemokrata párt elnöke írta alá.
Frissítve: 2020.04.02. 16:39

Nem lesz hosszabb a tanév

Publikálás dátuma
2020.04.02. 15:28

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyomozás indítását kezdeményezte a közösségi médiában terjedő hír miatt.
Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.
A minisztérium közleményében rögzítette, nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek.

A tárca tájékoztatása szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a veszélyhelyzetre való tekintettel úgy határozott, hogy a minősítéssel és a tanfelügyelettel kapcsolatos, folyamatban lévő eljárásokat a 2020/2021-es tanévre halasztják, az Oktatási Hivatal valamennyi érintett pedagógust közvetlenül értesíti majd az átütemezésről.
A halasztás érinti a gyakornokok májusban esedékes minősítését is, amelyre ugyancsak ősszel kerül sor, így semmiféle joghátrányuk nem keletkezik.

- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden pedagógusnak köszöni az elmúlt hetek áldozatkész munkáját, amely a tantermen kívüli, digitális munkarendre való sikeres átállást lehetővé tette - olvasható a közleményben.
Szerző

Mégsem koronavírusos az érdi idősotthon lakója az újabb teszt szerint

Publikálás dátuma
2020.04.02. 14:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összesen négy tesztet végeztek el rajta, ebből három negatív lett.
Újabb tesztnek vetették alá az érdi Szent József Idősek Otthona érintett lakóját, és az nem mutatott ki koronavírus-fertőzést az idős férfi szervezetében – írja a 24.hu az intézményvezető tájékoztatása alapján. A Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő, 90 fős intézményben pénteken rendelte el a járási tiszti főorvos a lakók járványügyi elkülönítését. Az otthon egy idős lakója ugyanis kórházba került, és a vizsgálatok előtt elvégzett koronavírusteszt pozitív eredményt mutatott.
- Az idős férfin összesen négy tesztet végeztek, amiből három negatív lett

– mondta az intézmény vezetője.

Kövér Mária közölte, az újabb eredményt követően beszélt a járási tiszti főorvossal. A járványügyi intézkedést feloldották, de óvatosságból az eredeti, április 6-i határidőig az intézmény kapuján kint hagyják a vörös figyelmeztető matricát.
Szerző