Előfizetés

Karácsony Gergely szerint az ingyenes parkolás miatt főként olyanok ültek autóba, akik eddig otthon maradtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.06. 21:06

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala / Facebook
A főpolgármester a forgalmi adatok alapján állítja, hogy a miniszterelnök bejelentésének másnapján érdemben nőtt a közúti forgalom az elmúlt hetekhez képest.
Tegnap még nem reagáltam arra, hogy a miniszterelnök statáriálisan elrendelte a közterületi ingyenes parkolást az országban. Meg akartam várni, mi lesz ebből. Hát, hamar kiderült, hogy az „olcsó népszerűség” néha sokba kerül - jegyezte meg Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Orbán Viktor kormányfő vasárnap jelentette be, hogy hétfőtől az egész országban ingyenes a közterületi parkolás azért, hogy mindenki inkább a saját autóját használja a tömegközlekedés helyett. Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a könnyítés nem engedély arra, hogy mindenki cél nélkül üljön kocsiba. Kiss Róbert alezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos is hangsúlyozta, hogy a jó idő a napokban egyre több embert csalt az utcára, így sorozatosan szegték meg a korlátozásokat.
„Az operatív törzs, igen a kormányzati operatív törzs tájékoztatóján hangzott el, hogy sajnos sok lett az autó Budapesten. Jó reggelt kívánok! A tisztifőorvos lényegében arra kérte a budapestieket, ne vegyék komolyan a miniszterelnök bejelentését, ne éljenek vele, mert az fokozza a járványveszélyt”

- állapította meg Karácsony Gergely bejegyzésében.

A főpolgármester azt írta, hogy  a polgármesterek azért nem támogatták a teljeskörű ingyenes parkolást, mert ahogy a Belváros fideszes polgármestere nyilatkozta a minap: „nem tehetnek olyan szakmai javaslatot, ami veszélyezteti a kerületben élők lakóhelyüknél történő parkolását, valamint nagyobb forgalmat, látogatottságot mozdít elő, ami elősegítheti a koronavírus terjedését, tehát ellentmond az operatív törzs azon állásfoglalásának, ami a lakhely elhagyásának korlátozására és a lehető legkevesebb mozgásra hívja fel a figyelmet”. Hangsúlyozta hogy a belvárosban körülbelül kétszer annyi autó van, mint parkolóhely. Megjegyezte, hogy a közúti közlekedés forgalmi adatai alapján a miniszterelnök bejelentésének másnapján a közösségi közlekedés kihasználtsága nem csökkent, viszont az elmúlt hetekhez képest érdemben nőtt a közúti forgalom.    Közölte, hogy már ma elkezdtek új biciklisávokat festeni a városban, mert a kerékpáros közlekedés nem jár tumultussal, vagyis a járvány terjedésével sem, és óvja a levegő minőségét is. Az orvosok és ápolók részére már ingyenessé tették a parkolást Budapesten, de ahol ez indokolt, a kórházak környékén kijelölnek számukra parkolóhelyeket is.
„Én azt tartom dolgomnak, hogy óvjam a budapestieket a fertőzésveszélytől, ezért egyetértek a tisztifőorvossal: a miniszterelnök rendeletével csak indokolt esetben, nagyon óvatosan, megfontoltan éljenek. És ha ezt a megfontoltságot kérjük a budapestiektől, nem kérünk mást a miniszterelnöktől sem”

- zárta posztját a főpolgármester.

Válságkezelő alapjövedelemmel segíti a rászorulókat az I. kerület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.06. 20:55

Fotó: Facebok
Több pontos intézkedési csomaggal segíti a helyieket a Budavári Önkormányzat a koronavírus-járvány alatt.
V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere bejelentette, hogy a Budavári Önkormányzat válságkezelő csomagot állított össze a koronavírus-járvány miatt. A polgármester közölte, hogy célzott támogatást adnak a Népjóléti Közalapítványnak, válságkezelő alapjövedelem céljára. 
„Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintra egészítjük ki a rászorulók (gyermeküket egyedül nevelők, munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, munkájukat a járvány miatt elveszítők, egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, minimálnyugdíjasok, illetve azok gyermekesek akiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget) jövedelmét az elkövetkező 3 hónapban”

- közölte V. Naszályi Márta.

Az intézkedések részeként továbbá egy darab ingyenes mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak minden háztartásnak. Ezt az önkormányzattól kell kérni. Az önkormányzati lakások és üzletek bérlőinek 3 hónapos fizetési moratóriumot biztosítanak. A már bezárt üzlethelyiségektől jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel, a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul. Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti. Emellett megemelik 15 ezer forintra a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

Fővárosi mentőcsomag: utcáról lakásba költöztetnek hajléktalanokat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.06. 19:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lakásokba költöztetné át a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Gyáli úti átmeneti szállásán élő, mentorálást nem igénylő, de saját otthonnal nem rendelkező lakóit a fővárosi önkormányzat.
Az érintettek a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, a Hungária körút és a Kőbányai út sarkán álló öt emeletes, összesen 187 lakásos épületbe költözhetnek. A házban 93 lakás áll üresen, amelyből 71 van olyan állapotban, hogy rövid idő alatt alkalmassá tehető hajléktalan emberek fogadására. A jelenlegi járványügyi helyzetben kulcskérdés a gyakran rossz általános egészségügyi állapotban lévő hajléktalanokról való gondoskodás – szögezte le Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztésben.
- A gyakorta felsőlégúti betegségben szenvedő betegek között a koronavírus tünetei nehezebb észlehetők, illetve az intézményekre jellemző zsúfoltság miatt a fertőzöttek száma kiemelkedően gyorsan megsokszorozódhat. Így fontos a az ellátó rendszer szétterítése – fogalmazott a Népszavának Kiss Ambrus gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A Kőbányai úti épületben jelenleg is élnek hajléktalanok egy unió által támogatott program keretében, illetve a lakások egy része szociális bérlakásként működik. Első körben a Gyáli útról költöztetik át a szociális munkások segítségét nem igénylő lakókat, míg a helyükre szorosabb gondoskodásra szorulók kerülhetnek. A 71 lakásból 28 komfortos, 43 félkomfortos, csaknem a fele egy, másik fele másfél, míg egy darab két és félszobás. A kis lakásokba átlagosan két hajléktalant helyeznek el. A lakások kétharmadát beköltözhetővé kell tenni, de Kiss Ambrus szerint a javítási munkák szerény költségből elvégezhetőek. A BMSZKI haszonbérletbe kapja a főváros tulajdonában lévő ingatlanokat 2021. április végéig. Ha a kormány által kihirdetett vészhelyzet azután is fennállna, akkor meghosszabbítják a bérletet.