Előfizetés

A szentendrei polgármester elrendelte a belváros részleges lezárását a húsvéti ünnepekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.08. 12:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Továbbá arra kérik mindazokat, akik hétvégente szívesen választják úti céljuknak Szentendrét, hogy a helyzet normalizálódásáig, tehát előreláthatóan hetekig, semmiképpen ne látogassanak el városba.
Fülöp Zsolt szentendrei polgármester április 6-án, hétfőn, a Helyi Operatív Törzs ülését követően felkérte az önkormányzat hivatalát, hogy készítse elő a hatályos önkormányzati rendeletek módosítását, és alkosson meg egy intézkedési tervet. Ez a terv lehetővé teszi, hogy már április 10-től, azaz nagypéntektől húsvét végéig Szentendre belvárosa legyen lezárva a vendégforgalom, illetve a nem szentendreiek gépjárműforgalma elől – közölte a szentendrei önkormányzat, a hírt a 24.hu vette észre. Az április 7-i, keddi ülésen az előkészített intézkedési javaslatot megtárgyalták, és Fülöp Zsolt polgármester – tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre – elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepekre. Továbbá döntés született arról is, hogy a „Maradj otthon!” üzenetével összhangban arra kérik mindazokat, akik hétvégente szívesen választják úti céljuknak Szentendrét, hogy a helyzet normalizálódásáig, tehát előreláthatóan hetekig, semmiképpen ne látogassanak el városunkba. A vonatkozó intézkedés részleteit hamarosan közzéteszik.
A 24.hu kiemeli: hétvégén Velencét ellepték a kirándulók, a polgármester szerint ezért van szükség a szigorításra. Gerhard Ákos bejelentette, hogy a parkolókat hétvégékre és ünnepnapokra lezárják, a vasútnál lesz csak nyitva a parkoló azoknak, akik munkába mennek, a Spar előtt pedig egy órán át lehet majd parkolni.    Rigácson és a népszokásai miatt kedvelt Hollókőn is távol tartanák a húsvéti ünnepek alatt az idegeneket. Tihany önkormányzata úgy döntött, április 7-től ideiglenesen lezárja a belvárosi parkolóhelyeket. Erről itt írtunk bővebben.

Kijárási korlátozás: eddig 15 millió forint bírságot szabott ki a rendőrség

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:20
Rendőrök beszélgetnek pihenő kerékpárosokkal Kaposváron a Deseda-tó partján
Fotó: Varga György / MTI
A kijárási korlátozás életbe lépte óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak fegyelmezetlen állampolgárokat – tudta meg lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól.
A rendőrség közlése szerint eddig összesen 701 embert bírságoltak meg a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megadott 15,6 millió forintos összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos bírságot szabtak ki. Azt ugyanakkor a rendőrség nem közölte, hogy mi volt a legnagyobb bírság. Ezt azért lenne érdekes tudni, mert a kijárási korlátozásról szóló rendelet meglehetősen tág határokat szab a bírság kiszabására: 5 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet a büntetés összege. Arra a kérdésünkre, hogy szabtak-e ki maximális bírságot, a rendőrség azt válaszolta: „A maximális bírságösszegekre a göngyölített nyilvántartásuk nem terjed ki”. Nem közölte a hatóság azt sem, hogy pontosan mikor él figyelmeztetéssel, és mikor bírságol. A kijárási korlátozás megsértőinek a többsége ugyanis megússza intéssel, mint az az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, eddig 3587 figyelmeztetést adtak a rendőrök, azaz csak minden ötödik szabálytalankodónak kell fizetnie a fegyelmezetlenségért. A kijárási korlátozást szabályozó kormányrendelet csak annyit ír le, hogy március 28. és április 11. között mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, miközben sok kivételt állapít meg. Alapos indoknak minősül többek között a munkavégzés, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatás, egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint „szabadidős célú gyaloglás” is. Ez utóbbi kapcsán jegyzi meg a jogszabály, hogy az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy „ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.” Ugyanakkor az operatív törzs sajtótájékoztatóján is elhangzott: a rendőrség úgy látja, hogy a főváros több pontján – Gellérthegyen, Margit-szigeten – feltűnően sokan voltak a tilalom ellenére.

A kijárási korlátozások szigorítása is szóba kerül a kormányülésen

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:20

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Több megyei jogú város polgármestere a kijárási korlátozások szigorítására tett javaslatot legalább a húsvét idejére – mondta el a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere, Szita Károly.
Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke is részt vett a kormányülés kezdetén. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez is mutatja, hogy a kormány partnerként kezeli az önkormányzatokat. – Továbbra is hónapokról kell beszélnünk az előttünk álló nehéz időszakot tekintve – mondta Gulyás Gergely, aki abban bízik, az eddig jó együttműködés fennmarad a kormány és a helyhatóságok között. A cél továbbra is a járvány terjedésének lassítása amennyire csak lehet, és az idősek megóvása. A kormány és a polgármesterek közötti kapcsolat állandó, Gulyás Gergely szerint örömteli, hogy most nincsenek politikai viták közöttük. Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is mindent megtesznek, ami tőlük telik. A következő hetekben különösen fontos a jó információáramlás a kormány és az önkormányzatok között, „ma ennek a feltételei jelentősen javultak”. Ezután bejelentette, hogy a ma meglévő korlátozó intézkedéseket fent kell tartani még nagyjából egy hónapig, ebben a főváros meghatározó frakciói és a polgármesterek is ugyanúgy gondolkodnak, de a végső döntés a kormányé. Az önkormányzatoknak komoly szerepe van a felmerülő gazdasági, társadalmi károk enyhítésében, ebben egyeztetést kért a kormánytól, és egy hónapon belül el is készítik az önkormányzati szövetségek a javaslataikkal, amikre a kormány nyitott. Másik kérése volt az idősotthonokban élők, dolgozók szűrése a koronavírusra, mert szerintük ez segítene a védekezésben, a kormány részéről ebben is nyitottságot tapasztalt a főpolgármester, így remélhetőleg napokon belül ezek elindulhatnak. – Ma tényleg a nemzeti összefogás ideje kell, hogy eljöjjön, a fővárosban ebben mindenki, pártállástól függetlenül mindent meg fog tenni. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere azt mondta, a közös cselekvés ideje van itt, ebben a megyei jogú városok társai kívánnak lenni a kormánynak. A nagyvárosok vezetői is fent szeretnék tartani a kijárási korlátozásokat, de „nem ördögtől való ennek szigorítása sem, különösen a húsvétra vonatkozóan”, mert lazul a fegyelem. Az önkormányzati közterület-felügyelők segítségét is felajánlották ennek érdekében. Az idősek bevásárlási idejének módosítására a közös védőfelszerelés beszerzésekre is javaslatot tettek, erre is nyitott volt a kormány. Mikor a nagyvárosok decemberben még „békeidőre” tervezték a költségvetésüket, fejlesztésekkel számoltak, sok rendezvénnyel, kulturális programmal. Most ezt kénytelenek felülvizsgálni, az önkormányzati költségvetéseket is teljesen át kell rendezni. A védekezésre, a gazdaság talpra állítására, megtartására kell most koncentrálni. Ezt nagyjából egy hónap alatt meg tudják tenni.