Előfizetés

Palkovics elárulta: mégsem fizetik ki a bér 70 százalékát

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az innovációs miniszter kedd este az Inforádióban próbálta helyretenni a fél nappal korábbi bejelentést.
Kedden Palkovics László innovációs miniszter bejelentette, hogy bizonyos követelmények teljesülése estén a állam kifizeti az alkalmazottak bérköltségének 70 százalékát. A fideszes kommunikációs szokáshoz híven Palkovics nem bontotta ki az igazság minden részletét, mert abból kiderült volna, hogy egy óriási kommunikációs kamu a kormány gazdaságvédelmi intézkedése. A miniszter kedd este az Inforádióban próbálta helyretenni a fél nappal korábbi bejelentést: a beszélgetésből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg: a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, meg kell mutatniuk, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja – írja az Index.  Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető. Ez így hangzott:   „– Tehát nem az 5 nap 70 százalékát fizetik? – Nem, a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal. Neki ezt meg kell mutatni, a járási munkaügyi osztályokhoz kell benyújtani ezeket a kérvényeket, neki meg kell mutatnia, hogy hogyan változtak a különböző számai, és a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis a költségének a 70 százalékát adja oda az állam.” Az is kiderült az interjúból, hogy az állam azoknak a cégeknek hajlandó segíteni, amelyeknek a rendelésállománya maximum 50 százalékkal csökkent, egész pontosan 15 és 50 százalék között. Vagyis lehet, hogy lesz olyan cég, ahol a fizetések 15 százalékának a 70 százalékát fizeti az állam, máshol a fizetések felének 70 százalékát – írta a az Index. Palkovics szavaiból tehát az derül ki, hogy majd május elsejétől pályázati úton kaphatnak a cégek valami minimális kiegészítést. Az elemzők szerint a bérkiegészítés volt Palkovics bejelentésnek legfontosabb pontja, ám mára kiderült, hogy valójában ez egy jóval erőtlenebb támogatás, mint amire szükség lenne, illetve a környező országokban teljesen megszokott. A bértámogatás elmaradásával a kormány azt kockáztatja, hogy a következő hetekben több százezer munkavállalót bocsájthatnak el. Ám a rendszer erre sem készül, hisz a munkanélküli ellátásokhoz sem nyúltak hozzá, az továbbra is csak három hónapig és a minimálbér mértékéig jár.

A budafoki élesztőgyár közölte: ha mindenki csak annyi élesztőt venne, amennyit valóban felhasznál, nem lenne hiány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:02

Fotó: Shutterstock
A pánikfelvásárlásnak köszönhetően egész Európában élesztőhiány van.
A liszt és a WC-papír mellett az élesztőt is nagyon keresték az emberek az elmúlt hetekben a boltokban. Annyira, hogy sok helyen eltűnt a polcokról. A budafoki élesztőgyár, amely lassan 110 éve gyárt élesztőt, a Facebookon reagált a hiányra. A bejegyzésben azt írták, hogy a gyár nem zárt be, teljes kapacitással működik. Napi 24 órában, hétvégén, ünnepnapokon is gyártanak, de az élesztőgyártáshoz idő kell. A megszokott mennyiség többszörösét szállítják a kereskedelmi egységekbe, de a boltok polcairól percek, órák alatt tűnik el az a mennyiség, ami eddig akár 1-2 hétre elegendő volt. Annak ellenére, hogy piacra dobták az eddig sütőiparnak gyártott 500g-os kiszerelésű termékeket is, hogy segítsenek a kereskedelmi partnereknek kielégíteni a vásárlói igényeket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a pánikfelvásárlásnak köszönhetően egész Európában élesztőhiány van. Hozzátették, hogy ha mindenki csak annyit venne, amennyit ténylegesen felhasznál a közeljövőben, akkor nem lenne hiány.  Közölték, hogy akkor lesz ismét elég, ha a fogyasztók elhiszik, hogy ők továbbra is gyártanak és szállítanak élesztőt. Ezért nem kell dobozszámra vásárolni és fagyasztani, vagy feltalálni az otthoni élesztőszárítást.
(A hvg.hu nyomán.)

Bajban vannak az autósiskolák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:22

Fotó: Shutterstock
Az adókat és a járulékokat fizetniük kell, miközben a járvány miatt most nincs bevételük.
Komoly bajban vannak az autósiskolák és a gépjárművezető szakoktatók. Továbbra is fizetniük kell az adókat és a járulékokat, bevételük viszont nincs, mert a vizsgáztatás szünetel – számolt be róla az ATV Híradó.
„A Katás adó fizetés alól minket nem mentettek fel, tehát adóznom kell, dolgoznom nem szabad. Az oktatójárművek adóját is be kell fizetni erre az időszakra. Így nagy anyagi veszteség ér. Ez a probléma nem csak engem érint, hanem azokat is, akik bizonytalan ideig nem dolgozhatnak”

– írta a csatornának egy autósoktató.

Az ATV felhívta a figyelmet arra, hogy nem egyedüli esetről van szó. Nagyon sok oktató és autósiskola is komoly bajba került, mivel a koronavírus-járvány miatt a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont március 19-től felfüggesztette a járművezetők vizsgáit.  Dekmár Tamás, a Dekmár Autósiskola tulajdonosa elmondta, hogy mivel március 28-tól kijárási korlátozás van, csak az mehet ki az utcára, aki dolgozni vagy bevásárolni megy. Így az oktatók hiába dolgoznának, a diákok nem mehetnek el vezetni. A kormány gazdasági mentőcsomagja pedig nem érinti sem az oktatókat, sem az autósiskolákat, noha a bevételük gyakorlatilag nullára csökkent. Pedig az oktatójármű utáni járulékokat is be kell fizetniük. A Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete levélben fordult a kormányhoz, azt kérve, hogy a kedvezményeket terjesszék ki a járművezető-képzésre is.
– Gyakorlatilag abszolút pozitív válaszokat kaptunk, és egyébként csak türelmet kérnek, és benne leszünk itt mi is a megoldásban, de ez eddig nem történt meg, úgyhogy a szakmában egyre nagyobb az elkeseredettség

– mondta Huszti László elnök.

Huszti László szerint az oktatóknak és az iskolák többségének nincs 1-2 hónapnál hosszabb időre elegendő tartaléka.