Előfizetés

Magyar kutatók módszere segíti a fizikai világ működésének megértését

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.08. 20:33

Fotó: Shutterstock
Az eddigieknél több tízezerszer pontosabban mérték meg a vízmolekula színképvonalait az ELTE Természettudományi Karának kutatói.
Az eredmény, amelyet a Nature Communications folyóiratban közöltek, többek között segít az üvegházhatás tudományos megértésében, az exobolygók légkörének vizsgálatában és hozzájárul számos mérnöki alkalmazás eredményeinek javításához is – közölte az ELTE. 
Császár Attila Széchenyi-díjas elméleti kémikus kutatócsoportjának négy tagja ultrapontos spektroszkópiai mérések tervezésére és a mérési eredmények értelmezésére dolgozott ki új módszert. Ez azon alapul, hogy minden kémiai elem vagy molekula egyedi nyomot, egyfajta vonalkódot hagy az elektromágneses sugárzással történő kölcsönhatás eredményeként kialakuló színképében, amely egyértelműen megkülönbözteti az egyik kémiai entitást a másiktól. A vonalkódot visszafejtve a spektroszkópia lényeges tulajdonságokat tud feltárni minden fényt kibocsátó vagy elnyelő testről.
A kutatók eredménye a cikk egyik felkért hivatalos bírálója szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb módszertani fejlesztése az ultrapontos spektroszkópia társtudományokkal történő összekapcsolása területén. A beszámoló szerint az ELTE-s kutatók módszerével elvégzett kísérletek a közeli infravörös tartományban mérhető vonalkódszerű jelek pontosságát legalább négy nagyságrenddel javítják meg. "Viszonyításképpen azt mondhatjuk, hogy amennyiben eddig egy nagy távolságot 1 centiméter pontossággal tudtunk megbecsülni, úgy most az új mérésekkel ezt a milliméter ezredrészénél is pontosabban tudjuk megtenni" – írták.
A magyarázat szerint az utóbbi két évtizedben a világ vezető laboratóriumaiban kidolgozott ultrapontos lézerspektroszkópiai technikákkal napjaink alapvető fizikai kérdéseit igyekeznek megválaszolni. Ezek azok a mérések, melyekből megtudhatjuk, hogy a világegyetem keletkezése óta eltelt időkben változtak-e a fizikai állandók értékei, működik-e a fizika úgynevezett standard modellje, valamint hogy van-e mérhető szerepe a gravitációnak a kvantumrendszerekben. Mint írják, ezek a mérések rendkívül időigényesek, egyetlen vonal megmérése még a legegyszerűbb esetben is több órányi, de akár hónapnyi munkát igényel. Ezért a kutatók a lehető legfontosabb vonalakra koncentrálnak.
Az ultrapontos kísérletek tervezésére a magyar kutatócsoport speciális, a hálózatelméleten alapuló algoritmust dolgozott ki, és ennek alapján javaslatot tettek arra, hogy a vízmolekula mely spektroszkópiai vonalait célszerű megmérni, hogy az új információ maximálisan hasznosuljon a megmért tartományon kívül is. Azért a vízre esett a kutatók választása, mert az élet molekulájának pontos spektroszkópiai ismerete segít többek között a földi üvegházhatás tudományos megértésében (hiszen a Föld légkörében a víz a legfontosabb üvegház hatású gáz), az exobolygók légkörének vizsgálatában (így a van-e élet a Földön kívül kérdés megválaszolásában), valamint hozzájárul megannyi mérnöki alkalmazás eredményeinek javításához is. 

Megfejtették, mitől olyan forró a Szaturnusz légköre

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.08. 18:19

Fotó: AFP
A Cassini űrszonda adatainak elemzése alapján a kutatók úgy vélik, a sarki fény lehet az oka.
A gázóriások - a Szaturnusz, a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz - atmoszférájának felső rétege forró, csakúgy, mint a Földé. Viszont a Földdel ellentétben a Naprendszer külső területén lévő bolygóktól túl távol van a Nap ahhoz, hogy ilyen magas hőmérsékleteket okozzon. A jelenség régóta foglalkoztatja a bolygókutatókat. A NASA Cassini űrszondája adatainak elemzése alapján magyarázatot találtak a Szaturnusz, így valószínűleg a többi gázóriás felső atmoszférarétegének forróságára: a bolygó északi és déli sarkainál kialakuló sarki fény lehet az oka – írta a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
 A napszél és a Szaturnusz holdjából származó elektromosan töltött részecskék kölcsönhatásából kialakult elektromos áramlatok okozzák a fényt és melegítik fel a légkör felső rétegét. Csakúgy, mint a Földön is megfigyelhető északi és déli fény esetében, a tudósok az aurórák tanulmányozása segítségével állapíthatják meg, mi zajlik egy bolygó légkörében.
A Nature Astronomy című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, amely a legteljesebben térképezte fel egy gázóriás hőmérsékletét és atmoszférája felső rétegét, azt a területet, amely oly kevéssé ismert. "Az erők dinamikájának megértéséhez globális rálátásra van szükség. Ez az első alkalom az adatoknak köszönhetően, hogy sarkvidéktől sarkvidékig meg tudjuk vizsgálni a felső légkört és lássuk a mélységgel változó hőmérsékleteket is" – mondta Zarah Brown, a tanulmány vezetője, az Arizonai Egyetem kutatója.
A légkörben a hő áramlásáról készített teljes kép segítségével a tudósok jobban megérthetik, hogyan melegítik a sarki fény elektromos áramlatai a Szaturnusz légkörének felső rétegét és hogyan hajtják a szeleket. A globális szélrendszer az egyenlítő irányába szétoszlatja ezt az energiát, mely eredetileg a sarkok közelében összpontosul. Ez az energia kétszer olyan erővel növeli a hőmérsékletet, mint ahogyan azt a Nap tenné. Az új ismeretek magyarázatot adnak arra, miként lehetséges, hogy a légkör felső rétege olyan forró, míg a többi réteg a Naptól való hatalmas távolság miatt hűvös.
 A NASA pasadenai bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory által irányított Cassini több mint 13 éven át vizsgálta a Szaturnuszt, mielőtt felélte üzemanyag-tartalékait. 2017 szeptemberében a bolygó légkörébe irányítva semmisítették meg az űrszondát, hogy így védjék meg a Szaturnusz Enceladus nevű holdját, amely a Cassini felfedezései alapján életre alkalmas lehet. Megsemmisülése előtt a Cassini 22 nagy közelségű felvételt készített a Szaturnuszról, amelyeket eljuttatott a Földre.

A váltott vizes fürdő is segíthet az ellenállóképesség növelésében

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.04.08. 14:14

Fotó: GS Visuals/Cultura Creative via AFP / AFP
Tavasz elejére az immunrendszer aktivitása amúgy is komoly mélypontra kerül, de a koronavírus idején még fontosabb a megfelelő működésének elősegítése.
Sokan sokfélét írnak, „tuti” tippeket adnak a különféle fertőzések megelőzésére, nehéz megállapítani, melyik lehet valóban hasznos, az azonban biztosan nem árthat, ha az immunrendszer működését segítjük. A stressz, a félelem és a szorongás is, gyengíti az ellenállóképességet, így fogékonnyá teszi a kórokozókra, ezért fontos a levezetése, enyhítése, például rendszeres mozgás és relaxáció, akár meditáció segítségével. Azzal, hogy bár otthon maradva híreket és főleg a közösségi oldalak sokszor ijesztő bejegyzéseit nézzük, és aggódunk, félünk a jövőtől, ráadásul keveset lehetünk szabad levegőn, alig mozgunk, az immunrendszerünk tovább gyengül, a szorongástól megugrik a kortizonszint, és rontja az immunsejtek aktivitását. Ezért célszerű a szervezet önvédelmi erőit is erősíteni, támogatni és a gyengítő hatásoktól tehermentesíteni – mondta Balaicza Erika belgyógyász a Népszavának.
Az immunrendszert a helytelen táplálkozás, az állandó nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód és a rengeteg vegyi anyag terheli leginkább, de még így is milliónyi kórokozót győz le naponta, eltakarítja az egészségünket veszélyeztető anyagokat, hibás struktúrájú sejteket. Ebben viszont nem árt folyamatosan támogatni, mert kimerülhet és alulmaradhat küzdelemben. Legtöbbször teljesen észrevétlenül folytatja tevékenységét, tudomásunkra sem jut, amikor leküzdi azokat a rosszindulatú sejteket, amelyek önálló életet kezdenének élni a szervezetben. A baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem is mindaddig észrevétlen marad, amíg az immunrendszer az erősebb. Ha viszont megadta magát, panasz, tünet, betegség alakul ki

Védő baktériumok

A szervezet első védelmi vonala a baktériumflóra. Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd, a testünkkel békés szövetségben élő baktérium található. Ezek is védenek bennünket az idegen kórokozók, az allergének és a bőrbetegségek ellen, csökkentik a hajlamot a fertőzések és immunbetegségek kialakulására. A bélrendszer nyálkahártyájának minden négyzetcentiméterén több millió baktérium él. Ezek az emésztéshez és anyagcseréhez nyújtott segítségen kívül fontos szerepet töltenek az ellenállóképesség kialakításában is. Ennek a védőrétegnek a sérülése komoly szövődményeket okozhat. Ennek jelei többek között az emésztési panaszok, visszatérő fertőzések, gyulladások, allergiák, túlérzékenységi reakciók, bőrbetegségek. A mikroflóra legfontosabb károsítói a gyógyszerek, a stressz, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a rossz emésztés, a kávézás és az alkoholfogyasztás. 
A fogyasztott ételeink java nem, vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitaminokat és ásványokat, ezért időnként akkor is szükség van pótlásra, ha több friss ételt is fogyasztunk. A hosszú tárolási és szállítási lánc, illetve az ipari termesztés következtében ugyanis ezek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontos anyagot. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, és minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Legjobb, ha szűrt tiszta vizet, hígított frissen préselt leveket és gyógyteákat iszunk – ajánlotta Balaicza Erika.
Ha a szöveti pH savi irányba tolódik, az megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulási esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás is. Az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek rombolják a szervezet ellenálló- és megküzdőerejét. A tartós és erős stressz is bénítja az immunrendszert, ezért fontos, hogy a lelki harmónia kialakítására is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk, minél harmonikusabbak az emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk a bajokat.
Kevesen tudják, hogy nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket, hanem a kávé is. Többek között emeli a vér zsírszintjét, növeli a vércukrot, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a stressz-szintet, alvászavarokat, krónikus fejfájást idéz elő, vashiányhoz vezet, krónikus kimerültséget, koncentrációs zavarokat okoz, öregíti a bőrt és gyorsítja a sejtek öregedési folyamait – sorolta a belgyógyász. 

Mit tehetünk?

Aktiválja az immunrendszert a hideg és meleg víz váltott használata, ezt doktor Kneipp alkalmazta először a krónikus fertőzéssel küszködő, legyengült immunitású betegeinél. Reggelente, amikor már jól átmelegedtünk a zuhany alatt, váltsunk hideg vízre és „csapassuk le” előbb a lábainkat, majd a karjainkat, a nyakunkat, az arcunkat és végül a törzset is. Edzetlenebbek eleinte csak a végtagokat és az arcot zuhanyozzák le, vagy ha még ez is túl sok, akkor szobahőmérsékletű vízbe mártott mosdókesztyűvel dörzsöljék le magukat. Utána alaposan meg kell törölközni, jó melegen felöltözni, majd tanácsos meginni egy csésze kellemes forró teát is – ajánlotta a belgyógyász.
Mint megírtuk, bizonyos gyógynövények, ha nem is csodaszerek, de jelentős vírusölő hatással bírnak. A lapachokéregből készített gyógytea például nemcsak a vírusok, hanem a baktériumok és a gombák hatékony ellensége is. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Használható inhaláláshoz is, enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását. Akinek hőemelkedése van, az zuhanyzás után készítsen magának egy kellemesen meleg zsurlóteás fürdőt, így hamarabb kiheveri a náthát – tanácsolta Balaicza Erika.
Hatékony dél-amerikai immuntréner a macskakarom is, amelynek kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható. Ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Ha meglevő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emelhető az adagja. Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy utána fogyasszák. Csíraölő, immunerősítő és roboráló hatású a noni, amely allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is alkalmas. 
Immunerősítésre szintén alkalmas citromos gyömbértea
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. Számos kórházban alkalmaznak a kemoterápiás kezeléssel együtt shiitake-kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink található, amely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, köptető hatású és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget ad egyes vírusokkal szemben – tette hozzá a belgyógyász főorvos, aki természetgyógyász is.
A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmas. A tajgagyökér már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert, fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. Legfontosabb hatóanyaga serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fokozza az aktivitásukat. Fő felhasználási területe: kimerültség, stresszel összefüggő immungyengeség, vegetatív idegrendszeri stabilizálás.

Rendszeres sport

Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik, de a koronavírus miatti veszélyhelyzetben számos online mozgáslehetőséget lehet találni a jógától a haladóknak szánt edzésekig. Nagyon hatásos a tánc és a zenés torna, mert nemcsak a testmozgás, hanem a zene stimuláló és relaxáló hatása is érvényesül. A legfontosabb, hogy rendszeres legyen, örömmel csináljuk, és ne terheljük túl a szervezetet. A túlzásba vitt fizikai aktivitás ugyanis inkább legyengít, és akár sérülésekre is hajlamosít – figyelmeztetett Balaicza Erika.