Előfizetés

A váltott vizes fürdő is segíthet az ellenállóképesség növelésében

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.04.08. 14:14

Fotó: GS Visuals/Cultura Creative via AFP / AFP
Tavasz elejére az immunrendszer aktivitása amúgy is komoly mélypontra kerül, de a koronavírus idején még fontosabb a megfelelő működésének elősegítése.
Sokan sokfélét írnak, „tuti” tippeket adnak a különféle fertőzések megelőzésére, nehéz megállapítani, melyik lehet valóban hasznos, az azonban biztosan nem árthat, ha az immunrendszer működését segítjük. A stressz, a félelem és a szorongás is, gyengíti az ellenállóképességet, így fogékonnyá teszi a kórokozókra, ezért fontos a levezetése, enyhítése, például rendszeres mozgás és relaxáció, akár meditáció segítségével. Azzal, hogy bár otthon maradva híreket és főleg a közösségi oldalak sokszor ijesztő bejegyzéseit nézzük, és aggódunk, félünk a jövőtől, ráadásul keveset lehetünk szabad levegőn, alig mozgunk, az immunrendszerünk tovább gyengül, a szorongástól megugrik a kortizonszint, és rontja az immunsejtek aktivitását. Ezért célszerű a szervezet önvédelmi erőit is erősíteni, támogatni és a gyengítő hatásoktól tehermentesíteni – mondta Balaicza Erika belgyógyász a Népszavának.
Az immunrendszert a helytelen táplálkozás, az állandó nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód és a rengeteg vegyi anyag terheli leginkább, de még így is milliónyi kórokozót győz le naponta, eltakarítja az egészségünket veszélyeztető anyagokat, hibás struktúrájú sejteket. Ebben viszont nem árt folyamatosan támogatni, mert kimerülhet és alulmaradhat küzdelemben. Legtöbbször teljesen észrevétlenül folytatja tevékenységét, tudomásunkra sem jut, amikor leküzdi azokat a rosszindulatú sejteket, amelyek önálló életet kezdenének élni a szervezetben. A baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem is mindaddig észrevétlen marad, amíg az immunrendszer az erősebb. Ha viszont megadta magát, panasz, tünet, betegség alakul ki

Védő baktériumok

A szervezet első védelmi vonala a baktériumflóra. Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd, a testünkkel békés szövetségben élő baktérium található. Ezek is védenek bennünket az idegen kórokozók, az allergének és a bőrbetegségek ellen, csökkentik a hajlamot a fertőzések és immunbetegségek kialakulására. A bélrendszer nyálkahártyájának minden négyzetcentiméterén több millió baktérium él. Ezek az emésztéshez és anyagcseréhez nyújtott segítségen kívül fontos szerepet töltenek az ellenállóképesség kialakításában is. Ennek a védőrétegnek a sérülése komoly szövődményeket okozhat. Ennek jelei többek között az emésztési panaszok, visszatérő fertőzések, gyulladások, allergiák, túlérzékenységi reakciók, bőrbetegségek. A mikroflóra legfontosabb károsítói a gyógyszerek, a stressz, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a rossz emésztés, a kávézás és az alkoholfogyasztás. 
A fogyasztott ételeink java nem, vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitaminokat és ásványokat, ezért időnként akkor is szükség van pótlásra, ha több friss ételt is fogyasztunk. A hosszú tárolási és szállítási lánc, illetve az ipari termesztés következtében ugyanis ezek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontos anyagot. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, és minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Legjobb, ha szűrt tiszta vizet, hígított frissen préselt leveket és gyógyteákat iszunk – ajánlotta Balaicza Erika.
Ha a szöveti pH savi irányba tolódik, az megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulási esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás is. Az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek rombolják a szervezet ellenálló- és megküzdőerejét. A tartós és erős stressz is bénítja az immunrendszert, ezért fontos, hogy a lelki harmónia kialakítására is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk, minél harmonikusabbak az emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk a bajokat.
Kevesen tudják, hogy nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket, hanem a kávé is. Többek között emeli a vér zsírszintjét, növeli a vércukrot, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a stressz-szintet, alvászavarokat, krónikus fejfájást idéz elő, vashiányhoz vezet, krónikus kimerültséget, koncentrációs zavarokat okoz, öregíti a bőrt és gyorsítja a sejtek öregedési folyamait – sorolta a belgyógyász. 

Mit tehetünk?

Aktiválja az immunrendszert a hideg és meleg víz váltott használata, ezt doktor Kneipp alkalmazta először a krónikus fertőzéssel küszködő, legyengült immunitású betegeinél. Reggelente, amikor már jól átmelegedtünk a zuhany alatt, váltsunk hideg vízre és „csapassuk le” előbb a lábainkat, majd a karjainkat, a nyakunkat, az arcunkat és végül a törzset is. Edzetlenebbek eleinte csak a végtagokat és az arcot zuhanyozzák le, vagy ha még ez is túl sok, akkor szobahőmérsékletű vízbe mártott mosdókesztyűvel dörzsöljék le magukat. Utána alaposan meg kell törölközni, jó melegen felöltözni, majd tanácsos meginni egy csésze kellemes forró teát is – ajánlotta a belgyógyász.
Mint megírtuk, bizonyos gyógynövények, ha nem is csodaszerek, de jelentős vírusölő hatással bírnak. A lapachokéregből készített gyógytea például nemcsak a vírusok, hanem a baktériumok és a gombák hatékony ellensége is. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Használható inhaláláshoz is, enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását. Akinek hőemelkedése van, az zuhanyzás után készítsen magának egy kellemesen meleg zsurlóteás fürdőt, így hamarabb kiheveri a náthát – tanácsolta Balaicza Erika.
Hatékony dél-amerikai immuntréner a macskakarom is, amelynek kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható. Ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Ha meglevő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emelhető az adagja. Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy utána fogyasszák. Csíraölő, immunerősítő és roboráló hatású a noni, amely allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is alkalmas. 
Immunerősítésre szintén alkalmas citromos gyömbértea
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. Számos kórházban alkalmaznak a kemoterápiás kezeléssel együtt shiitake-kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink található, amely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, köptető hatású és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget ad egyes vírusokkal szemben – tette hozzá a belgyógyász főorvos, aki természetgyógyász is.
A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmas. A tajgagyökér már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert, fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. Legfontosabb hatóanyaga serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fokozza az aktivitásukat. Fő felhasználási területe: kimerültség, stresszel összefüggő immungyengeség, vegetatív idegrendszeri stabilizálás.

Rendszeres sport

Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik, de a koronavírus miatti veszélyhelyzetben számos online mozgáslehetőséget lehet találni a jógától a haladóknak szánt edzésekig. Nagyon hatásos a tánc és a zenés torna, mert nemcsak a testmozgás, hanem a zene stimuláló és relaxáló hatása is érvényesül. A legfontosabb, hogy rendszeres legyen, örömmel csináljuk, és ne terheljük túl a szervezetet. A túlzásba vitt fizikai aktivitás ugyanis inkább legyengít, és akár sérülésekre is hajlamosít – figyelmeztetett Balaicza Erika.

Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görög leleten

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.08. 13:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gondosan előkészített, nagy munkával végrehajtott beavatkozást magasan képzett, nagy tapasztalatú gyógyító hajthatta végre a valószínűleg előkelő, nagy erőfeszítést igénylő életmódot élő, sérült férfin.
Az amerikai Adelphi Egyetem új kutatása bemutatta egy protobizánci kori (i. u. 4-7. század) harcos lovasíjász csoport leletegyüttesének orvosszakértői vizsgálati eredményeit. A görögországi Thaszosz szigetén, a Paliokasztro ásatási helyen fedezték fel tíz előkelő – négy nő és hat férfi – csontmaradványait, amelyek tevékenységeikről, sérüléseikről és egy bonyolult agyműtétről is tanúskodtak – számolt be a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
„A temetkezési hely, az emléktemplom és a sír konstrukciója festői” – magyarázta Anagnosztisz Agelarakisz antropológus, a kutatás vezetője, aki szerint mindez az eltemetett emberek magas társadalmi állását jelzi, de a maradványok tartósításának fejlett módszere, a sír helyének kiválasztása is a csoportnak a környéken betöltött vezető szerepét mutatja. 
„Az egyes emberek csontjainak vizsgálata alapján nagy testi erőfeszítést igénylő életet éltek. Mind a nők, mind a férfiak súlyos sérülések nyomait viselik, sebészi és ortopédiai szempontból magasan képzett, nagy tapasztalatú gyógyító kezelte őket. Úgy véljük, katonai orvos lehetett” – tette hozzá.
A várhatóan kedvezőtlen kimenetel ellenére az egyik férfin óriási kihívást jelentő agyműtétet is végrehajtottak, ami valószínűsíti, hogy a paliokasztrói népesség egy rendkívül fontos személyiségéről volt szó a kutató szerint. 
Agelarakisz és kollégái orvosi, sebészeti és paleopatológiai adatokat is tudtak gyűjteni „a rendkívüli fej- és nyakoperációról és a sebész hatalmas teljesítményéről”. Megállapították, hogy a beavatkozás oka fertőzés lehetett és az íjász már a műtét alatt vagy röviddel utána meghalt.
„Antropológiai kutatásaim 40 éve alatt nem találkoztam ilyen bonyolult sebészi teljesítmény nyomaival. Hihetetlen, mennyi előkészülettel és mekkora munkával hajtották végre, ráadásul jóval azelőtt, hogy az antibiotikumot felfedezték volna” – mutatott rá a tudós.
A kutatás eredményeit most megjelent szakkönyvükben (Eastern Roman Mounted Archers and Extraordinary Medico-Surgical Interventions at Paliokastro in Thasos Island during the ProtoByzantine Period) ismertették.

Hosszú még az út az oltás alkalmazásáig

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:00

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Hamarosan megkezdődik az egyik ellenszer embereken való tesztelése, de még ha jól is mennek a dolgok és gyorsan megtalálják az igazán hatásosat, a világszerte kialakítható immunitás előtt sok akadály tornyosul.
A világon nagyjából 35 vállalat, tudományos szervezet foglakozik COVID-19 betegséget okozó vírus ellenes vakcina kifejlesztésével, közülük négyen állítják, van jelöltjük, amit állatokon már tesztelnek is. A fejlesztésben tapasztalható gyorsaság annak is köszönhető, hogy a kínai tudódok már a kezdetektől megpróbálták feltérképezni a SARS-CoV-2 vírus teljes genetikai anyagát, és január elején már közzé is tették eredményeiket. Az is segített, hogy a tudósok megpróbálták kitalálni, mi okozza majd a következő világjárványt, így nem csak a lehetséges kórokozókat állították elő, hanem közben azzal is foglalkoztak a „prototípus” kórokozókkal kísérletezve, hogyan lehet vakcinát találni ellenük. A korábbi koronavírus járványok – a 2002-2003-as SARS és a 2012-es MERS – alkalmával már elkezdték ellenszerek kifejlesztését, de ezek a lecsengés után polcokra kerültek. A marylandi oltóanyaggyártó cég, a Novavax most ezekkel kezdett kísérletezni és azt állítja, van néhány olyan eredményes anyaguk, ami hamarosan embereken is kipróbálható.  Az Inovio vakcinája a harmadik, amely a klinikai tesztek első fázisába lépett, ezzel embereken is elkezdik kipróbálni. Az amerikai gyógyszerészeti hatóság (FDA) engedélye után az INO-4800 nevű szert az elkövetkező hetekben összesen 40 egészséges önkéntesnek fogják beadni Philadelphiában és a Missouri állambeli Kansas Cityben. Az első eredmények nyár vége felé várhatók. Ha a klinikai tesztek sikeresnek bizonyulnak, az Inovio szerint év végére már akár egymillió vakcinát is elő tudnának állítani, hogy további tesztekben, illetve vészhelyzetben, külön engedéllyel, akár élesben is felhasználják. Ezt a vakcinát is a DNS alapú módszerrel tervezték. Március közepén a bostoni biotechnológiai vállalat, a Moderna és az amerikai allergológiai és járványos betegségeket kutató központ közös fejlesztését kezdték el embereken tesztelni. Ezt a vakcinát a DNS alapú módszerrel tervezték, és várhatóan 2021 júniusáig tart majd a klinikai tesztjei első fázisa. Embereken tesztelik már a CanSino Biologics és a Pekingi Biotechnológiai Intézet fejlesztését is. Ez hagyományos technológiával készült, egy Ebola elleni vakcina alapján, és decemberig fog tartani a jelenleg folyó tesztfázis. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint április vége felé várható egy negyedik vakcinajelölt, a BioNTech, a Fosun Pharma és a Pfizer fejlesztésének klinikai tesztfázisba lépése, míg a Donald Trump által is megkörnyékezett CureVac júniusban kezdheti az emberi teszteket. (Német sajtóértesülések szerint az amerikai elnök pénzt ajánlott a cégnek, hogy exkluzívan Amerikáé lehessen az oltás - szerk.) Mindkét vakcina a DNS alapú módszerrel készült. Minden vakcina hasonló elven működik: a kórokozót részben vagy teljes egészében injekció formájában kis mennyiségben bejuttatják a szervezetbe, amely ellenanyagot, antitesteket termel ellene. Ezek egyfajta immunrendszeri emlékezetként újra működésbe lépnek, ha a valódi kórokozók megjelennek. Hagyományosan a vírusok élő, de hőkezelés vagy vegyszerek által legyengített formáját használják, de ennek vannak hátrányai. Az élő vírusok kifejlődhetnek a szervezetben fenntartva fertőzőképességüket, miközben az inaktivált vírusok újabb adagjának bejuttatása szükséges a megkívánt immunitás eléréséhez. Több kutatás ezen a régebbi módszeren alapul, de a Novavax újabb megközelítést talált ki. Ennek az alapja az, hogy az emberekből a védekező reakciót a vírus koronájának tüskéi - vagyis a fehérje, ami alkotja - váltja ki. Ezért kivonják a vírusokból azok genetikai kódját, amit baktériumok vagy élesztőgombák DNS-ére „ragasztanak” rá. Azok azután nagy mennyiségben termelik azt a fehérjét, amit vakcinaként lehet használni. A még újabb fejlesztések már ezt a fehérjét is kikerülik, magát a genetikai kódot használják a vakcina kifejlesztésére, a Moderna ezen az úton jár.

Megkerülhetetlen az időigényes próbafolyamat

Először néhány tucat egészséges önkéntesre van szükség, hogy kiderüljenek a káros mellékhatások. A második fázisban több száz beteg ember szükséges a tesztekhez a világ egy adott pontjáról, a harmadikban több ezer; ekkor már a szer hatásosságát nézik. De ezeknek a folyamatoknak a során nagy a lemorzsolódás: nem mindegyik vakcinajelölt biztonságos vagy hatásos, lehet, hogy egyik sem, a használhatatlanokat ki kell szűrni. Ezért a próbafolyamat hosszú és megkerülhetetlen, azonban felgyorsítható, ha olyan szereket alkalmaznak, amiket már elfogadtak. Jelenleg olyan vakcinát még nem fogadtak el, amely közvetlenül DNS alapon készült, így ezeknél marad a hosszú vizsgálat. Ez normál esetben egy évtizedig vagy hosszabb ideig is eltarthat. Ha most sikerülne 18 hónap alatt lefolytatni az eljárást, az is hihetetlen rövid idő lenne. De még ha sikerülne is, nagyon nagy mennyiségre volna szükség, aminek gyártására nincs kapacitás. Továbbá, ha meglenne a hatásos vakcina, akkor is csak a probléma harmada lenne megoldott. A politikai és a gazdasági helyzet komolyan befolyásolná, el tudna-e jutni a megfelelő helyekre, képesek-e az egészségügyi rendszerek ellátni a beadási feladatot. A 2009-es influenzajárvány idején a gazdagabb országok felvásárolták a vakcinakészleteket és a szegényebbeknek nem nagyon maradt. Miközben ez utóbbiak sokkal kitettebbek a fertőzéseknek, és a kezelésre sincs megfelelő erőforrásuk. A WHO foglalkozik a kormányok, a gyártók és a jótékonysági szervezetek munkájának koordinálásával, hogy ilyen esetekben a terítés minél egyenletesebb legyen, de minden járvány más, és az országok is különböző lehetőségekkel rendelkeznek.