Már csaknem 1,7 millió a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Publikálás dátuma
2020.04.11. 07:45

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
A Covid-19 nevű betegségben 102 764-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 376 677.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szombat reggelre 96 432-vel nőtt és elérte az 1 698 416-ot a világon. A Covid-19 nevű betegségben 102 764-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 376 677 – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A péntek reggeli adatsorban 1 601 984 fertőzött, 95 731 halott és 355 066 gyógyult szerepelt. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb regisztrált fertőzött jelenleg az Egyesült Államokban van: 501 419, ami 35 669-cel több, mint pénteken. A gyógyultak száma 29 078, a halálos áldozatoké 18 637. A helyzet továbbra is New Yorkban a legsúlyosabb, ahol 5820-an haltak meg. Spanyolországban 158 273-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 16 081-re emelkedett a halottaké, és 55 668-ra a gyógyultaké. Olaszországban 147 577 a regisztrált fertőzöttek száma, 18 849 a halálos áldozatoké és 30 455 a gyógyultaké. Németországban 122 171 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 2 736 elhunyt, 53 913 meggyógyult. Franciaországban 125 931 fertőzöttet, 13 197 halottat, és 25 195 gyógyultat tartottak nyilván. Iránban 68 192 volt a regisztrált fertőzöttek száma szombatra, 4232 az elhunytaké, 35 465 a kórból felépülteké. Az Egyesült Királyságban 74 605 dokumentált fertőzött, 8958 halálos áldozat és 558 gyógyult volt. Az 55 éves Boris Johnson kormányfő már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy normál kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a miniszterelnök már rövid sétákat is tesz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a közép-kínai Vuhanból globálisan szétterjedő kórt. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 83 003 esetet tartottak nyilván szombat reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3339-en haltak meg, csütörtök reggel óta nem jelentettek új halálesetet. A gyógyultak száma 77 844, 86-al több, mint csütörtök reggel.
Szerző
Témák
koronavírus

Uniós csúcstalálkozót tartanak április 23-án

Publikálás dátuma
2020.04.11. 07:22

Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP
A videokonferencián megvitatják, hogyan lesz képes az európai gazdaság felépülni a koronavírus-járvány okozta válságból.
Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács április 23-án csúcstalálkozót tart videókonferencia keretében annak megvitatására, hogyan lesz képes az európai gazdaság felépülni a koronavírus-járvány okozta válságból – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken. Az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei 500 milliárd euró összegű mentőcsomagról állapodtak meg csütörtökön a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére. Nyilatkozatában Michel a megállapodást „jelentős áttörésnek”, „gyors és célzott segítségnek” nevezte, amely véleménye szerint megfelelő védelmet fog nyújtani az uniós tagállamok vállalkozásainak. „Ideje lefektetni a szilárd gazdasági fellendülés alapjait” – fogalmazott.
A megállapodásban szereplő terv képes újraindítani az európai gazdaságot, miközben előmozdítja a gazdasági felzárkózást – tette hozzá. David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az eurócsoport megállapodásáról nyilatkozva azt mondta, ez az első alkalom, hogy a tagállamok a válságra nem külön-külön reagálnak, hanem valódi unióként, egyenlő feltételek mellett, közösen cselekszenek. „Az európai vonaton nincsenek többé első és másodosztályú utasok” – fogalmazott. Az uniós csúcstalálkozóra utalva kijelentette: az állam-, illetve kormányfőknek bátraknak kell lenniük. Az európai szolidaritás erősödik, a nemzeti önzés visszaszorulóban van. Noha a közös utazás megkezdődött, még nagyon sok tennivaló van hátra, a jelenlegi helyzetből csak egy „erősebb Európa által szabadulhatunk” – tette hozzá az EP elnöke.
Szerző

Trump: Május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni a korlátozásokat

Publikálás dátuma
2020.04.11. 06:35
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
„Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak” – mondta az amerikai elnök.
Donald Trump amerikai elnök megismételte pénteken, hogy készen áll a koronavírus-járvány miatt leállt gazdaság újraindítására, de hozzátette, hogy május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokat és megindítani a munkát. A járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport napi sajtótájékoztatóján Trump hangsúlyozta, hogy a döntés időzítésében az egészségügyi szakemberek tanácsaira hallgat majd. Szerintük pedig jelenleg úgy tűnik – fűzte hozzá –, hogy május elsején még nem lehet enyhíteni a korlátozásokat.
„Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy az újraindításnak is megvan a maga kockázata, a járvány ugyanis ismét fellángolhat. Leszögezte, hogy a megbetegedések esetleges újabb hulláma esetén kész lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni. Az elnök azt mondta, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke. Trump közölte azt is:
a jövő héten „bejelentést tesz” az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulásról.

Úgy fogalmazott:
„Mint tudják, évente mintegy 500 millió dollárt folyósítunk nekik, de majd a jövő héten visszatérünk erre. Sok mondandónk lesz”.

További részleteket azonban nem közölt. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját, Kína iránti elfogultságot vetve a szemére, és az amerikai hozzájárulás csökkentését vagy megvonását is kilátásba helyezte. A sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy megegyezett Mexikóval az olajkitermelés csökkentésében, az olajkitermelő országok megállapodása és az olajárak zuhanásának megakadályozása érdekében.
„Mi elfogadjuk, hogy csökkentjük az olajkitermelésünket. Ők pedig beleegyeztek abba, hogy a jövőben valamiképpen kárpótolnak bennünket ezért”

– mondta.

Szavaiból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy milyen jellegű kárpótlásra is számít. Közölte, hogy az amerikai olajkészletek „évekre elegendőek”. Mike Pence alelnök a sajtókonferencián arra kérte az egyházakat, hogy a húsvéti ünnepek idején is tartsák zárva templomaikat. Bejelentette, hogy a kormányzat néhány nap múlva a járvány megfékezését célzó új előírásokat tesz közzé.
Donald Trump amerikai elnök és Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója
Fotó: JIM WATSON / AFP
A tájékoztatón ezúttal is részt vett Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, továbbá Deborah Birx járványügyi szakember. Mindketten a kormányzati munkacsoport tagjai. Fauci arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre. Birx doktornő pedig azt emelte ki, hogy bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.
Szerző