Előfizetés

Autós tüntetéssel tiltakoztak a Gödöt lényegében kifosztó kormányrendelet ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 15:28

Fotó: Momentum Mozgalom
A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a települést, aminek következtében Göd iparűzési adót sem szedhet be például a Samsung-gyártól.
Vasárnap este autós tüntetést tartottak Gödön, így tiltakoztak a résztvevők a friss kormányrendelet ellen, amelynek következtében Göd gyakorlatilag elveszítette bevételei jelentős részét. A Nem adjuk Gödöt! című tüntetésről a polgármester, Balogh Csaba tett közzé videót Facebook-oldalán.
Az ügy előzménye, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt a kormány, ezzel a helyi Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adót – a város bevételének harmadát – a Pest megyei önkormányzathoz irányították. A Magyar Közlönyben megjelent kormányzati rendelet indoklása szerint így akarják megakadályozni a munkahelyek tömeges elvesztését és a meglévők megőrzését a járvány idején. A kormány elsőként Gödöt jelölte ki különleges gazdasági övezetté, ahol a Samsung-gyár is található. Ezzel viszont a város iparűzési adót sem szedhet be az üzemtől. A település momentumos polgármestere elfogadhatatlannak nevezte a lépést, ami szerinte a város halálos ítéletét jelenti.
Balogh Csaba a felvételen arról számolt be, hogy a kormánydöntés kivonta az önkormányzat hatásköréből a város területének mintegy 20 százalékát: a Samsung-gyárat, építkezési területet, az ezeket körülvevő erdőket, szántókat, utakat és egy lakóingatlant is. Ezzel megszűnt az önkormányzat adómegállapítási joga az érintett övezetben működő cégekre vonatkozóan. 
„Tehát miközben a beruházással kapcsolatos összes terhet a gödiek viselik, semmilyen bevételhez nem jutnak általa”

- írta kommentárként Balogh Csaba.

A városvezető álláspontja szerint a döntéssel a kötelező feladatok ellátása is veszélybe kerülhet.

Egy kérdés után elmenekült az ellenzék elől Kásler Miklós

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.04.20. 15:15
Kásler Miklós és Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: Jani Martin / Népszava
Az EMMI minisztere hetek óta be sem járt az Országgyűlésbe, hogy ellenzéki kérdésekre válaszoljon, most is csak egyszer tette meg.
Támogatná-e Kásler Miklós, hogy mindenkinek kötelező legyen a közterületi maszkviselés, amihez az állam biztosítja a maszkot? - kérdezte az Országgyűlésben Lukács László jobbikos képviselő Kásler Miklós minisztert, aki hosszú idő után volt jelen, az elmúlt hetekben folyamatosan az EMMI valamelyik államtitkára válaszolt helyette az ellenzéki képviselőknek. Lukács László arról is érdeklődött, elegendőnek tartja-e Kásler az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos béremelését, és miért kellett kirúgni Csernavölgyi Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Kórház, valamint Cserháti Pétert, az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatóját. Kásler Miklós válaszában azt mondta, a maszk viselésére továbbra is a WHO előírásait alkalmazzák. Az 500 ezer forintos egyszeri juttatást „elégedetten vette tudomásul”. A két kórházigazgató közül az egyik nem tett jelentést időben hat koronavírusban elhunyt embertől, a másik esetben a 422-ből 253 ágyat kellett volna előkészíteni, ehhez képest amikor „tízesével vitték a betegeket a Pesti úti idősotthonból a kórházakba, ez az intézmény egyetlen beteget sem volt hajlandó fogadni”. Bangóné Borbély Ildikó is Káslert kérdezte volna, aki „néhány hónap után végre ismét bejött a munkahelyére” - de Kásler Miklós Lukács László kérdése után már el is hagyta az üléstermet.

Már öt fertőzött van a Honvédség kötelékében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 14:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A honvédeknél jónak tartják a nagyszámú tesztelést, találtak is néhány koronavírusos beteget.
Magyarországon a Magyar Honvédségben a koronavírussal fertőzöttek száma egyszámjegyű és eléri az 5-öt. Mintavételben pedig az 1500-as szintnél járnak – írta körül a külügyi bizottság meghallgatásán Korom Ferenc vezérezredes, hogy öt koronavírusos fertőzöttet tartanak számon. 
Mint az ATV beszámol róla, az Magyar Honvédség parancsnoka a parlamenti bizottságban azt is elmondta, hogy a honvédség 11 külföldi misszióban vesz részt, ennek 52 százaléka NATO-művelet.
Az elmúlt időszakban az egészségügyi szolgálatot megerősítették, külön speciális felszereléssel rendelkezik a műveletekben minden egyes személy - mondta a vezérezredes, hozzátéve: a helyi egészségügyi szervezetekkel folyamatos kapcsolatot tart a missziók egészségügyi szolgálata, hogy a helyi “tendenciákról” folyamatos információval rendelkezzenek.