Előfizetés

Mégsem kőbe vésett a május 4-i érettségi időpontja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 21:21
rettségi a Szinyei Merse Pál gimnáziumban. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A vizsga nem marad el, megtartják, amikor időszerű lesz – üzente a közoktatási államtitkár
Mindössze negyven másodperces videóban tudatta Maruzsa Zoltán, hogy a kormány felülírhatja az írásbeli érettségi korábban meghirdetett időpontját. A kormányzati honlapra feltöltött videóban – amit a 444.hu szúrt ki – a közoktatási államtitkár azt fejtegeti, hogy az érettségi és a szakmai vizsgák megszervezése a folyton változó járványügyi helyzetben nagy kihívást jelent, de mindenképpen megtartják, méghozzá biztonságos körülmények között.
„Érettségi tehát lesz, amennyiben a járványügyi szempontok az időpont mozgatását indokolják, a szükséges döntést meg fogjuk hozni” - mondta Maruzsa.

Vagyis, nem ragaszkodnak a korábban bejelentett május 4-i kezdéshez képest. Utóbbi azért is vitatott időpont, mert Orbán Viktor a napokban szinte mellékesen ejtette el egyik videójában, hogy május 3-ára várják a koronavírus-járvány hazai tetőzését. Ez pedig nem csak egy napos kiugrás, hanem több napos állapot lesz, amikor az új fertőzöttek száma eléri és tartja a maximális értéket.
Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint mindenesetre ekkor, május elején is meg lehetne rendezni az érettségit:az operatív törzs  hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a fertőzés többnyire zárt közösségekben, főként idősotthonokban van jelen, a koronavírus máshol nem nagyon terjed, ezért a vizsgáknak sincs szerinte különösebb kockázata.

Az egyik hajléktalanszállón 9 fertőzöttet találtak, és 124 ember került karanténba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 20:52
Illusztráció
És az intézmény esete a jelek szerint nem egyedi.
A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett Madridi úti hajléktalanszállón a Fővárosi Önkormányzat támogatásával múlt héten szűrővizsgálatot tartottak, és összesen 23 lakó gyorstesztje mutatott fertőzöttséget, írja a hvg.hu. Őket az épület egy külön szárnyában azonnal elkülönítették, majd az intézmény orvosa a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos protokolljának megfelelően akkreditált tesztek elvégzését is kezdeményezte. A hatósági tesztekkel kilenc lakó eredménye lett pozitív - őket szállították kórházba - , az előzőleg kiszűrt 14 hajléktalan pedig elkülönítve maradt. A lakókkal egyidejűleg az intézmény mind a húsz dolgozóját is letesztelték, közülük azonban egynél sem mutatott ki az előszűrés fertőzöttséget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap ennek ellenére az egész intézményt két hétre karanténba zárta, ami az izolált lakókkal együtt összesen 124 embert érint. A bennmaradók ellátását a május 3-ig tartó karantén idejére öt vöröskeresztes munkatárs önként vállalta, akik a teljes időszakra beköltöznek a hajléktalanszállóra. Az élelmezés és egyéb ellátás költségeit a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet forrásaiból, uniós pályázatból kapott támogatásból, illetve a Fővárosi Önkormányzat étkeztetési programjából fedezik a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint. A 13. kerületi szálló ugyanakkor nem az egyetlen budapesti hajléktalanellátó intézmény, ahol felütötte már a fejét a koronavírus: bár pénteken az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes még csak egy hajléktalanról számolt be, napok óta több érintett intézményről tud a hvg.hu informálisan, és a lapnak adott, hétfői interjújában Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt, hogy a több intézmény is érintett. Az operatív törzsnek még pénteken küldött kérdéseket a hvg.hu, azt tudakolva, hogy a fővárosi és vidéki hajléktalanellátó intézményekből hány pozitív esetet jelentettek eddig, és honnan, de sem a szombati, sem a vasárnapi, sem a hétfői sajtótájéztatón nem válaszoltak.

Fokozatosan indul újra az oktatás Európában

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.20. 20:26

Fotó: DANIEL REINHARDT / AFP
Németország májusban ülteti vissza a gyerekeket az iskolapadba, a skandináv országok már megtették.
Lassan újra megnyitják az oktatási intézményeket Nyugat-Európában. Dániában már múlt héten fogadtak gyerekeket az óvodák, valamint az alsótagozatos iskolák is. A lépés megosztotta a társadalmat, sok szülő ugyanis tiltakozott, mert a gyerekeket nem tesztelik az iskolalátogatás előtt. Ettől függetlenül Mette Frederiksen miniszterelnök közlése szerint hamarosan a felsősök is látogathatják az iskolákat, a döntés helyességét pedig egészségügyi szakértők is megerősítették.
Norvégia is követte Koppenhága példáját: az óvodák és az iskolák hétfőtől nyitják meg fokozatosan kapuikat. A két ország döntésében nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy Svédország nem hozott szigorú kijárási korlátozásokat, s bár a skandináv államban magasabb volt a halálozási arány, mint a térség többi országában, körülbelül egy hete már csökken a megbetegedések száma. Svédországban az óvodákat nem zárták be és az alsósok is járhattak iskolákba.
Németországban május 4-től nyitják meg kapuikat az oktatási intézmények. Itt szemben a skandináv megoldással először a végzősök és a felsősök járhatnak majd iskolába. Német szakértők szerint azért, mert ők jobban tartják magukat a higiéniai előírásokhoz. Izlandon szintén május 4-én kezdődik meg az oktatás.
Franciaországban és Svájcban május 1. előtt biztosan nem nyitják meg az óvodákat és az iskolákat, s a többi nyugati országban sincs konkrét döntés erről. Nagy-Britanniában például április 16-án hosszabbították meg a korlátozásokat három héttel, ez pedig az oktatás szüneteltetését is magában foglalja. Görögországban április 27-én, Hollandiában április 28-án, Portugáliában pedig május 2-án döntenek a hogyan továbbról.
Olaszországban és Spanyolországban szó sincs az oktatás újrakezdéséről, mindkét államban csak ősszel folytatódhat a tanítás. Spanyolországban a helyi oktatási miniszter be is jelentette: az érdemjegyektől függetlenül senki sem bukik meg, s eggyel magasabb osztályban folytathatja tanulmányait.