Előfizetés

Visszatértek a flamingók egy szokatlanul békéssé vált lagúnába Albániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.25. 09:09

Fotó: GENT SHKULLAKU / AFP
A környezetvédők reményei szerint az ország nyugati partvidékét rózsaszínre festő madarak utódnemzésbe is kezdenek.
Harmadával nőtt a flamingók száma január óta Albánia nyugati partvidékén, ahol szokatlan békesség köszöntött a tájra a járványügyi korlátozások nyomán. Az Adriai-tenger délkeleti medencéjében lévő Nartai-lagúna térségét csaknem háromezer flamingó festi rózsaszínre. Nexhip Hysolakoj, a tájvédelmi körzetet felügyelő hatóság vezetője szerint az emberek távolmaradása miatt a vadvilág visszanyerte az őt megillető jogokat és az állatok újra szabadon élvezhetik a vidék természeti adottságait. Az ellenőrizetlen városi beruházások, az egyre növekvő turizmus és az ipari tevékenységek évek óta fokozódó fenyegetést jelentenek a védett terület ökoszisztémájára.
A balkáni államban március eleje óta érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt azonban most nyoma sincs a halászhajók, kompok és egyéb vízi járművek zajának, az autóforgalom is lecsökkent és a szomszédos gyárak is leálltak. A környezetvédők reményei szerint a békés környezet arra bátorítja majd a madarakat, hogy nekikezdjenek az utódnemzésnek.
A flamingók általában néhány évig „utazgatnak” a Földközi-tenger különböző régióiban, mielőtt elérik az ivarérett kort. A park szerint a lagúnában gyülekező madarak Afrikából, Olaszországból, Görögországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.
A világjárvány miatti elnéptelenedés több helyen segíti a természet regenerálódását, Thaiföldön például ritka tengeri tehenek sütkéreztek a tengerpart közelében és tömegesen fészkelnek a kérgesteknősök. A világ több városának csöndjét pedig a környéken élő vadak használják terepszemlére: szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a kiürült utcákon. A walesi Llandudno utcáira pedig az egyébként a tengerparti üdülőhely közelében lévő fennsíkon legelésző kasmírkecskék mentek „bandázni.”

Leszakadt egy darab a világ legnagyobb jéghegyéről

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.24. 10:46

Fotó: HO / AFP
Töredezni kezdett a hatalmas szabadon úszó antarktiszi tömb, az A-68.
Leszakadt egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla csütörtökön a világ legnagyobb, 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68 jéghegyről. Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít – írta a BBC hírportálja. Az óriás jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, amelyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják.
Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora az elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket, szerinte a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el. „Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak” – válaszolta a BBC kérdésére.
A tömb csütörtöki leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította. Amikor az A-68 letört, területe majdnem hatezer négyzetméter volt, átlagos vastagsága 190 méter. Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult és észak felé kezdett haladni. 
A nemrég véget ért ausztrál nyár idején a gigászi jéghegy kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából. A monstrum a szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak le róla. Jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik.

A háziállatok segítenek a bezártság átvészelésében

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.24. 09:34

Fotó: Rebecca Nelson/Image Source via AFP / AFP
Sokan szinte pszichológusként tekintenek a házikedvencükre, de a magyar állattartók megkérdezésével készült felmérés szerint a kutyák, macskák is örülnek, hogy több időt tölthetnek a gazdáikkal.
A háziállatok jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot. A napokban készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy az otthon töltött idő alatt a magyar állattartóknak átlagosan több idejük jut kiskedvenceikre, és sokan kutyájukhoz vagy macskájukhoz fordulnak lelki támaszért. A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben azonban a kisállatok is rendkívüli törődést igényelnek – olvasható a Nestlé közleményében.
A reprezentatív kutatás során arról kérdezték a magyar állattartókat, hogy miként élik meg a járványt és hogyan gondoskodnak kedvenceikről ebben a rendkívüli helyzetben. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnyének azt tartják, hogy maguknak oszthatják be a napirendjüket (73 százalék), és több idejük jut négylábú barátaikra, akikről így könnyebben tudnak gondoskodni (43 százalék). A harmadik legnépszerűbb válasz szerint a háziállatok segítenek a kikapcsolódásban, közelségük pedig jó hatással van a közérzetre.
A kutatás arra is választ keresett, hogy miként élik meg a bezártságot a kutyák és a macskák. A kitöltők 59 százaléka szerint kedvenceik kifejezetten örülnek az együtt töltött időnek, a gazdik 42 százaléka pedig továbbra is odafigyel arra, hogy rendszeresen sétáltassa kutyáját.
A felmérés szerint a járvány ideje alatt a válaszadók többsége úgy kezeli háziállatát, mint egy plusz családtagot, aki folyamatos törődést igényel. De jelentős számban vannak azok is, akik már-már pszichológusként tekintenek házikedvencükre, akivel mindent meg lehet "beszélni". Ez azért fontos, mert már több korábbi kutatás is igazolta, hogy a kutyák és macskák jelenléte hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a depresszió tüneteit, ezzel együtt pedig növeli a munkahelyi teljesítményt és kreativitást is.
„Ahogyan házi kedvenceink vigyáznak ránk ebben a rendkívüli időszakban, úgy kell nekünk is kiemelt figyelmet fordítanunk ápolásukra, ellátásukra, egészségükre”

– hívta fel a figyelmet a tanulmányról szóló beszámolóban Márton Kinga állatorvos.

„Fontos, hogy tegyük meg az előzetes óvintézkedéseket a kedvencek ellátásához, felügyeletéhez arra az esetre is, ha megbetegednénk: gondoskodjunk helyettesítőkről és minimum két hétre elegendő eledelről. Hagyjunk kedvencünknek időt és teret arra, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott körülményekhez, napirendhez, hogy ő is egészséges maradhasson mentálisan. Sétáltatás közben is tartsuk be a higiéniai ajánlásokat, és segítsünk a környezetünkben lévő rászorulóknak, legyen szó akár az állateledel beszerzéséről, akár a házikedvenc sétáltatásáról” – tette hozzá. 
A közlemény szerint a Nestlé 2011 óta folyamatosan segíti kiemelt együttműködő partnerét, a HEROSZ budapesti állatotthont, amelynek 2019-ben összesen 29,8 tonna tápot adományozott. A koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben most negyedmillió adag állateledelt ajánlott fel a magyarországi menhelyeknek, amelyet a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség segítségével fog eljuttatni az állatotthonokba. Nemzetközi szinten a cég az európai régió 15 országában támogatja a rászoruló állatotthonokat: a krízis kezdete óta már 2 millió adag állateledel eljuttattatására tett vállalást különböző menhelyek számára.